Hlavní obsah

Církev nalila miliony do fondu Zemanova sponzora. Teď se bojí krachu

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman v roce 2018 vyznamenal slovenského miliardáře Pavola Krúpu medailí Za zásluhy. Mezi Krúpou a spoluvlastníky pak vypukl vyhrocený spor, který prověřuje policie.

Reklama

Biskupství ostravsko-opavské pořídilo za 17 milionů podíl v investičním fondu skupiny Arca, jež se zmítá ve finanční krizi. Zakladatelem společnosti je slovenský miliardář Pavol Krúpa, kterého vyznamenal prezident Miloš Zeman.

Článek

Její majetek vábí nejen banky, investiční skupiny i vlivné finančníky. Katolická církev má do roku 2043 získat zhruba 47 miliard korun coby náhradu za komunisty ukradený majetek, který se jí nevrátí.

Jednotlivá biskupství tak hledají možnosti, jak s miliony korun zacházet, kde je uložit, jak je zhodnotit. Ne vždy se církevním funkcionářům povede vybrat bezpečnou investici.

V minulém roce nejdříve začali biskupové prověřovat transakci českobudějovické diecéze, která získala podíl v kampeličce Artesa navázané na uprchlého a vyšetřovaného podnikatele Františka Savova.

Teď se podle zjištění Seznam Zpráv církev snaží stáhnout z jiné kontroverzní finanční skupiny, do které nalila miliony korun: Arca Capital.

Sázka na minerálky

Česko-slovenská skupina Arca je spojovaná zejména s jejím zakladatelem, slovenským miliardářem žijícím v Česku Pavolem Krúpou, jenž se netají kontakty na Hrad a prezidenta Miloše Zemana. Krúpa Zemana a jeho prezidentskou stranu SPOZ sponzoroval v kampaních, před dvěma lety zase Zeman Krúpovi udělil medaili Za zásluhy.

Pouto mezi Zemanem a Krúpou se mohlo hodit pro jednání s katolickou církví, neboť její česká hlava Dominik Duka s prezidentem dobře vychází.

V roce 2016 se Biskupství ostravsko-opavské rozhodlo pro finanční dobrodružství. Za 17 milionů korun pořídilo 150 kusů akcií v investičním fondu Arca Capital CEE, čímž získalo podíl ve výši 2,64 procenta. Fond investuje peníze v oblasti energetiky, realit a známý byl vlastnictvím (do konce loňského roku) minerálek Ondrášovka a Karlovarská Korunní.

Rozvětvená skupina Arca se v posledních měsících dostala do obrovských finančních potíží okořeněných tvrdou bitvou mezi manažery a spolumajiteli. Hrozí, že Arca nebude mít dostatek zdrojů na to, aby uspokojila tisíce svých věřitelů. Závazky podle odhadů šplhají k miliardě eur, tedy zhruba 26 miliardám korun. Případem se již zabývá policie, rozjíždí se insolvence.

Vývoj v posledních měsících Biskupství ostravsko-opavské znervóznil a svého podílu, který před čtyřmi roky koupilo za 17 milionů, se snaží zbavit.

„Investice byla součástí naší investiční strategie a diversifikace investic a byla dojednána osobami za investice zodpovědnými. Současné dění ve společnosti Arca nás netěší a snažíme se koordinovat postup s ostatními malými akcionáři. Akcie fondu nabízíme k prodeji na burze,“ sdělil Seznam Zprávám pomocný biskup ostravsko-opavský Martin David.

Dle pololetní zprávy Arca Capital CEE byl fond za prvních šest měsíců tohoto roku ve ztrátě 34 milionů korun. Podle biskupa Davida ale zatím diecéze peníze netratila. „Investice do fondu dosud přinesla zisk z vyplácené dividendy a z prodaných akcií. V současné době vlastníme 133 kusů těchto akcií,“ uvedl biskup David.

Válka exparťáků

Podnikatel Pavol Krúpa, který si pro svůj tvrdý byznysový styl vysloužil označení „nájezdník“, působí v investičním fondu Arca Capital CEE v roli předsedy dozorčí rady. Tvrdí, že v současnosti se snaží pomoci věřitelům v bitvě o jejich investované peníze. Kriticky se opírá do vedení fondu.

„Členové dozorčí rady fondu činí vše proto, aby zamezili účelové činnosti člena představenstva, Petera Janigy, jenž je osobou spřízněnou se skupinou Arca, a dalších osob, které se snaží poškodit fond. Dozorčí rada činí vše proto, aby eliminovala negativní dopady, zabránila snížení hodnoty fondu a ochránila práva akcionářů,“ napsal Seznam Zprávám Krúpa.

Biskupství ostravsko-opavskému se nelze divit, že chce z investičního fondu Arca co nejrychleji vycouvat. Nejde jen o finanční potíže, ale i vyhrocený vztah mezi klíčovými postavami celé skupiny.

Krúpa se v posledních měsících dostal do otevřeného konfliktu se svým někdejším blízkým spolupracovníkem a nynějším šéfem skupiny Arca Rastislavem Veličem. Kvůli směnkám s údajně zfalšovaným podpisem Krúpa podal trestní oznámení.

Sponzor Babiše i Zemana

Pavol Krúpa sice pochází ze Slovenska, dlouhodobě má ale přístup do nejvyšších poschodí české politiky. Poprvé výrazně na sebe upozornil v roce 2007, když za 110 milionů koupil od expremiéra Stanislava Grosse podíl ve firmě Moravia Energo.

O několik let později se mu podařilo dostat do blízkosti babišovsko-zemanovské garnitury. V roce 2012 dle serveru Hlídač státu Arca sponzorovala hnutí ANO, o rok později Krúpa podpořil v první prezidentské kampani Miloše Zemana. Před krajskými volbami v roce 2016 Krúpa poslal 300 tisíc korun i proprezidentské Straně práv občanů - Zemanovci.

„Nikdy jsem nedělal obchod se státem. Moje motivace byla úplně jednoduchá. V první volbě byl Zeman strejda z Vysočiny a outsider. Přišel za mnou Jaroš Masopust, který byl Zemanův přívrženec, a požádal mě, jestli bych nemohl sponzorovat Miloše. Zemana jsem tehdy neznal, ale Jaroš je čestný chlap,“ komentoval to Krúpa v říjnovém díle podcastu Insider.

Do přízně Hradu se Krúpa dostal dlouholetou kritikou a výpady vůči podnikatelským aktivitám uhlobarona Zdeňka Bakaly, na kterého Zeman roky útočí kvůli ovládnutí OKD.

Krúpa o postupu proti Bakalovi v roce 2015 jednal s prezidentem přímo na Pražském hradě. O dva roky později financoval novou stranu Dobrá Volba, kterou vede bývalý místopředseda TOP 09 a starosta severomoravské Čeladné Pavol Lukša. I tento politický projekt si bral na mušku Bakalovo podnikání.

Bakala nakonec Krúpu v USA zažaloval za údajné vydírání, Krúpovi ale setrvalé výpady vůči uhlobaronovi vynesly v roce 2018 státní vyznamenání od Zemana.

Reklama

Doporučované