Hlavní obsah
Online

Polovina dnešního přírůstku je z Prahy. Nakazilo se tam rekordních 489 lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co potřebujete vědět.

- Za středu v Česku přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 1 091 případů onemocnění covid-19. V Praze přibylo od úterního podvečera rekordních 489 potvrzených případů nemoci covid-19. Dosud nejvíc nakažených za 24 hodin tam hygienici zaznamenali v úterý, kdy přibylo 442 případů, tedy o 47 méně než dnes.

- Ministerstvo zdravotnictví zavádí od čtvrtka nová opatření proti koronaviru. Vnitřní akce budou omezeny na deset osob, pokud není k dispozici sezení. Venkovní pak na 50 účastníků bez sezení. Vnitřní sezení pak bude omezeno počtem 1000 osob v areálu členěných do sektorů, u vnějších akcí se bude jednat o počet 2000 lidí, což se týká i sportovních utkání. Nadále však platí, že u ostatních akcí, kde nejsou možné sektory, zůstává limit 500 osob uvnitř a 1000 osob venku.

- Opatření se také dotknou restaurací a barů, kde se zavírací doba zkrátí do 22:00. Ministerstvo vydalo také doporučení pro provozovny, co dělat v modelových situacích. „Myslím si, že opatření nejsou tak hrozivá. Jsou zatím na 14 dnů,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Dodal, že opatření zatím nebudou zasahovat do škol ani pořádání svateb. Všechna opatření mají platit dva týdny.

- V úterý laboratoře v Česku potvrdily nákazu novým koronavirem u 2394 lidí, to je druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie.

Dění jsme sledovali i v úterý.

  • CK: Do Řecka zbývají poslední lety, klientům proplatíme testy

    Tuzemské cestovní kanceláře (CK) mají do Řecka naplánovaných několik posledních letů. Klientům, kteří mají koupené zájezdy, proplatí testy na covid-19, zjistila dnes ČTK od zástupců největších CK. Řecká vláda na svých stránkách uvedla, že pro cestující leteckou dopravou z České republiky od 28. září zavede povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus. Nebude moci být starší než 72 hodin. Povinnost neplatí pro děti mladší deseti let.

  • Denní přírůstek počtu nakažených v Praze je rekordní

    V Praze přibylo od úterního podvečera rekordních 489 potvrzených případů nemoci covid-19. Dosud nejvíc nakažených za 24 hodin hygienici zaznamenali v úterý, kdy přibylo 442 případů, tedy o 47 méně než dnes.

    Od začátku epidemie se tak v metropoli infikovalo novým typem koronaviru přes 10 000 lidí. Více než polovina dosud nakažených se z nemoci uzdravila, 117 lidí zemřelo. Aktuálně nemocných je v Praze 4479. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

  • Školy ve velkých středočeských městech v pátek volno nevyhlásí

    Školy ve velkých středočeských městech v pátek volno většinou nevyhlásí, normální výuka bude v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi či Kolíně. Naopak v Říčanech u Prahy budou mít žáci volno nejen v pátek, ale dokonce i ve čtvrtek. Ředitelské volno na pátek vyhlásily také školy v Sulicích a Odoleně Vodě u Prahy nebo Nečíně na Příbramsku.

  • Imunolog: Do konce roku může být až deset tisíc mrtvých

    „Mám podezření, že lidé, kteří tu u nás mají boj s epidemií na starost, ta benevolentní uvolnění udělali tak trochu záměrně. Aby se ukázalo, jak moc se to rozjede a jak potřebná jsou ta omezující opatření,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy imunolog Václav Hořejší. „Když lidé uvidí, jak moc závažný je ten problém bez přísnějších opatření, tak je opět snáz přijmou. Takže čekám opětovné zpřísnění opatření,“ odhadoval expert na molekulární imunitu.

    Celý rozhovor naleznete v následujícím článku

  • Data jsou neúprosná. Hygieny teď nevědí o třetině pacientů

    Česko je na tom v šíření nákazy koronavirem bezkonkurenčně nejhůř ve střední Evropě. Hygienické stanice totiž už od poloviny srpna nezvládají trasovat. V tuto chvíli není jasné, kde se nachází zhruba osm tisíc nakažených.

    Více v následujícím článku

  • Českou vakcínu posoudí vakcinologická společnost

    Výsledky první fáze testování české vakcíny na covid-19 podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) posoudí odborníci z České vakcinologické společnosti. Pak rozhodne o jeho pokračování a dalším financování, řekl dnes novinářům. Na vakcíně spolupracuje Státní zdravotní ústav s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za nejnadějnějších zhruba šest kandidátů, na jejich výrobě se většinou podílejí velké farmaceutické společnosti.

