Hlavní obsah

Čínská konkurence využívá sankcí proti Huawei. Zkouší zvýšit podíl na trhu

Foto: Huawei

Čínští výrobci telefonů se snaží získat podíl na trhu, jemuž dominuje konkurenční společnost Huawei.

Reklama

Trhu s mobilními telefony dominuje čínská společnost Huawei, která se však potýká s dopadem amerických sankcí. Další čínští výrobci chtějí získat na trhu větší podíl.

Článek

Čínští výrobci telefonů, mimo jiné Xiaomi, Oppo a Vivo, se snaží získat podíl na trhu, jemuž dominuje konkurenční společnost Huawei. Ta je ochromena americkými sankcemi, což pociťuje i její dodavatelský řetězec. Informovala o tom agentura Reuters. Minulý týden Huawei oznámila, že kvůli americkému tlaku prodává svou divizi levných telefonů Honor.

V srpnu společnost Huawei uvedla, že nebude schopna vyrábět čipy pro své nejdražší chytré telefony. „Nyní pozorujeme, ať už jde o Xiaomi, Oppo nebo Vivo, že zlepšují výhled na příští rok,“ uvedl Derek Wang z firmy Realme. Ta sdílí dodavatelský řetězec s firmou Oppo. „Jsou přesvědčeny, že sankce firmu Huawei na mezinárodním trhu více či méně poškodí a možná budou chtít jí část tržního podílu vzít,“ dodal.

Firma Realme byla založena v roce 2018 a letos meziročně patrně zdvojnásobí odbyt svých chytrých telefonů na 50 milionů. Pomocí nízkých cen si vybudovala základnu v jihovýchodní Asii a v Indii. Příští rok hodlá expandovat v oblasti nejluxusnějších telefonů v Evropě a Číně, nehledě na situaci společnosti Huawei.

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale čínský podnik dlouhodobě odmítá. V srpnu administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila zpřísnění květnových sankcí, které čínskému podniku znemožňují získat bez zvláštního povolení čipy vyvinuté či vyráběné s využitím amerických technologií.

V letošním prvním pololetí Huawei krátce předstihla jihokorejský Samsung a byla největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Ve třetím čtvrtletí ale čínské firmě klesl odbyt o 23 procent na 51,7 milionu přístrojů, uvedla společnost Canalys. Ve třetím čtvrtletí tak měl Huawei na čínském trhu stále ještě 41,2 procenta, podíl firmy Vivo činil 18,2 procenta, zatímco firma Oppo ovládala 16,8 procenta a Xiaomi 12,6 procenta. Americký Apple měl na čínském trhu podíl 6,2 procenta. Poptávku však zvyšují jeho přístroje z nové řady iPhone 12, které mohou využívat mobilní sítě páté generace (5G).

Společnosti Xiaomi se výhled objednávek na období mezi čtvrtým čtvrtletím 2020 a první kvartálem příštího roku zvýšil na 100 milionů přístrojů. Je tak o 50 procent vyšší než před srpnovým zostřením sankcí proti firmě Huawei. Výhled společností Oppo a Vivo se od srpna zvýšil asi o osm procent na 90 milionů, respektive 70 milionů přístrojů, informovala výzkumná společnost Isaiah Research. Objednávky Huawei na toto období klesly o 55 procent na 42 milionů přístrojů.

Reklama

Doporučované