Hlavní obsah

Strachu a fake news navzdory. Jeseník začne s testováním 5G sítě

Foto: Seznam Zprávy

Konspirační teorie o negativních dopadech 5G sítí, které se šíří také na českém webu, sociálních sítích či v řetězových e-mailech, označila koncem května ministerstva průmyslu a obchodu, zdravotnictví a pro místní rozvoj ve společném prohlášení za ničím nepodložené zprávy a „fake news“.

Reklama

V Jeseníku, který je jedním z pěti měst, kde bude od příštího roku vysokorychlostní síť páté generace (5G), ji využijí například i k testování aplikace určené pro péči o seniory. Z 5G sítí má přitom část místních lidí strach.

Článek

Ošetřovatelé se díky aplikaci zvládnou postarat o více klientů. Půjde až o deset lidí.

Projekt zavádění 5G sítě ale vyvolává u některých obyvatel obavy z vlivu na zdraví. Nejčastěji zaznívají obavy z rakoviny, speciálně z rakoviny mozku.

„Radnice v čele se starostkou Blišťanovou vědomě hazarduje se zdravím občanů Jeseníku!“ Tak zní například titulek článku v Jesenickém týdeníku.

„Jsem z toho smutná a unavená. Podobné titulky jsou úplně za hranou a mně je opravdu líto, že se bohužel dostanou i k mé třiaosmdesátileté matce,“ komentovala nedávno věc pro Seznam Zprávy jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Vstoupí do hry ČEZ?

Jeseník se zúčastnil soutěže, kde byla výhrou možnost s náskokem před zbytkem republiky otestovat síť páté generace. „Jsme vedeni jako sociálně vyloučená lokalita. Díky úspěchu v soutěži o 5G síť získáme konkurenční náskok. Jako vedení města jsme proto byli rádi, že se nám podařilo uspět. Pak ale začala kampaň v místním plátku, jejímž jediným cílem je vyvolat strach. A strach je velmi nakažlivý, jak se ukazuje,“ dodala starostka.

Za „místní plátek“ má právě Jesenický týdeník. List věnuje údajným zdravotním rizikům 5G sítí rozsáhlý prostor. Titulky jako „Zdraví máme jen jedno“ nebo „Připadá vám testování na zvířatech kruté a neetické? A co testování na lidech?“ zastřešují texty varující před možnými dopady technologie na lidské zdraví.

„S racionálními argumenty iracionální strach neporazíte.“

Vydavatel listu Miroslav Chovanec dokonce na zastupitelstvu apeloval na místní politiky: „Nikdo v tomto sále ani na celém světě s jistotou neví, jestli jsou sítě 5G zdraví škodlivé, či ne. Není ostuda si to přiznat ani v Jeseníku. Za této situace je namístě zvolit opatrný postup. Je poctivé a zodpovědné zeptat se občanů, zda chtějí sami podstoupit toto riziko pro sebe, pro své děti a blízké. Zeptejte se jich, dokud je čas.“

Referendum, k němuž Miroslav Chovanec směřoval, se nakonec konat nebude. Nestojí za ním ani ti, kdo hlasovali proti testování 5G sítě ve městě. „Já vlastně proti 5G sítím nic nemám, používám mobilní telefon, wifi a je mi jasné, že se technologie prostě vyvíjejí. Také vím, že za pár let bude 5G v Česku všude a nikdo tento pokrok nezastaví. Ale vadí mi absence diskuse,“ řekl před časem Seznam Zprávám zastupitel za ODS Milan Marcinov. Podotýká, že dokonce nesouzní ani s ideou referenda. „Bylo by drahé, ale myslím, že nějakou formou by se názoru lidí měla pozornost věnovat.“

Jesenická buňka ANO by naopak referendum uvítala. „Možnost vyvolání místního referenda měla dát lidem šanci se s problematikou seznámit, ale i ji pochopit v rámci veřejné diskuse s odborníky i vedením města. Veřejná diskuse však byla nahrazena arogantním vystoupením vedení města. Místní referendum by dozajista vyvolalo tu tolik potřebnou veřejnou diskusi k seznámení občanů s realitou 5G. A proto jsme pro referendum hlasovali,“ uvedlo zdejší ANO v prohlášení.

Starostka výhrady ANO i ODS chápe, má je ostatně také. „Bylo nám slíbeno, že ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo průmyslu a obchodu zajistí přednášky a besedy, kde vše okolo 5G sítí občanům vysvětlí. Je to již několik měsíců a nestalo se nic. Nyní se na ministerstva znovu obracím, aby toto napravila,“ vysvětlila.

O což se dnes pokusil náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko. Uvedl, že se v Jeseníku nebudou používat žádné frekvence, které by se nevyužívaly už nyní. „Vnímám obavy občanů. Ze zdravotního hlediska se ale nedá mluvit o vyšší expozici než jinde v republice,“ řekl.

5G stožáry nemají s covid-19 nic společného.

Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden gigabit za sekundu, což je zhruba desetinásobek rychlostí v sítích LTE. Mají umožnit rozvoj oblastí, jako je autonomní řízení nebo internet věcí. Konspirační teorie o negativních dopadech 5G sítí, které se šíří také na českém webu, sociálních sítích či v řetězových e-mailech, označila koncem května ministerstva průmyslu a obchodu, zdravotnictví a pro místní rozvoj ve společném prohlášení za ničím nepodložené zprávy a „fake news“.

V Jeseníku nepůjde o plošnou a veřejnosti přístupnou 5G síť. Vysokorychlostní internet se bude testovat u konkrétních partnerů, kteří se do projektu zapojili. Kromě škol a společnosti Oscar Senior jde i o průmyslovou společnost či nemocnici.

Společnost Oscar senior Tomáše Poskera vyvíjí aplikaci určenou pro péči o seniory na dálku. „Hledáme cesty, jak poskytovatelům sociálních služeb a péče o seniory ulehčit jejich práci. Prostřednictvím naší aplikace mohou pečovat o několik seniorů najednou,“ řekl.

Základem je spojení prostřednictvím videohovoru. Aplikace dokáže například sledovat pohyb seniora. „Dnes ošetřovatelé navštěvují klienty jednou za tři dny. Že se jim něco stane, zjistí třeba po dvou dnech,“ řekl Posker. Dodal, že s pomocí aplikace to může být dříve, když čip zaregistruje, že se člověk přestal pohybovat. Dnes už podle něj tyto služby jesenické firmy využívá řada organizací v zahraničí, které se takto starají o tisíce klientů.

Budoucnost v takovém využití technologie vidí i senátor Miroslav Adámek (za ANO), ředitel neziskové organizace Pontis Šumperk, která sociální služby i pro seniory poskytuje. „Současná koronavirová krize ukázala, že toto je cesta. Vždy jsme preferovali a dál preferujeme osobní kontakt, ale nyní se ukázalo, že je potřeba jít i jiným směrem. Takové aplikace mohou být v podobných situacích účinným doplňkem,“ řekl senátor.

„Chtěli jsme do Jeseníku přinést příležitost pro podnikatele. Důležité pro nás jsou i školy. Studentům 5G sítě mohou přinést náskok před zbytkem republiky,“ řekl první místostarosta Tomáš Vlazlo (Jeseník Srdcem). Do projektu se podle něj zapojí dvě jesenické střední školy.

Reklama

Doporučované