Hlavní obsah

„Hazardují se zdravím občanů!“ Testování 5G sítě roztočilo spirálu strachu

Foto: Seznam Zprávy

5G? V Jeseníku namísto technologického optimismu zavládly panika a strach.

Reklama

Do jesenické kroniky se květen roku 2020 zapíše jako doba plná nepochopení a strachu. Město bude jako jedno z prvních v republice testovat 5G síť. Což u části místních lidí vyvolalo obavy, že jim technologie zničí zdraví.

Článek

„Radnice v čele se starostkou Blišťanovou vědomě hazarduje se zdravím občanů Jeseníku!“ Titulek, který zastřešuje článek v Jesenickém týdeníku, pojednává o síti 5G, do jejíhož testování se slezské lázeňské městečko jako jedno z prvních v České republice zapojí.

Pátá generace bezdrátových systémů je telekomunikační standard nové mobilní sítě, který technicky překonává stávající řešení 4G. Hlavním přínosem je až desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti.

V Jeseníku ovšem namísto technologického optimismu zavládly panika a strach. Nejčastěji zaznívají obavy z rakoviny, speciálně z rakoviny mozku.

5G síť je ale přitom podle odborníků bezpečná.

„Jsem z toho smutná a unavená. Podobné titulky jsou úplně za hranou a mně je opravdu líto, že se bohužel dostanou i k mé třiaosmdesátileté matce,“ komentuje výše uvedený titulek pro Seznam Zprávy jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Jeseník se zúčastnil soutěže, kde byla výhrou možnost s náskokem před zbytkem republiky otestovat síť páté generace. „Jsme vedení jako sociálně vyloučená lokalita. Díky úspěchu v soutěži o 5G síť získáme konkurenční náskok. Například naše gymnázium, které se do testování zapojí, je velmi úspěšné v robotice. Průmyslovka, které se testování také týká, otevírá IT obor a novou učebnu dronů. Rychlejší internet, přenos většího množství dat, internet věcí jim velmi pomohou. Jako vedení města jsme proto byli rádi, že se nám podařilo uspět. Pak ale začala kampaň v místním plátku, jejímž jediným cílem je vyvolat strach. A strach je velmi nakažlivý, jak se ukazuje,“ dodává starostka.

Místním plátkem míní Jesenický týdeník, který údajným zdravotním rizikům 5G sítí věnuje značný prostor. Pod titulky jako „Zdraví máme jen jedno“ nebo „Připadá vám testování na zvířatech kruté a neetické? A co testování na lidech?“ se objevují texty varující před možnými dopady nové technologie na zdraví lidí. Podle starostky jde o řízenou kampaň ze strany vydavatele Miroslava Chovance. „Čerpají z dezinformačních zdrojů a spoléhají na to, že jim lidé uvěří. Co přesně k tomu vydavatele vede, nevím. Lidé mi říkají, že chce být za každou cenu proti vedení města,“ podotýká Blišťanová.

Česko a USA společně k 5G.

Mobilní telefon vydavatele je nedostupný, záznamník pevné linky hlásí, že v redakci nikdo není. Chovanec se ale ve svém vystoupení na jednání zastupitelstva o špatném vedení města skutečně zmiňuje. „S každým novým volebním obdobím se zlepšovala politická kultura na radnici i v městském zastupitelstvu. Zlom nastal v roce 2010, kdy začala sestupná tendence. Stále se však ctilo, že rozhoduje městské zastupitelstvo, že městská rada ani uvolnění funkcionáři nejsou nadřízený orgán zastupitelstva, ale naopak, plní jeho vůli. Ještě nikdy v historii, o které mluvím, se však nestalo, že nejužší vedení obešlo městské zastupitelstvo v záležitosti, která se týká prakticky každého občana či dokonce návštěvníka lázeňského města Jeseník – testování sítě 5G,“ uvedl Miroslav Chovanec. Kromě jiného dodal: „Nikdo v tomto sále ani na celém světě s jistotou neví, jestli jsou sítě 5G zdraví škodlivé, či ne. Není ostuda si to přiznat ani v Jeseníku. Za této situace je namístě zvolit opatrný postup. Je poctivé a zodpovědné zeptat se občanů, zda chtějí sami podstoupit toto riziko pro sebe, pro své děti a blízké. Zeptejte se jich, dokud je čas.“

Referendum, k němuž Miroslav Chovanec směřoval, se nakonec konat nebude. „V žádném případě nechci jít proti vlastním lidem, obyvatelům města. Ale neexistuje otázka, kterou bychom mohli v referendu občanům položit. Město s nikým nepodepsalo žádné smlouvy, pouze umožní operátorovi, v našem případě je to Vodafone, aby s vybranými partnery uzavřel memoradnum o partnerství, pokud o to tito partneři budou stát,“ upřesňuje Blišťanová. Na argument Miroslava Chovance, že věc neprošla zastupitelstvem, říká, že se vše seběhlo velmi rychle. K výzvě vypsané Ministerstvem průmyslu a obchodu se podle ní radnice okamžitě přihlásila, neboť v ní viděla šanci, jak přinést nebohatému regionu vzpruhu.

