Hlavní obsah

Huawei dostal stopku i ve Švédsku. Ericsson a Nokia se radují

Foto: pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínské telekomunikační společnosti Huawei a ZTE nebudou ve Švédsku stavět 5G sítě. Švédské bezpečnostní složky vnímají obě firmy jako bezpečnostní hrozbu.

Článek

Příští měsíc se měla ve Švédsku odehrát klíčová aukce kmitočtů pro budování 5G sítí. Zájemci však dostali značně proškrtaný seznam případných dodavatelů - vypadly z něj totiž čínské firmy Huawei a ZTE.

Švédský poštovní a telekomunikační úřad (PTS) uvedl, že stanovení licenčních podmínek následovalo po posudku švédských ozbrojených sil a bezpečnostní služby. Švédská bezpečnostní služba označila Čínu za „jednu z největších hrozeb Švédska“.

Švédsko tak používá stejný argument jako USA, které čínským firmám vyčítají povinnost pomáhat čínskému státu při shromažďování zpravodajských informací. A nejlidnatější severská země určitě nebude poslední, kdo začne výběrová řízení přehodnocovat. Například Velká Británie v červenci nařídila úplné vyřazení komponentů od Huawei z britské 5G sítě do roku 2027 a stala se jednou z prvních evropských zemí, které tak učinily.

„Zákaz ponechává provozovatelům sítí méně možností a riskuje zpomalení zavedení 5G na trh, kde je omezena konkurence,“ uvedl Ben Wood, vedoucí výzkumu společnosti CCS Insight, která provádí průzkum trhu.

Kdo ze zákazu nejvíce vytěží

Dotčené společnosti Huawei a ZTE zatím švédské rozhodnutí nekomentovaly, líbit se jim však nebude a budou poukazovat na fakt, že si tím Švédové přihráli malou domů. Dalším z hráčů, kteří umí postavit 5G, je totiž švédská domácí firma Ericsson. Ta ze zákazu čínských firem vytěží nejvíc, spolu s finskou Nokií.

Úřad PTS také uvedl, že společnosti účastnící se aukce musí do 1. ledna 2025 odstranit zařízení Huawei a ZTE ze stávajících centrálních funkcí. To jsou zařízení používaná k budování rádiové, přenosové, hlavní sítě, servisu a údržby sítě.

O 5G kmitočty v pásmech 3,5 GHz a 2,3 GHz, klíčových pásmech rozhodujících pro zavedení 5G, se ucházejí společnosti Hi3G Access AB, Telia Sverige a Teracom. Další dva hráči, Tele2 a Telenor, se zúčastní společně jako Net4Mobility.

Švédská firma Tele2, která ve své síti používá zařízení Huawei a dříve čínskou společnost nazývala „důležitým prodejcem“, uvedla, že rozhodnutí PTS její „plány podstatně nemění“. „Možná budeme muset jinak fázovat různé náklady, abychom včas splnili bezpečnostní podmínky,“ řekl mluvčí agentuře Reuters.

Aukce pro 5G kmitočty se měla původně odehrát na začátku roku 2020, loni však vládní agentura PTS uvedla, že aukci odloží kvůli bezpečnostní kontrole, a v dubnu tohoto roku oznámila, že začne v listopadu.

Reklama

Doporučované