Hlavní obsah

Čínští úředníci si rozebrali roušky určené pro lékaře, píše tamní deník

Foto: Profimedia.cz

Novým koronavirem už se nakazilo přes 14 tisíc lidí.

Reklama

Na čínské vládní úředníky se snesla vlna kritiky. Podle záběrů zveřejněných pekingským deníkem si totiž vzali ochranné potřeby, jako jsou roušky a respirátory určené pro zdravotníky, které Čína dostala darem od jiných zemí.

Článek

Internet zaplavily fotografie spojené se šířením nového koronaviru. Vedle obrázků lidí v rouškách se ale čím dál častěji objevují i snímky vyčerpaných čínských zdravotníků, kteří si vyrábí ochranné prostředky z pytlů na odpadky, spí v nemocnicích a pláčou únavou. To za hranicemi Číny vyvolalo vlnu soucitu a lidé z celého světa zemi začali posílat dodávky potřebných věcí. Pomoc ale nemusí skončit v rukách zdravotníků ani nemocných, píše Guardian s odvoláním na pekingský deník.

V neděli se ale na stránkách čínského deníku Beijing News objevilo video, které rozhněvalo především čínské občany a lékaře. Zobrazuje totiž vládní zaměstnance, kteří si z krabic u auta berou darované potřeby.

Wuchanská vláda na to reagovala odpovědí, že zaměstnanci, kteří se v sobotu zúčastnili setkání, během něhož došlo k předání nouzových potřeb, získali roušky a ostatní ochranné věci od Čínského červeného kříže. Ten má na starosti zpracování darovaných prostředků.

Na dalších fotografiích pekingského deníku se zase objevili čínští vládní úředníci s nasazenými speciálními respirátory N95, a to během setkání s lékaři, kteří měli na obličeji chirurgické masky.

Lékaři před koronavirem varovali už v prosinci

Wuchanská i čínská vláda v posledních dnech čelí výtkám ze strany veřejnosti, že nedostatečně bojují se šířící se nákazou. Koronavirus do současnosti zabil přes 300 lidí a více než 14 tisíc se jím nakazilo.

Číňané tamní vládu obviňují především z toho, že několik týdnů prohlašovala, že mají šíření viru pod kontrolou. Vládní úředníci rovněž podle čínské veřejnosti zamlčovali očividné známky toho, že je situace vážná.

Ke kritice se přidávají i doktoři. Podle Guardianu se například lékař Li Wenliang z Wu-chanu snažil v prosinci varovat před šířením nákazy své kolegy a přátele. Místní policie ho tehdy obvinila ze „šíření zvěstí“. V sobotu se tento oční lékař přidal k tisícům nakažených.

O humanitární pomoci Číně jedná i Česko. Ministr zahraničí Tomáš Petříček sdělil, že chce v pondělí vládě navrhnout uvolnění až deseti milionů korun na nákup zdravotnických pomůcek. Premiér Andrej Babiš přitom v sobotu řekl, že Česká republika nemá možnosti, jak vyhovět žádosti Číny o humanitární pomoc, protože zdravotnické pomůcky potřebuje pro sebe. Později dodal, že Česko poskytne finanční pomoc a vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek.

Reklama

Doporučované