Hlavní obsah

Čínští úředníci si rozebrali roušky určené pro lékaře, píše tamní deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Novým koronavirem už se nakazilo přes 14 tisíc lidí.

Na čínské vládní úředníky se snesla vlna kritiky. Podle záběrů zveřejněných pekingským deníkem si totiž vzali ochranné potřeby, jako jsou roušky a respirátory určené pro zdravotníky, které Čína dostala darem od jiných zemí.

Článek

Internet zaplavily fotografie spojené se šířením nového koronaviru. Vedle obrázků lidí v rouškách se ale čím dál častěji objevují i snímky vyčerpaných čínských zdravotníků, kteří si vyrábí ochranné prostředky z pytlů na odpadky, spí v nemocnicích a pláčou únavou. To za hranicemi Číny vyvolalo vlnu soucitu a lidé z celého světa zemi začali posílat dodávky potřebných věcí. Pomoc ale nemusí skončit v rukách zdravotníků ani nemocných, píše Guardian s odvoláním na pekingský deník.

V neděli se ale na stránkách čínského deníku Beijing News objevilo video, které rozhněvalo především čínské občany a lékaře. Zobrazuje totiž vládní zaměstnance, kteří si z krabic u auta berou darované potřeby.

Wuchanská vláda na to reagovala odpovědí, že zaměstnanci, kteří se v sobotu zúčastnili setkání, během něhož došlo k předání nouzových potřeb, získali roušky a ostatní ochranné věci od Čínského červeného kříže. Ten má na starosti zpracování darovaných prostředků.

Na dalších fotografiích pekingského deníku se zase objevili čínští vládní úředníci s nasazenými speciálními respirátory N95, a to během setkání s lékaři, kteří měli na obličeji chirurgické masky.

Lékaři před koronavirem varovali už v prosinci

Wuchanská i čínská vláda v posledních dnech čelí výtkám ze strany veřejnosti, že nedostatečně bojují se šířící se nákazou. Koronavirus do současnosti zabil přes 300 lidí a více než 14 tisíc se jím nakazilo.

Číňané tamní vládu obviňují především z toho, že několik týdnů prohlašovala, že mají šíření viru pod kontrolou. Vládní úředníci rovněž podle čínské veřejnosti zamlčovali očividné známky toho, že je situace vážná.

Ke kritice se přidávají i doktoři. Podle Guardianu se například lékař Li Wenliang z Wu-chanu snažil v prosinci varovat před šířením nákazy své kolegy a přátele. Místní policie ho tehdy obvinila ze „šíření zvěstí“. V sobotu se tento oční lékař přidal k tisícům nakažených.

O humanitární pomoci Číně jedná i Česko. Ministr zahraničí Tomáš Petříček sdělil, že chce v pondělí vládě navrhnout uvolnění až deseti milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek. Premiér Andrej Babiš přitom v sobotu řekl, že Česká republika nemá možnosti, jak vyhovět žádosti Číny o humanitární pomoc, protože zdravotnické pomůcky potřebuje pro sebe. Později dodal, že Česko poskytne finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.

Doporučované