Hlavní obsah

Čínské rodiče trápí Prasátko Peppa i Barbie. Volají po cenzuře pohádek

Foto: Profimedia.cz

Jako nevhodné byly označeny i některé scény z pohádky Prasátko Peppa.

Reklama

Oblíbené animované pohádky jako Barbie, Prasátko Peppa a My Little Pony v Číně upadly v nemilost rodičů. Podle stížností Radě spotřebitelů postavičky u dětí podporují „nevhodné chování“. V krajním případě došlo i k vraždě pilou.

Článek

Radu spotřebitelů ve východočínské provincii Ťiang-su zaměstnaly tisíce stížností ze strany rodičů. Jejich ratolesti, s oblibou sledující animované pohádky, prý přebírají negativní vzorce chování a nebezpečné scény pak zkoušejí na svých sourozencích či při hrách venku. Rada tak na jejich popud zveřejnila seznam 21 nevhodných pohádek obsahujících nevhodný jazyk či chování.

Rada spotřebitelů je organizace podporovaná čínskou vládou. Na jejím seznamu se ocitlo i osm pohádek pocházejících ze zámoří – britské Prasátko Peppa, americké Barbie Dreamhouse Adventures a My Little Pony, a pět japonských děl, včetně detektiva Conana.

Mezi nevhodné scény považované za nebezpečné se dostal například pád tatínka Prasátka Peppy z letadla či ponoření hrdiny z My Little Pony do horké lávy. V Barbie Dreamhouse Adventures jsou dle reportu zobrazeny scény, ve kterých postavičky visí z vrtulníku, basketbalového koše, šlapou po sobě nebo padají z velké výšky.

Zpráva analyzující pohádky uvádí, že objevila celkem 123 „pochmurných a vypjatých“ scén, při kterých se navíc hlavní animovaní aktéři tvářili „přehnaně“.

Nejvíce stížností ze strany rodičů ale jde za čínskými tvůrci pohádky Boonie Bears. Medvědí hrdina prý příliš často drží v tlapách motorovou pilu, což děti navádí k myšlence, aby pilou ublížily ostatním, píše se ve zprávě. Konkrétně je zmiňován případ desetileté dívky z provincie Šan-si z roku 2016, která takto zabila svou pětiletou sestru. Pro vysvětlení svého činu starší z dcer uvedla, že jen napodobovala scénu z pohádky Boonie Bears.

Podle Rady přibližně 70 procent zpovídaných rodičů uvedlo, že jejich děti kopírují „nebezpečné a v některých případech násilné“ chování, které vnímají z televizních pohádek. Zaměstnanci Rady tak poslední tři měsíce strávili sledováním programů pro děti a pořádáním osobních pohovorů s 1026 rodiči a učiteli, na základě čehož stanovili 1465 „problémových bodů“.

Zpráva identifikovala 687 problémů s použitím jazyka a 176 problémových dějových zápletek. 416 scén zobrazovalo „chování vysílající zprávy, které jsou v rozporu s hlavními hodnotami kontinentální společnosti“. Pětina rodičů a učitelů na osobním setkání uvedla, že jejich ratolesti s oblibou napodobují například fyzické boje.

V roce 2018 zemřela osmiletá dívka ve městě Čcheng-tu v provincii S'-čchuanu po pádu z šestého patra, když napodobovala horolezectví protagonisty z filmu Boonie Bears, píše Chengdu Business News. Více než 80 procent dotázaných rodičů uvedlo, že věří, že je nutné, aby vláda zpřísnila cenzuru těchto animovaných pohádek. V Číně v současné době pro kreslené seriály neexistují žádná pravidla a omezení.

Li Čchuan, profesor práva z jihovýchodní univerzity v Nankingu pro Yangtze Evening News uvedl, že by měl v Číně začít fungovat systém hodnocení pohádek, jako je tomu v ostatních zemích. „Tento sektor potřebuje vedení,“ řekl pro čínská média. „Bez klasifikačního systému tvůrci animačních děl neznají svůj cílový trh. Snaží se maximalizovat své zájmy, ale stěží zvažují prvky ochrany mladistvých,“ řekl Li.

Zpráva vyvolala vášnivou diskusi na sociálních sítích. Zatímco jedni tvrdí, že by producenti příběhů pro děti měli převzít zodpovědnost, druzí vzpomínají na dětství strávené u pohádek dnes označovaných za problematické.

„V dětství jsem hodně sledoval detektiva Conana. Nezdá se mi, že by to na mě mělo nějaký zlý dopad,“ napsal jeden z uživatelů na sociální síti Weibo. „Celá desetiletí jsou populární Tom a Jerry, kde bývají takové scény mnohem přehnanější,“ upozorňují další uživatelé sociální sítě. „Vzato logikou Rady spotřebitelů by měla být zakázána i tato pohádka.“

Reklama

Doporučované