Hlavní obsah

Čínu možná brzy čeká funkce prezidenta na dobu neurčitou

Návrh neomezeného mandátu čeká po návrhu komunistické strany na schválení.Video: Reuters

 

Reklama

Čínu pravděpodobně čeká neomezený prezidentský mandát. Vládnoucí strana plánuje vyloučit z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta na dva nadcházející mandáty.

Článek

Vládnoucí strana komunistů plánuje vyškrtnout větu omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě jdoucí mandáty z čínské ústavy. Údajně takto chce udržet u moci současného prezidenta Si Ťin-pchinga, jehož funkční období skončí v roce 2023. Návrh se vztahuje rovněž na pozici viceprezidenta.

Komunisté chtějí zároveň zakotvit do čínské ústavy „myšlenky Si Ťin-pchinga o socialismu čínského typu v nové éře”. Oba návrhy musí být schváleny parlamentem, který je složen z členů vybraných pro svou loajalitu vůči straně - což znamená, že reforma nejspíš nebude blokována.

Informace byla zveřejněna před třídenním shromážděním, na kterém mají členové ústředního výboru v Pekingu jednat o významných personálních a dalších otázkách. O chystaném návrhu informovala agentura Nová Čína.

Si Ťin-pching se dostal do čela strany koncem roku 2012 a soustředil od té doby ve svých rukou tolik moci, jako žádný jiný čínský vůdce za nejméně posledních 25 let, připomněla agentura AFP.

Prezidentem je od března 2013. Jeho působení hlavy státu je provázeno návratem téměř kultu osobnosti, jeho neustálou přítomností v médiích a posílením represí vůči obráncům demokracie a lidských práv.

Reklama

Související témata:

Doporučované