Hlavní obsah

Čínská restaurace chtěla šetřit jídlem. Posílala hosty na váhu

Ilustrační fotografie.

Reklama

Populární čínský řetězec restaurací se veřejně omluvil za to, že strávníky ještě před vstupem vážil, aby jim podle jejich hmotnosti doporučil menu. Prý vycházel ze snahy státu o zajištění zásobování a zabránění plýtvání jídlem.

Článek

Zákazníky oblíbených podniků Chuiyan Fried Beef čekalo při návštěvě nemilé překvapení a pro někoho i nepříjemné zacházení. Pobočky v sedmimilionové metropoli Čchang-ša centrální čínské provincie Chu-nan je vyzývaly už ve dveřích k tomu, aby se postavili na váhu a poskytli jim své osobní informace, píše server CNN.

Málo kil, více jídla. Více kil, málo jídla

Na základě hmotnosti hosta a obsahu kalorií v jídle pak restaurace vybíraly každému doslova menu na míru. Třeba ženám vážícím kolem 40 kilogramů doporučila obsluha hovězí misku a rybí hlavu, zatímco mužům přes 80 kilogramů váhy nabízela dušený vepřový bůček.

+3

Přestože cedule kolem podniků v souladu s nedávno spuštěnou státní kampaní vyzývaly strávníky, aby dojedli „svůj talíř do čista“ a byli „šetrní a přičinliví“, jejich vlastní iniciativa zákazníky popudila. Zvlášť na sociálních sítích se spustila vlna negativních reakcí a obvinění, že provozují tzv. fat shaming, tedy zostuzování lidí s nadváhou.

Promiňte, ale ty váhy si necháme

Chuiyan Fried Beef se proto koncem minulého týdne veřejně omluvil. Ve svém prohlášení ovšem uvedl, že chtěl pomoci v omezení plýtvání jídlem a nikoho na váhu přímo nenutil. Ačkoliv prý „hluboce lituje“ kontroverzí, které nápad vyvolal, možnost zvážení hostů ve svých pobočkách ponechá.

„Členové online komunity jsou zváni, aby si to v restauraci vyzkoušeli na vlastní kůži i s komentáři a návrhy,“ dodává čínský řetězec.

Prezident Si Ťin-pching oznámil kampaň za omezení mrhání potravinami přesně před týdnem. Podle magazínu Business Insider prohlásil, že je to ostudné a naopak chvályhodná je šetrnost lidí. Dojít k ní chce osvětou, ale i potřebnými legislativními opatřeními. Ačkoliv prý byla úroda v Číně v posledních letech skvělá, lidé si musí hlavně v době pandemie uvědomit důležitost zajištění zásobování jídlem.

Krize, prasečí mor, zaplavená úroda

Seznam Zprávy již dříve psaly o tom, že Čína je už přes měsíc pod vodou. Kromě pokračujícího deště hrozí protržení tamní vodní elektrárny Tři soutěsky, která je zároveň největší na světě, znehodnocení veškeré úrody a zvýšení cen potravin. Riziko přichází poté, co země v minulém roce čelila několika potravinovým krizím a masivnímu vybíjení jatek kvůli prasečí chřipce.

Čínská státní televize CCTV například už v roce 2015 informovala o tom, že plýtvání tamního gastronomického průmyslu se pohybuje v objemu 17 až 18 milionů tun jídla ročně, což je množství, které by na stejnou dobu vystačilo pro 30 až 50 milionů lidí. Za „šokující a znepokojující“ označil nadměrnou spotřebu potravin svého lidu i prezident Si Ťin-pching.

O jídlo na stůl méně, konec virálních jedlíků

Řetězec Chuiyan Fried Beef není jediný, který se snaží zpřísnit dohled nad stravováním ve svých podnicích. Gastronomická asociace ve Wu-chanu, hlavním městě čínské provincie Chu-pej a nejlidnatější metropoli střední Číny, minulý týden doporučila zákazníkům objednávat si způsobem „N-1“, tedy o jedno jídlo méně, než kolik lidí sedí u stolu.

Server CNN dodává, že i mobilní aplikace, na kterých se Číňané dříve bavili sledováním enormních jedlíků, nyní varují tvůrce videí před blokováním, pokud budou podněcovat k nadměrné spotřebě potravin.

Reklama

Doporučované