Hlavní obsah

Čínská ambasáda stěžováním na české politiky porušuje mezinárodní úmluvu, tvrdí sinoložka

Čínské velvyslanectví v pražské Bubenči.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínskému velvyslanectví v Praze vadí vyjádření českých politiků a institucí k demonstracím v Hongkongu. Podle nich jsou jejich názory chybné a svými vyjádřeními se vměšují do vnitřních záležitostí Číny. Velvyslanectví ale tímto stanoviskem podle sinoložky Kateřiny Procházkové porušilo Vídeňskou úmluvu.

Článek

„Naše velvyslanectví zaznamenalo, že jednotliví politici a některé instituce v poslední době veřejně vyjádřili chybné názory a dokonce vydali otevřené dopisy,” píše v úvodu vyjádření Velvyslanectví Čínské lidové republiky.

Podle sinoložky Kateřiny Procházkové ale čínské velvyslanectví porušilo Vídeňskou úmluvu, která jasně říká, že ambasádám nepřísluší komentovat výroky politiků v zemi působení. „V podstatě to jen dokresluje asertivní chování diplomacie Čínské lidové republiky, která se snaží dělat v zemích propagandu,“ uvedla Procházková.

Vyjádřeními velvyslanectví se Ministerstvo zahraničních věcí nechce zabývat, stejně jako situací v Hongkongu. „Situaci v Hongkongu jsme nekomentovali, jelikož se v podobných případech nevyjadřujeme k dění uvnitř států,“ řekl mluvčí Robert Řehák.

Z vyjádření ambasády není jasné, na koho je přesně mířené. Nejspíš ale naráželo na otevřený dopis předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly a šéfa senátního zahraničního výboru Pavla Fischera (nestraník).

Středula v otevřeném dopise jménem odborářů vyzval vládu Čínské lidové republiky „k zajištění toho, aby lidé ve zvláštní administrativní oblasti Hongkong mohli protestovat bez obav z násilí a obtěžování ze strany policie a dalších osob“. Součástí Středulova apelu je i výzva ukončit nátlak na zaměstnavatele, aby propouštěli zaměstnance, kteří se účastní protestů.

Pavel Fischer přirovnal možné nasazení čínské armády proti demonstrantům k událostem roku 1968. „Apeluji na vládu Čínské lidové republiky, aby se vyhnula násilí. Veřejné vyjádření čínské ambasády činí tento apel ještě naléhavějším,“ napsal pro Seznam Zprávy Pavel Fischer.

Ke kritice Číny se rovněž přidal i senátor Marek Hilšer. „Jestliže se u hranic Hongkongu šikuje čínská armáda, tak mi to připomíná situaci z roku 1968,“ uvedl pro Seznam Marek Hilšer (nestraník). Podle něj je zcela namístě se ozvat, pokud je v jiné zemi ohrožena demokracie.

Demonstrace podle ambasády také otevřeně zpochybnily princip „jedna země, dva systémy“. „Tím vážně poškodily zájmy Hongkongu a taktéž zájmy zahraničních subjektů sídlících v Hongkongu. Násilné incidenty, ke kterým v Hongkongu dochází, nesou známky toho, že cizí síly v pozadí manipulují, plánují a dokonce organizují jejich implementaci,“ uvedlo velvyslanectví. Podle Procházkové se ale jedná o zástěrku. „V systému jedna země, dva systémy to není možné. Čínská armáda může v Hongkongu zasahovat, když se jedná o vnější nebezpečí,“ komentovala sinoložka.

Hongkong, někdejší britská kolonie a nyní čínské území pod zvláštní správou, zažívá už více než dva měsíce velké demonstrace. Začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odchodu správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Reklama

Doporučované