Hlavní obsah

Interpol odhalil stovky padělků čínské vakcíny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Po únorovém zátahu, při kterém v Číně našli 3000 falešných vakcín putujících do zahraničí, překazili policisté nezákonný byznys i v JAR. Jde přitom jen o špičku ledovce, varují.

Článek

Tisíce dávek padělané čínské covidové vakcíny se dostaly za hranice své domoviny. Největší policejní organizace na světě, Interpol, odhalila čtyři stovky lahviček falešné vakcíny v Jihoafrické republice. Množství odpovídající asi 2400 dávkám je podle Interpolu jen „špičkou ledovce“ v trestné činnosti související s vakcínami.

Nezákonný byznys překazili policisté ve skladu v Germistonu, kousek od Johannesburgu. Kromě falešných vakcín zabavili i necertifikované roušky a zatkli tři Číňany a jednoho zambijského státního příslušníka. Jde jen o další ze série distribuce a prodeje padělaných covidových vakcín v Číně. Tentokrát však látka oficiálně překročila hranice kontinentu.

Nejde o první zátahovou akci tohoto typu. Čínskou síť prodávající padělané vakcíny identifikoval Interpol už v únoru. Po kontrole v čínských výrobních prostorech zatkli asi 80 podezřelých a na místě zadrželi více než 3000 falešných vakcín. Namísto účinné látky lahvičky obsahovaly fyziologický roztok a minerální vodu.

Podle čínských serverů jednu z akcí řídil muž známý pod jménem Kong. Nejdříve pečlivě nastudoval design obalů skutečných vakcín a následně nechal vyrobit více než 58 000 vlastních směsí. „Vakcíny naplněné fyziologickým roztokem jistě nebudou mít žádný účinek, ale nezpůsobí to ani zdravotní problémy, takže je jasné, že podezřelí chtěli peníze, neubližovali lidem,“ uvedl pro čínské médium Tchao Li-na, šanghajský expert na vakcíny.

Vakcíny pak měly putovat do zámoří, není ale známo, kam všude. Po objevení prvních takových případů Peking slíbil, že se na podvodníky zaměří. Kong tak patří mezi desítky takto zatčených.

Podle rozhodnutí soudu měli Kong a jeho tým prodávat neúčinný roztok naplněný do injekčních stříkaček od srpna minulého roku. Parta si tak přišla na 18 milionů jüanů (asi 60 599 000 korun). V listopadu se 600 těchto vakcín dostalo do Hongkongu, odkud putovaly dál do zahraničí.

Prodej se uskutečňoval skrze „interní kanály“ originálních výrobců. V nemocnicích se pak padělané vakcíny prodávaly za nadsazené ceny. Jiní zločinci pak vymýšleli vlastní strategické plány, kdy přes „vesnické lékaře“ svými falešnými vakcínami očkovali zájemce u sebe doma nebo v autech.

Z dovozu neschválených vakcín čínské výrobce Sinopharm a Sinovac obvinili i Japonci. Podle místních médií má Čína prostřednictvím pašování takových látek rozšiřovat svůj vliv v zámoří. Čínští výrobci nařčení odmítli jako ničím nepodložené, Sinopharm však uvedl, že si je vědom existence vakcín na černém trhu, a sám spolupracuje s policií.

Interpol na začátku letošního roku vydal celosvětové „Orange Notice“ varování. Podle něj mají být země připravené na organizované vakcínové zločiny, ať už probíhající fyzicky, či online. „I když tento výsledek vítáme, jedná se pouze o špičku ledovce, pokud jde o trestnou činnost související s vakcínami proti covidu-19,“ uvedl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock. Kriminalita dle něj prudce vzroste v oblasti krádeží, vloupání do skladů a útoků na zásilky vakcín.

