Hlavní obsah

Čínský velvyslanec v Česku poškozuje vztahy, usnesli se poslanci

Čínský velvyslanec Čang Ťien-min.

Reklama

Sněmovní zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se ohradil proti nótě, kterou čínská ambasáda zaslala zesnulému předsedovi Senátu. Členové výboru se shodli na tom, že nóta byla za hranou a čínský velvyslanec v České republice Čang Ťien-min poškozuje česko-čínské vztahy.

Článek

Sněmovní výbor projednával na mimořádné uzavřené schůzi informaci k dopisu čínského velvyslanectví ohledně plánované cesty někdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan. Hrad navíc podpořil čínský dopis vlastním přípisem, ve kterém označuje Kuberovu plánovanou návštěvu za krajně nevhodnou. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Schůzi inicioval poslanec a člen výboru Jiří Mihola. Důvod byl podle něj zcela logický: Poslanci nemohou dovolit, aby v demokratické zemi někdo někomu vyhrožoval, zvláště když zastává ústavní funkci.

„Na výbor jsme pozvali ministra zahraničních věcí pana Petříčka, čínského velvyslance a zástupce Hradu pana Jindráka,“ řekl Mihola Seznam Zprávám. Z pozvaných ale dorazil jenom ministr zahraničí. „Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák nám zaslal dopis, ve kterém psal, že se výboru nezúčastní. Čínský velvyslanec se ale neomluvil,“ doplnil.

Podle sněmovního výboru byl dokument zaslaný zesnulému předsedovi Senátu za hranou. „Výbor odmítl tón, kterým ambasáda jednala s panem Kuberou. Podle nás se jednalo o výhrůžný dopis a domníváme se, že působení čínského velvyslance v České republice poškozuje dobré česko-čínské vztahy,“ řekl předseda zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD).

Výbor se také usnesl na tom, že se Čína vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky a porušuje tím usnesení českého Ministerstva zahraničních věcí a Čínské lidové republiky z roku 2014. Poslanci se také shodli na tom, že veškeré parlamentní delegace na Tchaj-wan jsou v souladu se zahraniční politikou České republiky.

Výbor chtěl mimo jiné řešit cestu kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře. „Proto jsme na jednání přizvali pana Jindráka, chtěli jsme se ho kromě výhrůžného dopisu ptát také na cestu pana Mynáře do Číny,“ uvedl Veselý. Seznam Zprávy již informoval o tom, že hlavním důvodem tajné výpravy kancléře Mynáře bylo přivézt čínské straně dopis, ve kterém Miloš Zeman píše, že se zúčastní původně odřeknutého summitu v Číně.

Podle výboru pak právě tato cesta ukazuje dvojí zahraniční politiku Česka a to je nepřípustné. „Kancelář nedostatečně koordinuje zahraniční politiku s ministerstvem, a to je problém,“ uzavřel předseda výboru.

Vztahy mezi Prahou a Pekingem se v posledních měsících výrazně ochladily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nejprve vypověděl sesterskou smlouvou s Pekingem, aby následně podepsal partnerství s Tchaj-pejí. V reakci na to přerušila s Prahou styky také Šanghaj.

Reklama

Doporučované