Hlavní obsah

Británie znovu rozvolňuje. Hospody jsou rezervované i na tři týdny dopředu

Foto: Profimedia.cz

První točené pivo po více než pěti měsících, foceno v Sheffieldu.

Reklama

Pro nový účes, pintu vychlazeného piva i do obchodů. V části Velké Británie odstartovala druhá fáze koronavirového rozvolňování. Podniky se Britům otevřely poprvé za necelé čtyři měsíce.

Článek

Rozvolňovací strategie britského premiéra Borise Johnsona pokročila do druhé fáze. V Anglii, nejlidnatější zemi Spojeného království, se v pondělí znovu otevřely obchody, některé služby i zahrádky restaurací a hospod.

Lidé si mohou podle veřejnoprávní BBC jít znovu třeba i zaplavat do vnitřních bazénů nebo zacvičit do posiloven. Otvírají se také mimo jiné zoo, knihovny a komunitní centra. A v rámci Anglie a Walesu mohou Britové vycestovat na dovolenou.

Společenských událostí, jako jsou svatby, recepce nebo smuteční slavnosti, se odteď může zúčastnit patnáct lidí. Pohřbů třicet. Za obyvateli pečovatelských domů se nově mohou přijít podívat dva návštěvníci a obnovené je i fungování autoškol. Co se týče školní docházky, do lavic usedli žáci a studenti za určitých koronavirových opatření už v březnu.

Rezervace na dvě hodiny popíjení

Na druhou fázi se podle britských médií obyvatelé Anglie důkladně připravili dopředu. Zejména ti, kteří se dlouhé měsíce těšili na orosenou pintu piva. Zatímco spousta podniků zůstává kvůli tomu, že nemají venkovní prostory, zavřená, jiné mají dennodenně plné rezervace na další tři týdny dopředu nebo si v nich zákazníci o víkendu nesednou ještě za devět týdnů.

Ve Velké Británii se po několika měsících znovu otevřely alespoň venkovní části gastropodniků.Video: AP

Dojít si spontánně na pivo nebo skleničku vína po práci tak nebude pro Brity zcela snadné – vše je nyní potřeba naplánovat. Britský list The Times uvedl, že z pandemie se tak stala „plándemie“. Vyhráno ale nemají ani ti, kteří si místo rezervovali dopředu. V mnoha podnicích totiž s rezervací dostanou pouze dvouhodinové místo pro své popíjení nebo třeba večeři. Poté je řada na dalších.

Přísnější pravidla ale Brity od návštěvy tamních „pubů“, tedy hospod, nebo restaurací neodradila. A to ani za nepříznivého počasí, které v pondělí v některých částech Británie panovalo.

Johnson: „Návrat k věcem, jež milujeme“

Na pintu piva se těšil i britský premiér Johnson. Plány ale bude muset kvůli nedávnému úmrtí prince Philipa ještě o pár dní odložit.

„Lidé si mohou užívat nových svobod, ale měli by si být i nadále vědomi rizik,“ uvedl podle britského listu The Guardian předseda britské vlády Johnson. Druhý krok v plánu, jenž má vést k normálnímu životu, je podle premiéra „nezvratný“.

Další uvolnění restrikcí má podle Johnsona ulevit nejen podnikatelům: „Dnešek představuje zásadní krok kupředu v našem plánu cesty ke svobodě, znovu se otevírají místa jako obchody, kadeřnictví, nehtové salony, venkovní atrakce, hospody i restaurace. Jsem si jistý, že pro majitele těchto podniků, které byly tak dlouho zavřené, půjde o velkou úlevu. A také pro všechny ostatní, pro něž je to šance se navrátit k věcem, které milujeme a které nám chyběly.“

Foto: Profimedia.cz

Fronty na nakupování v Londýně.

Premiér ovšem zdůraznil, že by měli lidé stále dodržovat základní opatření, jako nošení ústní ochrany, udržování dostatečného odstupu nebo mytí rukou.

Rozvolnění přichází v době, kdy Spojené království eviduje za dlouhou dobu nejnižší počty nakažených i obětí. Čísla, která Británie hlásí, byla podobně nízká naposledy na začátku září loňského roku.

V neděli měla 1730 nových případů covidu-19, přičemž pouze sedm obětí. V britských nemocnicích se k neděli léčilo 2862 pacientů přijatých kvůli novému koronaviru.

Přibližně šestašedesátimilionová Británie navíc patří mezi země s jedním z nejrychlejších vakcinačních programů. První dávku očkovací látky proti covidu-19 dostala podle vládních informací skoro polovina obyvatel - plně očkovaných je asi 11 procent z nich, v posledních dnech se ale zemi daří očkovat druhou dávkou statisíce lidí denně. Celkem už Británie naočkovala 39,6 milionu dávek vakcíny.

Epidemiolog Peter Horby z Oxfordské univerzity, který působí i jako vládní poradce, upozornil, že nová vlna rozvolňování pravděpodobně povede k nárůstu pozitivně testovaných. Naděje ale vkládá právě do úspěšného vakcinačního programu, který by měl zabránit vyšším číslům v případě úmrtí na covid-19.

„Doufejme, že (nová vlna) nebude díky vakcinaci znamenat více hospitalizací a úmrtí. Menší nárůst ale přijde. Jeho šíře závisí na tom, jak dobře budeme dodržovat stávající omezení, musíme to tedy vzít krok po kroku. Podle mě si můžeme s radostí užívat svých svobod, ale je třeba si uvědomit, že velká část lidí stále nemocí neprošla, nebo nebyla očkována, takže jsou v ohrožení,“ uvedl Horby v rozhovoru pro Times Radio.

Britská cesta k životu bez koronavirových opatření má čtyři fáze. Velká Británie, respektive Anglie, protože ostatní země Spojeného království rozvolňování řeší pod taktovkou vlastních vlád, v pondělí vstoupila do druhé. S další – stejně výraznou – se počítá zhruba v polovině května. A finální krok, který by měl znamenat zrušení prakticky všech omezení, by měl přijít někdy ke konci června či později.

Reklama

Doporučované