Podle Interpolu kromě zatčení v Jihoafrické republice a Číně existují také zprávy o falešné distribuci vakcín a podvodných pokusech zaměřených na zdravotnická zařízení, jako jsou pečovatelské domy. Kupující by si měli uvědomit, že žádné schválené vakcíny nejsou k dispozici k prodeji online. „Jakákoli vakcína inzerovaná na webových nebo temných webových stránkách nebude legitimní, nebude testována a může být nebezpečná.“

Vakcínové skandály

Vakcínové skandály jsou v Číně tématem už dlouhé roky. V roce 2019 policie přišla na podávání falešných vakcín proti rakovině děložního čípku. Některé dávky byly pašovány ze zámoří ještě před schválením látky v Číně, další nelegálně vyráběli Číňané přímo v provincii Ťi-lin. Vakcínou v soukromé nemocnici na ostrově Chaj-nan byly naočkovány desítky žen, včetně nejméně jedné těhotné.

Důvěrou Číňanů ve vakcíny otřásl i skandál s očkováním dospělých i dětí látkami s prošlou expirační lhůtou. Podle lékařů ochotných mluvit pro média, čínský systém výroby a distribuce vakcín sužovaly falešné údaje a podvodná označování, což zvyšuje riziko propuknutí vysoce přenosných nemocí.

Jedna z větších bublin praskla po vyšetřování společnosti Changsheng Bio-tech, která přetvářela údaje o účinnosti svých vakcín proti vzteklině a prodávala je jako součást vakcíny DPT (záškrt, černý kašel a tetanus) k použití pro děti mladší tří měsíců. DPT patří mezi povinná očkování a státem sponzorovaný program. Kauza vyvrcholila smrtí tříleté dívky, kterou podrápal do ruky zaběhlý pes a rodiče ji preventivně odvezli do nemocnice na očkování proti vzteklině. Druhý den zemřela.

Ačkoli neexistují žádné oficiální údaje ani spolehlivá nezávislá hodnocení týkající se plného rozsahu těchto problémů, minulé případy ukázaly na podvody v celém dodavatelském řetězci vakcín v Číně, od laboratoří po vakcinační centra. Vedoucí jednoho z center pro kontrolu nemocí pro přibližně půl milionu lidí uvedl, že problémy s kvalitou vakcín existovaly po dlouhou dobu a „každý v oboru to ví“.

Přiznal, že jeho centrum často trápí nedostatek finančních prostředků a je nucen „vydělávat peníze“ na pokrytí základních operací. „Vládní prostředky jsou přidělovány místní zdravotní kanceláři, ale kancelář dává mé stanici jen velmi malé množství peněz,“ uvedl vedoucí centra. V jednom extrémním případě zaměstnanec naplnil injekční stříkačku vodou a prodal ji pacientovi jako injekci vztekliny, uvedl zdroj SCMP.

Vakcínová diplomacie

Starší problematické zkušenosti však nevylučují, že v případě prodeje covidových vakcín pro celosvětový trh Číně bude záležet na dodávání kvalitní a ověřené látky. Sama Čína doposud nepřistoupila k agresivnějšímu podbízení svých vakcín, a to ani prostřednictvím nedávného summitu 17 + 1. Podle analytiků by jedním z důvodů umírněnější „přátelštější“ rétoriky mohlo být právě vědomí šíření falešných látek a obavy o poškození reputace.

Čínská vakcínová diplomacie je v jistých částech světa prozatím úspěšná; přislíbila zhruba půl miliardy dávek více než 45 zemím, uvádí se v tiskové zprávě AP. Nasazení vakcíny firmy Sinopharm schválila kromě Číny a Maďarska řada blízkovýchodních států včetně Spojených arabských emirátů, podle nichž je účinná z 86 procent.

Jelikož čtyři z mnoha čínských výrobců vakcín tvrdí, že jsou letos schopni vyrobit nejméně 2,6 miliardy dávek, velká část světové populace dost možná skončí naočkována nikoli západními vakcínami, které se pyšní mírou účinnosti, ale těmi čínskými.

Kvůli nedostatku prověřených dat a transparentnosti čínské vakcíny stále halí nedůvěra ohledně jejich účinnosti a bezpečnosti v zemích, které jsou na nich závislé. Namístě jsou také obavy z toho, co Čína bude na oplátku za dodávky chtít. Ve středu večer hradní mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru uvedl, že o čínskou vakcínu pro Českou republiku na popud Andreje Babiše úspěšně zažádal i prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované