Hlavní obsah

Nejdřív děti, až nakonec noční kluby. Británie má plán návratu do normálu

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson, britský premiér.

Reklama

Uvolňování koronavirových restrikcí ve čtyřech krocích. Britský premiér Boris Johnson přišel s plánem, který by mohl Velkou Británii dovést ke konci června zpátky z koronavirového lockdownu do normálního života.

Článek

Jaro a léto jako období naděje. Anglickou cestu z lockdownu představuje podle premiéra Johnsona čtyřfázový plán. Každý z kroků dělí minimálně pět týdnů – čtyři pro sběr a vyhodnocení dat a jeden týden navíc, aby se mohli lidé připravit na další fázi.

Plán, s nímž Johnson přišel v pondělí, nabízí i termíny jednotlivých kroků. Podle Downing Street jde ale o čistě orientační údaje, vláda upozornila, že se implementace druhého a dalších kroků může opozdit. Program se má „řídit spíš daty o epidemii než daty v kalendáři“. Představený plán má každopádně spoustu „ale“, takže jak bude vypadat v praxi, je nyní otázka.

Spojené království je nyní jednou z nejzasaženějších zemí koronavirovou nákazou. Od počátku pandemie země registruje 3,2 milionu pozitivně testovaných a více než 120 tisíc obětí.

Zároveň ale Británie masivně očkuje – zdravotníci podali podle oficiálních dat 17,7 milionu první dávky a přes 600 tisíc povinné druhé dávky vakcíny proti covidu-19. Podle Johnsona je kombinace vakcinační kampaně a rozvolňovacího plánu „jednosměrnou cestou ke svobodě“.

Reakce na Johnsonův plán jsou smíšené. Někteří členové Konzervativní strany by podle britského deníku The Guardian původně bývali stáli o to, aby se rozvolňovalo rychleji. Šéf labouristů Keir Starmer to označil za nezodpovědné a vyzval Johnsona, aby na to nepřistoupil. Stínová ministryně financí Anneliese Doddsová z opoziční Labouristické strany zase na Twitter napsala, že Johnson podnikatele nechává i nadále v nejistotě.

Například epidemiolog Neil Ferguson, někdejší poradce Borise Johnsona ve věci pandemie, plán uvítal. Podle něj vláda dává Britům „tak akorát velkou porci naděje“ – a zároveň k rozvolňování přistupuje opatrně. Uvedl ale, že je třeba počítat s nárůstem případů covidu-19 v momentě, kdy se děti vrátí do škol.

Krok 1 – část první a druhá

První krok Johnson chystá už na osmého března. Do škol všech stupňů se vrátí žáci i studenti, otevřou se navíc i družiny. Žáci středních škol a starší si ve třídách budou chránit ústa rouškami nebo jinými prostředky.

Rezidenti pečovatelských domů se za dva týdny mohou těšit i na návštěvy, i když jen v omezené míře. Každý z nich si určí jednu osobu, jež za nimi bude moci přijít. Britové se také budou moci potkat na čerstvém vzduchu, třeba na kafe nebo malý piknik, případně si jít zacvičit. Podle listu The Guardian má však nařízení „zůstaňte doma“ platit i nadále.

V druhé části prvního kroku, tedy zhruba na konci března, se budou moct venku potkat skupiny o šesti lidech nebo ze dvou domácností. Povoleny budou i venkovní sporty včetně plavání ve venkovních bazénech.

Co se zmiňovaného nařízení týče, lidé už nebudou muset zůstat doma, úřady nicméně budou vyzývat k tomu, aby „zůstali v místě svého bydliště“. Co to znamená v praxi, nechají na uvážení lidí. I nadále by měli Britové v této fázi pracovat co nejvíce z domova a cestování bude stále z velké části omezené.

Krok 2

Tato fáze se týká – dle nynějších plánů – zhruba poloviny dubna. Na znovuotevření se mohou připravit služby, třeba kadeřnictví, obchody a muzea i knihovny. V omezené míře se otevřou i brány zoologických zahrad, stejně jako posilovny nebo vnitřní bazény. Venkovní podniky, hospody a restaurace budou moci otevřít své zahrádky.

Otevřou se i prázdninová zařízení. Společenských událostí, jako jsou svatby, recepce nebo smuteční slavnosti, se bude moci zúčastnit patnáct lidí. Pohřbů třicet. Studenti britských univerzit by měli kolem velikonočních prázdnin vědět, kdy a zda se vrátí osobně na přednášky.

Krok 3

Třetí fáze bude rovněž významná – omezení týkající se sdružování lidí z různých domácností na čerstvém vzduchu přestanou z velké části platit. Venku se bude moci potkat až třicet lidí, a to v parcích či na zahradách. A rozvolňování se týká i setkávání uvnitř. Sejít se bude moci šest lidí nebo dvě domácnosti.

Nejspíš v druhé polovině května se otevřou vnitřní prostory podniků (třeba restaurací), hotely, penziony, hrací centra a kina. Britové si budou znovu moci jít zacvičit na skupinovou lekci a taky se podívat například na zápas svého oblíbeného týmu.

Podle vyhodnocení nasbíraných dat by v této fázi, kolem 17. května, mohli Britové vyrazit i do zahraničí na dovolenou. Počet lidí na svatbách se navýší na 30 účastníků.

Krok 4

Čtvrtá fáze by podle nynějších odhadů mohla nastat 21. června či později. Setkávat se v této poslední etapě „anti-lockdownového“ plánu bude moci, kdo chce, s kým chce. A poslední část podniků, které do této doby ještě neměly dovoleno otevřít, bude moci přivítat zákazníky. Třeba noční kluby.

Reklama

Doporučované