Hlavní obsah

Jak vysvětlit, že síť 5G nepoškozuje kyčel? To nejde, říká i její obhájce

Odborníci na telekomunikace označují 5G sítě, které straší některé lidi, jen za marketingovou nálepku.

Reklama

Strach části veřejnosti z 5G sítí je podle odborníků jen strachem z marketingové nálepky, kterou vývoj telekomunikací přinesl. V Praze proto plánují měřit intenzitu záření a porovnávat ji se zářením z mobilních telefonů.

Článek

Operátor O2 ve středu jako první komerčně spustil 5G síť v části Prahy a také na Kolínsku. Shodou okolností v ten samý den svolali poslanci do Malostranské besedy debatu s odborníky i odpůrci na téma „Máme se bát 5G sítí?“. Reagovali tak na informace o škodlivosti 5G na lidské zdraví, které se šíří na sociálních sítích nebo v řetězových mailech.

Ani po třech hodinách vysvětlování ale odpůrce nepřesvědčili.

„Zjistil jsem, že vyvracet fake news prostě a jednoduše nejde, protože ti lidé mají jiný názor a mnohdy je to o pocitech. A pocity nelze vyvracet,“ pokrčil rameny ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Svolavatele akce, poslance Patrika Nachera (ANO) a Martina Jiránka (Piráti) k jejímu uspořádání přivedly řetězové e-maily, které dostávali, a diskuze na sociálních sítích.

„Dostává se ke mně spousta konspiračních teorií, například o pánovi, který pracoval s 5G a poškodilo mu to kyčel, u které nosil mobil. Nedávno jsem také četl článek, že někdo prodává lampu, jež dokáže eliminovat negativní vlivy 3G, 4G a 5G sítí, její cena se podle výkonu šplhá až k 50 tisícům korun. To je zneužívání strachu,“ popsal svoji motivaci poslanec Nacher, který se podivil nad tím, že lidé, kteří se na něj obracejí, nezajímá spíš rychlost sítí či nevyřešená bezpečnost přenosu dat.

Jedním z pozvaných řečníků do debaty byl i místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem). Město na Olomoucku se letos na jaře „proslavilo“ protesty proti projektu testování sítě 5G, do kterého byl Jeseník vybrán mezi desítkami obcí.

Ve městě však zavládla panika a strach z rakoviny a tamní obyvatelé dokonce usilovali o referendum, zda 5G zakázat.

Lázeňské město přitom v projektu vidělo šanci, jak se zbavit nálepky vyloučené lokality. „Naše gymnázium se věnuje intenzivně robotice a jeden z operátorů tam okamžitě rozjednal možnosti spolupráce. Do projektu se zapojí i jedna místní firma, která chce pomocí 5G řídit výrobu,“ uvedl místostarosta.

„Bizarnost celého toho humbuku byla myslím dostatečně popsána v médiích,“ řekl Vlazlo, podle nějž testování v Jeseníku stále ještě nezačalo, připravit by se mělo až v průběhu prázdnin. „Já plně respektuji, že někdo má obavy. Ty se dají potírat jednou jedinou věcí - informovaností,“ dodal.

Právě z diskuze v Jeseníku měl však vlastní zkušenost Jiří Grund.

„Když se při přednášce o elektromagnetickém vlnění přihlásí paní a řekne, že v Bruntále běží 4,5 síť a ona to cítí a její klientky, protože ona je léčitelka, to cítí také, nemá cenu to vyvracet.“

Jeho asociace plánuje v Praze měřit záření, aby rozptýlila obavy o jeho škodlivosti. „Přímo před vysílačem budeme měřit intenzitu záření a měřit i to, jak to vypadá, když má člověk telefon u ucha. Mělo by to ilustrovat, co to záření reálně dělá,“ vysvětlil.

Podle poslance Jiránka je problém v tom, že velká část lidí, kteří obavy o své zdraví mají, nevěří oficiálním zdrojům. „A já nechci zažít to, že tady budou hořet věže nebo lidé budou fyzicky útočit na pracovníky telekomunikačních firem,“ narazil Jiránek na incidenty z Velké Británie, kde lidé přesvědčení, že 5G sítě šíří koronavirus, zapálili vysílače a ohrožovali jejich obsluhu.

Podle Jonáše Syrovátky z Institutu Prague Security Studies je hysterie kolem 5G sítí spíš sekundárním tématem, byť se to z obsahu některých médií nemusí zdát. Téma se podle něj objevilo až na konci roku 2018, kdy Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před čínskými technologiemi a 5G tam bylo zmíněno v kontextu.

„Téma bylo přineseno v rámci tématu o geopolitickém střetu. Pro ty weby to byla další ukázka, jak USA tlačí na české instituce proti Číně. Debata o vlivu 5G sítí byla výrazná v zahraničí, přicházela ze zahraničních webů, pak se v Česku zformovalo hnutí aktivistů,“ vysvětlil.

Anketa

Zároveň zpochybnil, že by se konspirace z těchto internetových stránek výrazněji dostávaly mezi veřejnost.

„Například ve Velké Británii se zjistilo, že pouze osm procent respondentů se domnívá, že 5G jsou s koronou spojeny. Nejsou jen dvě strany: fanaticky pro a proti. Je tu 80 až 90 procent občanů, kteří o 5G nevědí nic, a u nich záleží, kdo k nim přijde první,“ dodal.

Podle Zdeňka Bečváře z ČVUT, který se vývojem sítí zabývá přes 15 let, je jedním z důvodů odporu proti 5G i marketing, který ho provází. „Vědci přechody mezi sítěmi nevnímají, 5G je jen komerční nálepka, která říká, že síť bude garantovat určité parametry. Mezi 4G a 5G vzniklo 5 až 7 standardů během 10 let, to není že bychom měli 4G, pak nic a pak 5G. Je to spíš evoluce než revoluce, zejména z pohledu běžného uživatele,“ vysvětlil a upozornil, že z 5G spíš než běžní uživatelé internetu budou těžit spíš průmyslové podniky, školy či zdravotnická zařízení.

Využívání 5G sítí v Česku je plánované například pro autonomní dopravu, telemedicínu či řízení výroby ve firmách na dálku. Právě toto má testovat pět vybraných českých měst. Kromě již zmiňovaného Jeseníku jsou jimi Bílina, Karlovy Vary, Plzeň a Ústí nad Labem.

Reklama

Doporučované