Hlavní obsah

Izrael pozoruje znepokojivý trend nákaz jihoafrickou mutací u očkovaných

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Takzvaná jihoafrická mutace koronaviru je do jisté míry schopná „prorazit“ ochranu vytvořenou po očkování vakcínou od firem Pfizer a BioNTech, zjistila izraelská studie. Infekci u očkovaných způsobuje častěji než jiné varianty.

Článek

Dosud nerecenzovaná studie vyšla v sobotu. Výzkum srovnával téměř 400 lidí – jedna skupina lidí měla pozitivní test na covid-19 dva týdny a více po naočkování jednou nebo dvěma dávkami vakcíny Pfizer. Druhou zkoumanou skupinou byl shodný počet nenaočkovaných stejného rozložení věku a pohlaví.

Podle studie Telavivské univerzity a největšího izraelského poskytovatele zdravotní péče Clalit vyšlo najevo, že jihoafrická varianta B.1.351 tvoří asi 1 procento všech případů nákazy covidem-19 u zkoumaných lidí.

U pacientů naočkovaných dvěma dávkami však byla prevalence varianty osmkrát vyšší než u neočkovaných – 5,4 % oproti 0,7 %. To naznačuje, že vakcína je proti jihoafrické variantě méně účinná než proti původnímu koronaviru a takzvané britské mutaci, která tvoří téměř polovinu všech případů v Izraeli.

„Zjistili jsme nepoměrně vyšší míru jihoafrické varianty u lidí očkovaných druhou dávkou ve srovnání s neočkovanou skupinou. To znamená, že jihoafrická varianta je do jisté míry schopná prolomit ochranu vakcíny,“ uvedl Adi Stern z Telavivské univerzity.

Vědci však sami upozorňují, že vzorek nakažených jihoafrickou variantou koronaviru byl malý kvůli vzácnosti jejího výskytu v Izraeli. Rovněž uvedli, že cílem výzkumu nebylo odvodit celkovou účinnost vakcíny proti jakékoli variantě – výzkum se zaměřoval pouze na lidi, kteří již měli pozitivní test na covid-19, nikoli na celkovou míru nákazy.

Důležité je i zmínit, že studie nezmiňuje, jaký měli očkovaní nakažení jihoafrickou mutací průběh. Pozitivní test totiž ještě neznamená, že vakcína nefunguje tak, jak má. Primárně má vakcína chránit před těžším průběhem, a ne nutně před samotnou infekcí.

Společnosti Pfizer a BioNTech se prozatím k výsledkům testů nevyjádřily. 1. dubna však s odvoláním na aktuální údaje studií uvedly, že je jejich vakcína při prevenci nákazy covidem-19 účinná přibližně na 91 procent. Pokud jde o jihoafrickou variantu, uvedly, že ve skupině 800 studijních dobrovolníků v Jižní Africe, kde je mutace rozšířená, bylo devět případů nakažených – všichni dostávali placebo. Mezi těmito devíti případy bylo šest nakažených jihoafrickou mutací. Menší účinnost dávky Pfizeru proti této mutaci už prokázaly předchozí studie, přesto je ochrana, kterou vakcína nabízí, stále vysoká.

Zatímco by výsledky studie mohly vzbuzovat obavy, povzbudivá je dle Sterna nízká prevalence jihoafrického kmene. „I když jihoafrická varianta prolomila ochranu vakcíny, nerozšířila se v populaci,“ uvedl a dodal, že šíření jihoafrického kmene může „blokovat“ britská varianta.

Téměř 53 procent z 9,3 milionu Izraelců dostalo dvě dávky vakcíny Pfizer. Izrael v posledních týdnech do značné míry znovu nastartoval svou ekonomiku a pandemie se zdá být pomalu na ústupu. Míra nákazy, případy s těžkým průběhem i počty hospitalizovaných prudce poklesly. Asi třetina Izraelců je mladší 16 let, což znamená, že na vakcínu stále nemají nárok.

Reklama

Doporučované