Hlavní obsah
Online

Babiš po kritice slíbil Číně finanční pomoc. Roušky a léky zůstanou v Česku

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

V reakci na současnou epidemii nového koronaviru vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) stav zdravotní nouze. Koronavirem se do konce ledna v Číně nakazilo 11 791 lidí, uvádí agentura Reuters s odvoláním na informace čínské státní televize. Nejméně 259 osob nemoci podlehlo.

Článek

Jen během pátku úřady v provincii Chu-pej oznámily, že zaznamenaly 1347 nových případů nákazy a smrt dalších 45 lidí. Celkový počet nakažených v této provincii tak dosáhl čísla 7153. Jednoho mrtvého oznámilo město Čchung-čching, které leží asi 700 kilometrů západně od Wu-chanu.

Nákaza se z provincie Chu-pej rozšířila už do více než dvaceti zemí světa. V Evropě nákazu potvrdilo sedm zemí, Francie, Německo, Británie, Finsko, Itálie, Švédsko a Španělsko. V pátek první dva případy oznámilo Rusko, nakažení jsou ale obyvatelé asijské části Ruské federace. V České republice se zatím nákaza koronavirem nepotvrdila.

Zdravotní stav nouze v zemi vyhlásily po několika potvrzených případech Spojené státy. Stav nouze už předtím vyhlásila WHO. V reakci na rozhodnutí WHO české Ministerstvo oznámilo, že informační kampaň a cílený screening cestujících kvůli koronaviru se od pátku rozšíří na všechna letiště v ČR. Opatření původně platila pouze na mezinárodním letišti v Praze.

V rámci bezpečnostních opatření nebudou některé státy vpouštět cizince cestující z Číny do země. Mezi nimi jsou Spojené státy, Austrálie nebo Vietnam. Nadále pokračuje evakuace občanů různých národností z Wu-chanu. Německý vojenský speciál nemohl v sobotu mezipřistát v Moskvě, nedostal od místního letiště povolení. Letadlo s evakuovanými tak muselo přistát v Helsinkách, odkud následně pokračovalo do Frankfurtu.

  • Rusko kvůli koronaviru zrušilo bezvízový styk s Čínou pro turisty

    Kvůli obavám z šíření nákazy nového typu koronaviru dnes ruská vláda dočasně zrušila bezvízový styk s Čínou pro turisty. Přestala rovněž vydávat pracovní víza pro čínské občany, informovala s odvoláním na příslušné vládní nařízení agentura TASS.

  • Pentagon se chystá uzavřít do karantény na vojenských základnách až 1 000 lidí

    Americký ministr obrany Mark Esper schválil žádost o poskytnutí vojenského bydlení až pro 1 000 lidí, kteří budou zřejmě při příjezdu z Wu-chanu do USA potřebovat karanténu, uvedl Pentagon.

  • Společnost American Airlines zrušila lety do Hongkongu

    American Airlines tak rozšířila předchozí krok, ve kterém zrušila až do dubna lety do Číny. Letecká spojení zrušili či omezili také vietnamští dopravci, vlády Pákistánu, Íránu, Ruska nebo jiná americká letecká společnost Delta Airlines. Informovala o tom CNN.

  • Babiš: Číně pomůžeme finančně

    Premiér Andrej Babiš zopakoval, že roušky ani léky Česko Číně posílat nebude. Dodal ale, že „pomůžeme finančně“. Že Česko nemá možnost, jak vyhovět čínské žádosti o pomoc, řekl Babiš už v sobotu ráno. Jeho slova poté kritizovali na sociálních sítích někteří opoziční politici.

    Žádost v pátek vyslovil čínský velvyslanec Čang Ťien-min a tlumočila ji hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

  • V Německu potvrdili osmý případ nákazy novým koronavirem

    V Německu dnes byla prokázána přítomnost nového typu koronaviru u dalšího člověka. Je jím 33letý muž, který je stejně jako šest jeho kolegů zaměstnancem firmy Webasto v bavorském Stockdorfu. Celkové číslo infikovaných v Německu tím stouplo na osm, uvedla agentura DPA.

  • Petříček: Češi ve Wu-chanu jsou připraveni na cestu domů

  • Hongkongští zdravotníci budou stávkovat za uzavření hranic s Čínou

    V Hongkongu dnes tisíce zaměstnanců ve zdravotnictví odsouhlasily, že v pondělí zahájí pětidenní stávku, protože vláda odmítla jejich požadavek na uzavření všech vstupních míst z Číny kvůli šíření koronaviru. Stávky se má účastnit kolem 9000 členů a ošetřovat se budou pouze naléhavé případy. Hongkong má 13 potvrzených případů a vláda již prodloužila školní prázdniny a zakázala vstup do města obyvatelům provincie Chu-pej.

