Hlavní obsah

Čínští inženýři zkusili zopakovat slavnou českou akci z roku 1975. A povedlo se

Buddhistický chrám se při přesunu pohyboval rychlostí okolo šesti metrů za denVideo: Reuters

 

Reklama

Buddhistický chrám v Šanghaji i kostel v Mostu mají něco společného. Obě stavby byly kompletně přestěhovány.

Článek

Během dvou týdnů přemístili inženýři a dělníci v Šanghaji o třicet metrů buddhistický chrám Yufo. Při pohledu na stěhování náboženské stavby se snadno vybaví výjev ze 70. let z tehdejšího Československa - tehdy se přesouval kostel v Mostě, který musel ustoupit těžbě hnědého uhlí.

Chrám Yufo v čínské Šanghaji dokončil svou dvoutýdenní pouť o víkendu. Během ní se od svého původního umístění vzdálil o 30,66 metru. Nyní stojí také o 1,05 metru výše. Důvod, který k celé akci vedl? Zvýšení bezpečnosti v okolí chrámu a také ochrana památky samotné.

Po přesunu se před chrámem vytvořilo místo, kam se pohodlněji vejdou jeho návštěvníci. Do chrámu jich každoročně zavítají na dva miliony. Během některých buddhistických svátků je to až na 100 tisíc lidí denně.

Chrám byl založen roku 1882 a v roce 1918 rekonstruován. Podle firmy, která stěhování prováděla, byly při akci použity nejmodernější technologie, které měly vzácnou památku uchránit škod.

Podobný přesun si pamatuje i město Most z dob Československa. V roce 1975 musel zdejší kostel Nanebevzetí Panny Marie ustoupit těžbě uhlí a posunout se tak o 841 metrů za 27 dní.

Na stěhování buddhistického chrámu se můžete podívat ve videu nad článkem.

Číňané zbořili most během pár vteřin (AP).Video: AP

Reklama

Doporučované