Hlavní obsah

Číňané zaplaví Prahu tisícovkami bicyklů

Sdílená kola zatím pražský magistrát nechce omezovat.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Až několik tisíc bicyklů, které si mohou lidé půjčit, by se mělo během jara objevit v ulicích hlavního města. O službu je zájem a českému poskytovateli přibude konkurence z Číny. Magistrát zatím nechce podnikání omezovat.

Článek

Ulice zaplněné odstavenými koly. I takové jsou dopady stále více oblíbeného bikesharingu, služby, díky které si ve městě přes aplikaci půjčíte kolo a zase ho někde odložíte. Do pražských ulic se letos v plné síle chystá čínský poskytovatel sdílených kol - společnost Ofo.

„Chystáme přivézt do Prahy několik tisíc kol, zatím nedovedeme říct, kolik jich bude. Záleží na domluvě s jednotlivými městskými částmi,“ řekl Šimon Rákosník, mediální zástupce firmy Ofo.

I již zavedený český poskytovatel, společnost Rekola, chce letos počet kol navýšit. Namísto loňských 350 bicyklů jich letos plánuje zhruba 500.

„Nicméně je to otázka nabídky a poptávky. Pokud uvidíme, že výpůjčky se generují, tak není problém, můžeme počet navýšit,“ tvrdí Jan Srbený, provozní ředitel firmy Rekola.

Zatímco Vídeň omezila počet sdílených kol na patnáct set, pražský magistrát zatím tuto službu nechce nijak limitovat. A na letošní sezonu připravil jen doporučení.

„Neplánujeme velké regulace. Chceme, aby si Pražané osahali systém bikesharing, a chceme, aby systém fungoval i bez pevných stojanů. Na druhou stranu jsme připraveni zasáhnout,“ říká Petr Dolínek, náměstek pro dopravu na pražském magistrátu.

Nekontrolovaný rozmach sdílených kol přitom v řadě zahraničních měst způsobil problémy. Nejčastěji právě tím, kde bicykly lidé odkládali. Kola překážela provozu a někdy se jich na jedno místo nakupilo tolik, že ulice prakticky zkolabovaly.

Reklama

Související témata:

Doporučované