  • Do Wu-chanu míří francouzské letadlo, které má evakuovat i Čechy

  • Evakuovaní Němci stráví dva týdny v izolaci na vojenské základně

    Německý vojenský speciál s téměř 130 lidmi evakuovanými kvůli koronaviru z čínského města Wu-chan přistál dnes kolem 16:30 ve Frankfurtu nad Mohanem. Všichni evakuovaní, z nichž nikdo nemá symptomy nákazy, nyní projdou zdravotní kontrolou a poté stráví dva týdny na izolaci v kasárnách na letecké základně Germersheim ve spolkové zemi Porýní-Falc, asi 100 kilometrů jižně od Frankfurtu.

    Na palubě stroje, který se zdržel, protože nečekaně nemohl přistát v Moskvě a musel tak dotankovat v Helsinkách, je podle německého ministerstva obrany 128 cestujících. Z nich 102 jsou Němci a 26 členové jejich rodin zejména čínské národnosti. Kolem dvou desítek pasažérů tvoří děti.

  • Koronavirem může být infikováno až 75 000 lidí, tvrdí hongkongská studie

    Podle hongkongské studie by mohlo být wuchanským koronavirem infikováno až 75 815 lidí.

    Jeden z autorů studie publikované v pátek v lékařském časopise The Lancet Gabriel Leung uvedl, že odhady mohou být mnohem vyšší než počet potvrzených případů, protože „ne každý, kdo je nakažený, vyhledal lékařskou pomoc“.

    Leung varoval, že „vzhledem k neexistenci spolehlivé a podrobné časové osy podezřelých, pravděpodobných a potvrzených případů a skutečné velikosti epidemie její pandemický potenciál zůstává nejasný“.

  • Občané Wu-chanu se začínají vyhýbat nemocnicím

    „Pokud lidé mohou, snaží se zůstat mimo nemocnice. Jeden z kurýrů nám řekl, že odmítá většinu objednávek z nemocnic, protože se bojí dostat příliš blízko. Jednou udělal výjimku, dovezl darované jídlo lékařům a sestrám v první linii,“ napsala na Twitter korespondentka New York Times Amy Quinová.

  • Posádky lodí v Panamském průplavu se mají hlásit úřadům

    Posádky všech lodí v Panamském průplavu, které kotvily v zemích s potvrzenými případy koronaviru, se ode dneška mají hlásit panamským úřadům.

  • Letecká spojení s Čínou vláda Pákistánu zakázala. Občany ale neevakuuje

    Čínská vláda i vlády po celém světě přijímají stále drastičtější opatření proti šíření viru a evakuují své občany z Číny. Své občany už z Wu-chanu evakuovaly například Spojené státy, Japonsko, Británie či Francie. O to zoufalejší zůstávají obyvatelé Wu-chanu z těch zemí, které se zatím pro evakuaci nerozhodly.

  • Kim Čong-un: Strana, vláda a lid Číny z boje s chorobou vyjdou vítězně

    Severokorejský vůdce Kim Čong-un zaslal svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi telegram s projevem soustrasti v souvislosti s epidemií a zároveň vyjádřil přesvědčení, že pod vedením prezidenta „strana, vláda a lid Číny určitě vyjdou z boje proti chorobě vítězně“, informovala agentura KCNA.

  • Společnost Apple zavřela všechny své obchody v Číně

    Technologický gigant Apple dnes oznámil, že se rozhodl uzavřít všechny své oficiální obchody v kontinentální Číně do 9. února. Společnost agentuře AFP sdělila, že tak činí „na základě posledních doporučení hlavních zdravotnických expertů“.

  • Létat do Číny na čas přestanou i katarské aerolinky

    Aerolinky Qatar Airways pozastaví lety do Číny. Dopravce uvedl, že od pondělí „bohužel“ přestane létat do Číny kvůli „významným provozním změnám způsobeným omezením vstupu, které zavedlo několik států“. „Tato omezení brání společnosti v sestavení posádky na některých linkách, což omezuje naše plánované fungování,“ uvedly aerolinky ve svém prohlášení.

  • Lamová: Úplné uzavření hranice s Čínou je diskriminační

    Správkyně Hongkongu Carrie Lamová uvedla, že úplné uzavření hongkongské hranice s pevninskou Čínou je „diskriminační“, a vyzvala obyvatele, aby se vyhnuli oblastem nákazy koronavirem, píše web South China Morning Post.

  • Koronavirus v zajetí dezinformací

    Izrael zavírá čínské občany do internačních táborů, v Číně je zakázaný seriál Černobyl. Kolem koronaviru se na sociálních sítích šíří mnoho dezinformací.

  • Nakažený Brit je univerzitní student

    Jeden ze dvou lidí ve Spojeném království, kterým testy prokázaly nákazu novým koronavirem, je student Univerzity v Yorku v severní Anglii. Informaci ministerstva zdravotnictví zveřejnila americká CNN. Podle pracovníků ministerstva je ale riziko dalšího šíření viru na univerzitě „nízké“. Oba pacienti, členové jedné rodiny, jsou v nemocnici v Newcastlu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy