Hlavní obsah

Čínské soudy poslaly třiasedmdesátiletého muže z Plzně na 27 roků do vězení

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Spolek Šalamoun vyzval ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), aby zajistila urychlené vydání v Hongkongu odsouzeného Vladimíra Švece do výkonu trestu v České republice.

Článek

Čínské soudy poslaly třiasedmdesátiletého muže z Plzně za pašování drog na 27 let do vězení. Podle zástupců spolku však může být Švec pouze naivní a zneužitou obětí, nikoli skutečným pachatelem. Ministerstvo uvedlo, že Česko už rozhodlo o vykonání rozsudku v tuzemsku, ale rozhodnutí zatím nenabylo právní moci.

„Chceme vás zdvořile požádat o dohled a zajištění co nejrychlejšího vydání pana Švece k výkonu trestu do České republiky, protože s ohledem na dostupné informace je pan Švec bez jakýchkoliv prostředků, působí zmateně, je nedoslýchavý a neumí žádný cizí jazyk,“ uvedl spolek. O připojení se k apelu na ministerstvo vyzval také poslance.

Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka sdělil, že úřad zatím výzvu spolku neobdržel. „Co se týká zmiňovaného odsouzeného, v červenci tohoto roku bylo Krajským soudem v Plzni rozhodnuto o uznání a výkonu hongkongského rozsudku na území České republiky,“ napsal. Ministerstvo se vzdalo práva na odvolání, nicméně rozhodnutí zatím není pravomocné z toho důvodu, že ho úřady Švecovi nedoručily.

„Doručování je zajišťováno cestou Generálního konzulátu České republiky v Hongkongu. Teprve po doručení tohoto rozsudku odsouzenému a nabytí právní moci bude moci být Ministerstvem spravedlnosti po posouzení veškerých podmínek předání vysloven souhlas s převzetím odsouzeného,“ dodal Řepka.

Kauzou seniora ze Sušice se zabýval Český rozhlas Plus. Podle něj se muž nechal nachytat na podvodné e-maily, ve kterých mu žena z afrického Toga slibovala milion dolarů za pomoc při vyřízení pozůstalosti po zavražděném manželovi. Žena Švecovi podle rozhlasu poslala letenku do Brazílie, kde dostal kufřík údajně s dárky, který měl dovézt do Hongkongu. V kufru byly tři kilogramy kokainu.

Podle Šalamounu se podobný případ stal i jinému českému důchodci Luďku Havránkovi. „Než došlo k vyřízení formálních náležitostí a i s ohledem na covid-19, nastala prodleva ve vydání k výkonu trestu do České republiky a pan Havránek nedávno v Hongkongu ve vězení zemřel,“ uvedl spolek.

Reklama

Doporučované