  • Semafor do dvou týdnů bude jednobarevný, nemá smysl, říká Prymula

    Mapa hodnotící regiony podle rizika nákazy novým typem koronaviru bude podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) do dvou týdnů jednobarevná, celá červená. Nyní zachycuje stav z 18. září. Nejrizikovější červená je Praha, dalších 28 okresů má oranžovou barvu označující druhý stupeň rizika a zbytek země je zelený v prvním stupni. Nový ministr České televizi v úterý řekl, že za vznikem semaforu byly politické tlaky. „Vládní semafor byl nastaven s určitou citlivostí. Bohužel jsme v pozici, kdy dochází k tak velkým nárůstům, že přestává mít smysl. Během dvou týdnů bude jednobarevný,“ řekl dnes Prymula. Původní plán podle něj byl označovat barvami semaforu zahraniční země. Teď, kdy nové případy přibývají v celém Česku, podle něj nemá smysl dívat se na jednotlivé regiony, určitou roli může hrát při uvolňování opatření.

  • Prymula: Spor Hamáčka se SÚKL lze vyřešit velmi snadno

    Řešit spor vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve věci distribuce ochranných prostředků seniorům Českou poštou v médiích je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nevhodné. Hamáček dnes novinářům řekl, že bude s Prymulou o záležitosti mluvit. Zopakoval také, že nadále považuje za správné podat kvůli postupu úřadu trestní oznámení. „Považuji za nejvýš nešťastné, abychom zejména v dnešní době řešili tuto problematiku na úrovni dvou státních institucí. Zatím jsem nehovořil s oběma najednou, myslím, že k tomu dojde během pár hodin. Myslím, že tato kauza bude uzavřena, protože nepovažuji opravdu za vhodné, aby se masmediálně řešilo něco, co se dá vyřešit velmi snadno,“ poznamenal Prymula.

  • Moravskoslezské nemocnice mohou pro covid vyhradit stovky lůžek

    Nemocnice v Moravskoslezském kraji jsou v případě potřeby schopny připravit pro péči o covid pozitivní pacienty stovky lůžek, ať už jde o standardní lůžka, či kapacity na odděleních ARO a JIP. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl krajský úřad.

  • Olomouc kvůli koronaviru zruší prodej jízdenek u řidičů

    Dopravní podnik města Olomouce od čtvrtka dočasně ukončí prodej jízdenek u řidičů autobusů a tramvají, aby snížil riziko jejich nákazy novým typem koronaviru. Podobné opatření platilo i na jaře, kdy pandemie koronaviru propukla. „K tomuto opatření přistupujeme z důvodu ochrany našich řidičů před případnou nákazou, jejíž rozšíření by mohlo vést k omezení rozsahu městské hromadné dopravy v Olomouci,“ uvedla mluvčí DPMO Martina Krčová.

  • Prymula: Uzavření prvního stupně ZŠ nepřichází v úvahu

    Uzavření prvního stupně základních škol nepřichází příliš v úvahu, další stupně jsou věcí jednání. Novinářům to na dnešní tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Případná opatření by se ale měla týkat konkrétních lokalit, neměla by být zaváděna plošně. Doporučení ředitelského volna na tento pátek Prymula zdůvodnil tím, že by čtyřdenní interval s méně kontakty mezi lidmi mohl vést k oploštění nárůstu počtu nakažených. „Uzavírání prvního stupně nepřichází příliš v úvahu. Bylo by to opatření, které by zásadním způsobem ohrozilo návazné procesy, protože s těmito dětmi musí zůstat doma rodiče. Došlo by k tomu, že by bylo ohroženo zdravotnictví, sociální sféra a podobně. Co se týká dalších, je to věc jednání a bude to věc vývoje v konkrétní lokalitě, plošné by to nemělo být,“ řekl ministr.

  • Nemocnice Prostějov zprovoznila nové odběrové místo

    Nové místo pro odběr vzorků na test nákazy koronavirem se dnes otevřelo před areálem Nemocnice Prostějov, která denně zvládne odběry u více než stovky pacientů. Dosud museli pacienti docházet na odběrové místo až do infekční ambulance uvnitř areálu nemocnice. Výsledek testu se lidé dozvědí do 48 hodin.

