Hlavní obsah

Čínská aplikace lidem udělí skóre na základě životního stylu

Foto: hangzhou.gov.cn

Výbor pro zdravotnictví města Chang-čou.

Reklama

Čínské město navrhlo aplikaci pro sledování zdraví, která má občany hodnotit na základě jejich návyků. Aplikace tak bude měřit, kolik kroků lidé ujdou, kolik alkoholu konzumují nebo kolik hodin denně spí, informoval web CNBC.

Článek

Nápad se podobá jiné čínské aplikaci určené ke sledování případů nákazy koronavirem. Ta fungovala (a v některých částech Číny v menší míře stále funguje) na bázi semaforu. Lidem ukázala QR kód, po jehož naskenování ukázala červenou, žlutou nebo zelenou barvu. Na základě toho bylo možné určit, zda se lidé pohybují v rizikové oblasti nebo v blízkosti někoho nakaženého.

Systém má podle návrhu místní vlády 10milionového Chang-čou obyvatelům udělovat i „zdravotní skóre“. To má být založeno na různých faktorech, včetně elektronických lékařských záznamů, výsledků vyšetření a životního stylu.

Foto: hangzhou.gov.cn

Obrázek znázorňující zdravotní skóre mezi nulou a stem a barevný gradient, který přechází z červené na zelenou.

Na fotografii aplikace zveřejněné čínskými úřady je podle webu CNBC patrné, že skóre dané osoby klesá, protože pila alkohol a kouřila cigarety. Vyvážené množství spánku nebo cvičení skóre naopak zvyšuje. Není jasné, jak by aplikace tato data shromažďovala.

Toto „zdravotní skóre“ má stejně jako v případě původní koronavirové aplikace být vloženo do digitálního QR kódu, který bude mít každý občan kdykoli přístupný v telefonu.

Původní aplikace pro sledování zdravotního stavu byla podle webu Business Insider lidem do telefonů nainstalována skrz v Číně velmi populární aplikaci pro zasílání zpráv WeChat a platební platformu Alipay. Do interakce s ní tak přišly stovky milionů Číňanů, téměř každý vlastník chytrého telefonu v Číně má jednu z těchto aplikací.

Podle kritiků aplikace odráží v posledních letech zaváděný systém „sociálního kreditu“, který v jedné databázi shromažďuje skóre chování a veřejné interakce občanů. Špatným, tedy nedůvěryhodným občanem se v očích čínského systému stane třeba ten, o kom se díky sběru množství záznamů o jeho chování z pouličních kamer, sociálních sítí, jeho mobilního telefonu či úředních záznamů zjistí, že vyjadřuje nesouhlasné politické názory, nezaplatil daně nebo pokutu, rozšiřuje „chybné informace“, případně například venčí psa bez vodítka.

Využívání trasovacích aplikací chystá či již rozběhla řada zemí po celém světě včetně států Evropské unie. Europoslanci se ale v polovině května shodli, že při využívání trasovacích mobilních aplikací v boji s koronavirovou nákazou musí státy Evropské unie především ochránit soukromí lidí. Mobilní sledování polohy a kontaktů s potenciálně nakaženými osobami musí být podle europoslanců striktně dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Doporučované