Hlavní obsah

Čínské investiční fórum: Španělský sál, Tvrdík, záštita prezidenta… a chybějící miliardy

Za vládu vystoupila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na čínském obchodním fóru chyběly špičky z politiky i byznysu.

Článek

Na první pohled to bylo stejné jako v předchozích letech: Nablýskaný Španělský sál Pražského hradu plný stovek Číňanů, na pódiu moderující Jaroslav Tvrdík, záštita prezidenta Miloše Zemana.

Ovšem atmosféra letošního pátého ročníku Čínského investičního fóra byla poznamenaná vývojem kolem krachující společnosti CEFC, kterou prezident Zeman opakovaně označoval za „vlajkovou loď“ čínských investic v Česku.

A jejíž bývalý šéf Jie Ťien-ming, který je Zemanovým čestným poradcem, dnes figuruje v rozsáhlém korupčním procesu. Podle čínské prokuratury uplácel vysokého stranického tajemníka.

V úterý proto všichni čekali na první veřejné vystoupení šéfa čínské státní společnost CITIC, která by měla z rozhodnutí Pekingu zamezit ostudě a převzít v Česku společnost CEFC.

Předseda představenstva CITIC Čchang Čen-ming ve svém projevu logicky mluvil jen v obecných frázích: „Česko je pro nás druhým největším partnerem společnosti v regionu. Chtěli bychom, aby se stalo naší významnou výrobní bází v Evropě.“

Příliš dobře naladěný nebyl. CITIC právě dokončil audit majetku v přebírané české pobočce. Jeho výsledkem je podle serveru Neovlivní.cz zjištění, že rozdíl mezi skutečností a účetní hodnotou, kterou manažeři v čele s Jaroslavem Tvrdíkem prezentovali letos v květnu, činí plných 17 miliard korun.

„Audit je hotový a majetek firmy ohodnotil na 21,8 miliardy korun. Přitom česká pobočka CEFC prezentovala účetní hodnotu nakoupených 38,6 miliardy korun,” popsal pro Neovlivní.cz vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s výsledky auditu.

Letošní investiční fórum pořádala společně s Tvrdíkovou Smíšenou česko-čínskou komorou vzájemné spolupráce také čínská „plánovací komise“ NDRC. Na úterním zahájení, kam měli na hodinu přístup i novináři, nebylo tolik špiček z české politiky a byznysu jako v minulosti.

Bude k mání i fotbalová Slávia? Starší díl pořadu Reportéři Seznamu o fotbalu a Tvrdíkových Číňanech.Video: Sabina Slonková

Podnikatelé jsou už opatrnější, protože zjistili, že řada slavnostně ohlášených čínských příslibů se vůbec neuskutečnila. Na jaře 2016 při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze ještě Miloš Zeman nadšeně oznámil investice za 95 miliard. Podle údajů ČNB ve skutečnosti přitekly zlomky.

To mohlo odradit od účasti i politiky. V minulosti na fóru nechyběl premiér Bohuslav Sobotka, zatímco Andrej Babiš letošní akci svou záštitu nedal. Za vládu tentokrát vystoupila s projevem ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Ministryně volala po kvalitnějších investicích, nejen nákupech nemovitostí: „Náš zájem je podpora investic s vysokou přidanou hodnotou. Chceme investice do technologií s podporou digitalizace, nových technologií, aplikaci výsledků výzkumu a vývoje.“

A hlavní hvězda, předseda představenstva a spolumajitel firmy Home Credit Jiří Šmejc – tedy zástupce největšího hráče, skupiny PPF – dorazil až na večerní „galavečeři“ za účasti prezidenta Miloše Zemana.

Současné obchodní vztahy s Čínou jsou z části poznamenané tím, že o post hlavního zprostředkovatele „soupeří“ dvě lobbistické komory. Jednou je Tvrdíkova komora, druhou pak organizace New Silk Road Institute Prague, jejímž prezidentem a zakladatelem je bývalý ministr zahraničí Jan Kohout.

„Snažíme se k česko-čínské spolupráci přistupovat na jedné straně bez negativismů, na straně druhé bez ohňostrojů,“ říká Kohout.

Už odchodem Sobotkovy vlády přišla Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce o výsadní postavení. Do vztahů se více vložilo Ministerstvu průmyslu a obchodu, které si vytvoří svoje nové Česko-čínské centrum pro ekonomickou spolupráci.

Jeho cílem je také posoudit dopady zahraničních investic na bezpečnost státu s cílem ochránit si citlivá průmyslová odvětví.

Reklama

Doporučované