Hlavní obsah

Činoherní klub uvede hry chystané už před rokem, na jaře pak třeba Macbetha

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Činoherní klub na začátku sezony uvede tři premiéry, které nazkoušel během pandemie. Na jaro pak plánuje Shakespearova Macbetha a Williamsovu Kočku na rozpálené plechové střeše.

Článek

Vedení divadla dnes plány představilo novinářům. Umělecký šéf Činoherního klubu Martin Finger mluví o nadcházející sezoně jako o dvou v jedné.

„Jednak uvedeme inscenace z loňska, které jsme navzdory zavřeným divadlům připravovali. A samozřejmě začneme zkoušet zbrusu nové kusy,“ uvedl. Finger je uměleckým šéfem známé pražské scény od minulé sezony. Dnes uvedl, že Činoherní klub prochází transformací, soubor se doplňuje o další kmenové herce i hosty a spolupracuje se spřízněnými režiséry, k nimž patří třeba Braňo Holiček.

Tři tituly překládané z loňska jsou Equus, Ošklivec a Linda Vista. Hru Equus autora Petera Shaffera v režii Martina Čičváka divadlo uvede 7. října. Ošklivce Mariuse von Mayenburga v režii Braňa Holička dokončila pražská scéna letos, premiéru má v plánu 21. září. Inscenace Linda Vista v režii Ondřeje Sokola z pera Tracyho Lettse se bude hrát od 21. listopadu.

Tracy Letts je americký herec, dramatik a scenárista. V Evropě se proslavil hrou Zabiják Joe, která měla českou premiéru v Činoherním klubu v roce 1996. Za drama Srpen v zemi indiánů získal Pulitzerovu cenu a cenu Tony za nejlepší hru. Hrdinou připravované premiéry je Wheeler, který se živí opravováním fotoaparátů a vzpamatovává se z těžkého rozchodu. Odstěhoval se do malého bytu v komplexu s bazénem Linda Vista v San Diegu a v lehké panice středního věku se začíná poohlížet po novém vztahu.

„Je to výjimečná hra autora, kterého mám velmi rád. První dialog napsal stylem automatického psaní a pak stejně pokračoval v celé hře,“ řekl Sokol. Hra je podle něj zvláštní tím, že nemá jedno hlavní téma, témata se proplétají a vrství. „Snažíme se najít tvar, který by univerzálnost textu ukázal. Rozhodně jsme takovou hru, myslím, nikdy ještě nedělali, ale odvaha dělat nové věci je něco, co by mělo Činoherní klub zdobit i nadále,“ řekl Sokol.

Hru Equus napsal britský dramatik a scenárista Peter Shaffer (1926 až 2016) v roce 1973. Vypráví o psychiatrovi, který řeší případ mladíka, jenž oslepil šest koní kovovým bodcem. Psychiatr je postaven před nelehký úkol pokusit se odhalit a pochopit, co ho k činu vedlo. Hra se zabývá tím, co je ještě normální a co už je extrémní, kdo o tom rozhoduje, kdy se vášeň mění v posedlost nebo zda je možné ji rozumem vysvětlit. V Činoherním klubu se v inscenaci objeví Pavel Kikinčuk, Ondřej Rychlý, Lada Jelínková či Anna Kameníková.

Hra Ošklivec vypráví o tom, co se stane, když člověk zjistí, že okolí připadá velmi ošklivý, přestože mu to nikdy nikdo neřekl. Komedie vypráví o zběsilosti společnosti, v níž víra v mládí, krásu, vědu, pokrok a nepřetržitý růst může vést ke ztrátě jedinečnosti a nakonec i identity. V titulní roli diváci uvidí Vojtu Kotka, v dalších rolích Václava Šandu, Martu Dancingerovou a Martina Fingera.

Reklama

Doporučované