Hlavní obsah

Čínskému výrobci mobilních telefonů ZTE hrozí konec, zřejmě bude první obětí obchodní války s USA

První obětí obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou by mohla být čínská technologická firma ZTE.Video: Reuters

 

Reklama

Čtvrtý největší prodejce telefonů ve Spojených státech čelí zřejmě smrtící ráně. Na čínského technologického giganta ZTE naplno dopadly obchodní spory mezi Čínou a USA.

Článek

Čínská technologická společnost ZTE zřejmě bude první obětí obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy americkými. ZTE kvůli nedodržení sankcí vznesených proti Íránu a Severní Koreji a následnému nedostatečnému potrestání zaměstnanců, kteří jej iniciovali, ztratila přístup k americkým součástkám. O zákazu rozhodlo už dříve americké ministerstvo obchodu.

Technologická firma, která na trh prorazila díky chytrým telefonům, s ročním ziskem okolo sedmnácti miliard dolarů, už musela přerušit své hlavní podnikání. Podle amerického listu The New York Times společnost spouští výrobní linky přibližně jednou za dva dny, kdy výrobní dělníci tráví většinu pracovní doby na školeních. Hlavní porci svého času jsou ale nuceni trávit na ubytovnách.

Washington zavedl sedmiletý zákaz prodeje součástek a softwaru firmě ZTE minulý měsíc. Americké podniky podle odhadů dodávaly mezi 25 a 30 procenty součástek využívaných v zařízeních ZTE. V Číně panuje přesvědčení, že zákaz je důsledkem širších obchodních sporů mezi oběma zeměmi. USA to však popírají.

ZTE uvedla, že i přes přerušení své hlavní provozní činnosti nadále disponuje dostatečnou hotovostí a splní své obchodní závazky v souladu se zákonem. S americkým ministerstvem obchodu firma podle vlastního sdělení aktivně komunikuje a snaží se dosáhnout změny nebo zrušení rozhodnutí.

Podle The New York Times byla firma jednou z prvních, která odhadla rostoucí zájem o chytré telefony s velkým displejem, jež navíc zvládla produkovat za poměrně nízkou cenu. ZTE se tak dostala až do pozice čtvrtého největšího prodejce telefonů ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Doporučované