Hlavní obsah

Čínská média hrozí válkou Spojeným státům kvůli ostrovům v Jihočínském moři

Sporné území v Jihočínském moři vyvolalo ostré komentáře Spojených států. Čínská média hrozí válkou.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Budoucí ministr zahraničí USA Rex Tillerson se razantně vymezil proti působení Číny v Jihočínském moři.

Článek

Čínské listy China Daily a Global Times ostře reagovaly na prohlášení budoucího šéfa diplomacie Spojených států Rexe Tillersona. Podle něho by USA měly zastavit Čínu v budování umělých ostrovů v Jihočínském moři a zároveň Pekingu zamezit vstup na již vybudované ostrovy.

Média na Tillersonovu zahraniční politiku odpověděla nepřímou výhrůžkou války. China Daily píše o ničivém střetu, Global Times rovnou o rozsáhlé válce.

Čínské ministerstvo zahraničí situaci zatím nijak nekomentuje. Jeho mluvčí pouze poznamenal, že Čína má právo na svém území vést běžné aktivity.

Paracelské ostrovy, Spratlyovy ostrovy a mělčina Scarborough leží ve sporných vodách mezi pobřežím Vietnamu a Filipínami. Čína je uměle vybudovala i přesto, že stále není jasné, komu oblast patří. Kromě Číny si ji nárokuje i Brunej, Filipíny, Malajsie a Vietnam.

Na ostrovech Peking údajně postavil letiště a další zázemí pro vojenské účely. Tillerson přirovnal Čínu a budování ostrovů k ruské anexi Krymu.

Donald Trump kritizuje Čínu, ta hrozí narušením diplomatické spolupráce.Video: Marie Vladyková

V prosincovém rozhovoru pro televizi Fox News kritizoval Peking za vybudování ostrovů v Jihočínském moři i budoucí prezident USA Donald Trump. Vymezil se tak vůči asijské velmoci v době, kdy vyzývala Bílý dům, aby potvrdil respekt k politice jedné Číny. Stalo se tak krátce po telefonátu mezi prezidentkou Tchaj-wanu a nově zvoleným prezidentem.

Kritický postoj k budování čínských ostrovů ve sporných vodách zastávala i vláda odstupujícího Baracka Obamy. Spojené státy záměrně nechávaly přes sporná území plavit své lodě, ale dosud nikdy Číně nepohrozily zamezením přístupu.

Reklama

Doporučované