Na jednání zastupitelstva se k myšlence referenda a zastavení projektu přihlásili i opoziční politici ODS a ANO. „Já vlastně proti 5G sítím nic nemám, používám mobilní telefon, wi-fi a je mi jasné, že se technologie prostě vyvíjejí. Také vím, že za pár let bude 5G v Česku všude a nikdo tento pokrok nezastaví. Ale vadí mi absence diskuze. Proč například město nedalo na svém webu možnost vyjádřit lidem názor alespoň v anketě,“ říká Seznam Zprávám zastupitel za ODS Milan Marcinov. Podotýká, že dokonce nesouzní ani s ideou referenda. „Bylo by drahé, ale myslím, že nějakou formou by se názoru lidí měla pozornost věnovat.“

Jesenická buňka ANO zveřejnila stanovisko, v němž konstatuje, že „v žádném případě není proti zavádění nových technologií, ve svém volebním programu jsme měli, jako zásadní prioritu pro rozvoj regionu, vysokokapacitní internet. 5G je jedna z cest, měla by však být předem důkladně prodiskutována. Hysterická situace, která vznikla na posledním zastupitelstvu města Jeseník, byla způsobena především neschopnosti vedení města racionálně komunikovat s občany o této problematice. A to je to, co bylo špatně a s čím jako Hnutí ANO Jeseník zásadně nesouhlasíme. Možnost vyvolání místního referenda měla dát lidem šanci se s problematikou seznámit, ale i ji pochopit v rámci veřejné diskuze s odborníky i vedením města. Veřejná diskuze však byla nahrazena arogantním vystoupením vedení města. Místní referendum by dozajista vyvolalo tu tolik potřebnou veřejnou diskuzi k seznámení občanů s realitou 5G. A proto jsme pro referendum hlasovali!“

Starostka výtky ODS i ANO sdílí, má ale jiného adresáta. „Bylo nám slíbeno, že Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo průmyslu a obchodu zajistí přednášky a besedy, kde vše okolo 5G sítí občanům vysvětlí. Je to již několik měsíců a nestalo se nic. Nyní se na ministerstva znovu obracím, aby toto napravila,“ vysvětluje starostka.

Zájemců o frekvence přibývá.

Město chce zapojením do 5G sítě, k němuž nakonec dojde zřejmě na podzim, pomoci, aby v Jeseníku vznikaly produkty a řešení s vysokou přidanou hodnotou. „Tak, jako kdysi byl hospodářský růst měst a regionů podmíněn kvalitními cestami a železnicí, je v současnosti tou zásadní podmínkou dalšího růstu ‚komunikační dálnice‘. A zůstaneme-li u tohoto přirovnání, očekáváme, že sítě 5G nám současné komunikační dálnice s dvěma pruhy přemění na dálnice s šesti pruhy, kde některé pruhy umožní extrémní rychlost, některé pruhy budou určeny pro těžká vozidla převážející obrovské náklady a jiné pruhy budou určeny pro bezpečnou jízdu rodinných vozů,“ stojí v prohlášení radnice.

Ne všichni ovšem toto nadšení sdílejí. „Zastánci 5G sítí s úsměvem používají frázi ‚škodlivost 5G ještě nikdo nedokázal‘. Já dodávám – ale ani nevyvrátil,“ napsala do Jesenického týdeníku například Zora Veichartová. „Proto já osobně ctím tzv. ‚předběžnou opatrnost‘ a nehrnula bych se do technologie, kterou vůbec nepotřebuji, jež do budoucna vyžaduje veliké množství družic na oběžné dráze naší planety, jejíž dopady neznáme a nikdo nám nezaručí její bezpečnost, protože ti, kteří ji mermomocí chtějí prosadit, těm nejde o naše dobro, o naše zdraví, ale o peníze. Jak jinak si vysvětlit ten celosvětový tlak ze stran vlád na spuštění 5G?“

Starostka Blišťanová strach některých obyvatel města nezpochybňuje. „Obavy o zdraví část lidí skutečně reálně má. Bohužel je v nich živí Jesenický týdeník, který šíří fake news, a jak už jsem říkala, opakuje dezinformační weby. Proto také vyčítám ministerstvům, že se ještě neuskutečnila kampaň, která by lidem vysvětlila, že jim žádné nebezpečí nehrozí,“ zlobí se.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo před časem materiál, v němž se bezpečnosti 5G sítí obsáhle věnuje. „Zavádění telekomunikační sítě páté generace je spojeno s obavami o zdraví osob, které budou exponovány elektromagnetickému poli ve frekvenčním pásmu centimetrových a milimetrových vln generovaných rádiovým rozhraním tohoto systému. S obavami přichází i značný počet dezinformací, které se za pomoci internetu rychle šíří. Následné apely některých občanů k zastavení budování nové telekomunikační sítě tak získávají iracionální nádech,“ stojí v dokumentu.

Český telekomunikační úřad pak ve stručném zhodnocení konstatuje, že 5G sítě nepředstavují žádné riziko pro lidské zdraví. „Na těch samých kmitočtech po dlouhá desetiletí bylo přenášeno TV vysílání z vysílačů o výkonech řádově vyšších, než jaké mohou dosahovat základnové stanice 5G. A žádný vliv tohoto vysílání na lidské zdraví nebyl popsán,“ píše úřad.

Co je 5G?

Takto odpovídá Český telekomunikační úřad: Nová generace mobilních sítí. Navazuje na předchozí generace sítí 3G (přinesla rozšíření internetu do mobilu a vedla k rozmachu smartphonů) a 4G (nabídla mnohem rychlejší přenos dat a umožnila například sledovat streamovaná videa na cestách).

Co nového 5G přinese?

Hlavní přínos sítí 5G spočívá ve změně způsobu používání stávajících zařízení jako smartphony nebo herní konzole. 5G disponují kapacitou propojit tisíce těchto zařízení v jednu chvíli a otevírají tím prostor pro vývoj nových, inovativních služeb.

Příklady využití 5G:

průmysl a větší automatizace výroby díky větší propustnosti 5G sítí

samořiditelná auta

telemedicína

Reklama

Doporučované