Hlavní obsah

V Praze a Kolíně spustili síť 5G, rychlost internetu zdesetinásobí

Foto: Unsplash

K 5G se budou moci připojit zákazníci například v Praze na Starém a Novém Městě, Vinohradech, v Nuslích, Dejvicích a Bubenči.

Reklama

Společnost O2 spustila v části Prahy a Kolína mobilní síť 5G. Během léta bude dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města. Oproti stávající technologii LTE umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení.

Článek

O2 je první tuzemský operátor, který začal 5G nabízet komerčně, u konkurentů běží testovací provoz ve vybraných lokalitách.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, Vodafone chystá testování 5G sítě v Jeseníku, kde ovšem plán vyvolává kontroverze a část obyvatel se bojí, že jim nová technologie může poškodit zdraví.

O2 novou mobilní sítí 5G během léta pokryje širší centrum Prahy a Kolína. K 5G se budou moci připojit zákazníci například v Praze na Starém a Novém Městě, Vinohradech, v Nuslích, Dejvicích a Bubenči. Službu bude zákazníkům tarifů FREE+ a NEO nabízet za korunu měsíčně.

„Nová generace mobilní sítě nabídne až desetinásobnou rychlost připojení než běžně dostupná síť 4G. 5G však neznamená jen rychlejší stahování. V reálném zákaznickém provozu si nyní chceme otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku,“ uvedl generální ředitel O2 Jindřich Fremuth.

Technologii 5G operátor spustil na frekvenci 3,7 GHz, kterou O2 již dříve využívalo. 5G nyní umožňuje rychlost připojení 600/100 Mbit/s. „Pokud to podmínky aukce kmitočtů umožní, jsme připraveni navyšovat dostupné rychlosti i procento pokrytí,“ dodal technologický ředitel Jan Hruška. Aukce by měla začít na podzim.

Nejrychlejší síť buduje společnost O2 společně s firmou CETIN. V loňském roce v Kolíně 5G spustila s firmou Ericsson, nyní s testováním pokračuje s firmami Huawei a Nokia.

Majoritním vlastníkem O2 je zhruba s 80 procenty investiční skupina PPF Petra Kellnera. O2 má 5,9 milionu mobilních zákazníků.

Strach v Jeseníku

V Jeseníku, který je jedním z pěti měst, kde bude od příštího roku vysokorychlostní síť páté generace (5G), ji využijí například i k testování aplikace určené pro péči o seniory. Z 5G sítí má přitom část místních lidí strach. Ošetřovatelé se díky aplikaci zvládnou postarat o více klientů. Půjde až o deset lidí.

Odborníci v Jeseníky vyvraceli mýty.

Projekt zavádění 5G sítě ale vyvolává u některých obyvatel obavy z vlivu na zdraví. Nejčastěji zaznívají obavy z rakoviny, speciálně z rakoviny mozku. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko přijel občany do Jeseníku minulý týden uklidnit. Uvedl, že se v Jeseníku nebudou používat žádné frekvence, které by se nevyužívaly už nyní. „Vnímám obavy občanů. Ze zdravotního hlediska se ale nedá mluvit o vyšší expozici než jinde v republice,“ řekl.

Konspirační teorie o negativních dopadech 5G sítí, které se šíří také na českém webu, sociálních sítích či v řetězových e-mailech, označila koncem května ministerstva průmyslu a obchodu, zdravotnictví a pro místní rozvoj ve společném prohlášení za ničím nepodložené zprávy a „fake news“.

Reklama

Doporučované