Hlavní obsah

Čínská CEFC plánuje prodat majetek za 65 miliard korun, Česka se to prý nedotkne

Komentář ekonomické redaktorky Zuzany Kubátové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

CEFC plánuje prodat své portfolio, jeho hodnota převyšuje 65 miliard korun. Na prodej je téměř stovka budov v Číně, Spojených státech a také Evropě.

Článek

Čínský konglomerát CEFC China Energy, který působí rovněž v České republice, plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard Kč). Informuje o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Bloomberg píše, že se prodeje dotknou i majetku čínské společnosti v České republice.

„České republiky se to nijak nedotkne,” sdělil ale Seznamu mluvčí CEFC Pavel Bednář.

Šídlo: Jak Mynář, Nejedlý, Tvrdík, Krteček a panda hledali v Číně prezidentova poradce:

Šťastné pondělí Jindřicha Šídla.Video: Šídlo Jindřich, Profimedia.cz, Seznam Zprávy, Youtube.com

Na prodej je podle zdrojů téměř stovka nemovitostí, včetně kancelářských budov, hotelů či průmyslových zařízení. Tyto nemovitosti leží převážně ve velkých čínských městech, některé se však nacházejí také v Evropě či ve Spojených státech.

CEFC v České republice spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun). Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona.

Nemovitý majetek CEFC v Česku, například stadion Slavie v Praze, budova bývalé Živnobanky nebo hotel Le Palais, ani momentálně nemůže být prodán, protože na něm visí takzvaná plomba. CEFC posloužil jako zástava za obří několikamiliardovou půjčku.

Reklama

Doporučované