  • Prymula: V nemocnicích je třeba zapojit další kapacity

    V nemocnicích je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) potřeba zapojit kapacity, které nejsou teď vyčleněny pro pacienty s covidem-19. Lůžka s ventilátory jsou téměř zaplněná, řekl dnes novinářům. Kapacity laboratoří na testování se podle něj blíží 30 000 za den. Limitem je kapacita odběrových míst. Zajištění dostatečných kapacit v nemocnicích „za jakéhokoli vývoje epidemie“ dostal Prymula za úkol při svém nástupu do funkce od premiéra Andreje Babiše (ANO). Nemocnice v anketě ČTK v úterý uvedly, že jsou připraveny kapacity zvýšit. Zatím to ale podle nich není potřeba.

  • Královéhradecké základní školy zůstanou v pátek otevřené

    V úterý ministr zdravotnictví doporučil ředitelům základních a středních škol vyhlásit na pátek 25. září ředitelské volno. Rozhodnutí uzavřít městské základní školy bylo ponecháno na ředitelích, mezi kterými došlo ke shodě. Výsledkem je, že všechny královéhradecké základní školy zřizované městem zůstanou v pátek otevřené. Stejné to bude také v případě mateřských škol. „Jako zřizovatel vnímáme informaci z tiskové konference ministra zdravotnictví jako doporučení, není tedy nutné ihned zavírat školy. Tuto možnost jsme se rozhodli ponechat na samotných ředitelích, kteří znají situaci ve svých školách nejlépe,“ říká náměstek primátora pro oblast školství Martin Hanousek.

  • Ústřední štáb aktivoval krajské krizové štáby

    Ústřední krizový štáb dnes aktivoval krajské krizové štáby. Podle vicepremiéra a šéfa štábu Jana Hamáčka (ČSSD) je to nutné k zapojení složek integrovaného záchranného systému do opatření proti šíření koronaviru v regionech. Hamáček po druhém zasedání štábu od jeho pondělního ustavení dodal, že o účasti opozice v Ústředním krizovém štábu by případně rozhodoval premiér Andrej Babiš (ANO). Požadavek Prahy, aby v krizovém štábu mohl být primátor Zdeněk Hřib (Piráti), Hamáček probral s hejtmany. Shodli se podle něj, že stačí účast Jiřího Běhounka (za ČSSD), který vede Asociaci krajů ČR. Hřib rozhodnutí považuje za nešťastné a chce jednat s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO).

  • Od čtvrtka začnou platit nová opatření

    Ministerstvo zdravotnictví zavádí od čtvrtka nová opatření proti koronaviru. Vnitřní akce budou omezeny na deset osob, pokud není k dispozici sezení. Venkovní pak na 50 účastníků bez sezení. Vnitřní sezení pak bude omezeno počtem 1000 osob v areálu členěných do sektorů, u vnějších akcí se bude jednat o počet 2000 lidí, což se týká i sportovních utkání. Nadále však platí, že u ostatních akcí, kde nejsou možné sektory, zůstává limit 500 osob uvnitř a 1000 osob venku. Opatření se také dotknou restaurací a barů, kde se zavírací doba zkrátí do 22:00. Ministerstvo vydalo také doporučení pro provozovny, co dělat v modelových situacích. „Myslím si, že opatření nejsou tak hrozivá. Jsou zatím na 14 dnů,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Dodal, že opatření zatím nebudou zasahovat do škol.

  • Krizový štáb se dohodl na posílení mobilních volebních komisí

    Ústřední krizový štáb se dnes dohodl na posílení mobilních volebních komisí, aby mohly obsloužit až 16 000 voličů v karanténě při říjnových senátních a krajských volbách. Novinářům to dnes po jednání štábu řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zároveň uvedl, že situace s epidemií koronaviru zůstává vážná, šíření nemoci ale odpovídá střednímu scénáři. Pokud to tak zůstane, nehrozilo by přetížení zdravotnického systému v Česku.

    Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu.Video: ČTK, ČTK

  • Hygienici zakázali prezenční studium na vysoké škole v Chebu

    Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje ode dneška zakázala osobní účast na výuce vysokých škol na Chebsku. Týká se to zejména Ekonomické fakulty Západočeské univerzity, která působí v Chebu. Nařízení má zatím platit do konce října. Má ale také své výjimky. Krajská hygiena dnes nařízení vyvěsila na webu. „Zákaz se nevztahuje na individuální návštěvy knihoven a studoven, individuální konzultace, zkoušení za přítomnosti nejvýše 10 osob a výkon praxe,“ uvádí se v nařízení.

Reklama

Hlavní zprávy