Hlavní obsah

Číslo R kleslo na 0,8. Na uvolňování ale ještě nenastal čas, říká Dušek

Foto: Getty Images

Po dlouhé době hlásí jeden z významných indikátorů vývoje epidemie pokles.

Reklama

aktualizováno •

Jeden z nejsledovanějších parametrů epidemie zaznamenal poprvé od léta výrazný pokles – číslo R se v Česku podařilo srazit k hodnotě 0,8.

Článek

Hodnota R, která zjednodušeně řečeno ukazuje, kolik dalších lidí jeden infikovaný dále nakazí, klesla podle propočtů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na 0,8. Seznam Zprávy už ve čtvrtek dopoledne informovaly, že ke stejnému výsledku došli také analytici z iniciativy Covid19CZ.

Je to poprvé od poloviny července, kdy byl pokles na tuto hodnotu zaznamenán. Signalizuje přitom, že se šíření infekce zpomaluje.

Ředitel ÚZIS profesor Ladislav Dušek potvrzuje, že jde o pozitivní trend, v němž se odráží efekt přijatých opatření proti šíření epidemie. Vzápětí ale dodal, že je tyto restrikce stále nutné důsledně dodržovat.

„Na pokračování těchto opatření je třeba nadále trvat, neboť pokud se podaří reprodukční číslo ještě dále snížit, bude to znamenat urychlené zpomalení epidemie a rychlejší uvolnění kapacit nemocniční péče,“ dodal.

Přijde rozvolnění?

Vládní představitelé včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého ministra Romana Prymuly (za ANO) dříve právě hodnotu 0,8 uváděli jako klíčovou pro případné uvolňování společenského a ekonomického života.

„Pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou přijatá opatření zmírněna,“ uvedl například přesně před měsícem premiér Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády.

Stejné tvrzení o den později zopakoval i Roman Prymula. V té době bylo R přibližně 1,5 – tedy na hodnotě, která naopak značí velmi rychlé šíření viru v populaci.

Zpátky do tříd

Ministerstvo zdravotnictví ve středu uvedlo, že se žádné masové uvolňování opatření zatím nechystá. První krok tímto směrem nicméně ministr Jan Blatný (za ANO) ve středu oznámil – je jím návrat žáků prvních a druhých tříd základních škol a žáků speciálních škol zpět do lavic, a to 18. listopadu. Šéf resortu zároveň dodal, že návrat ostatních školáků bude záviset na dalším vývoji epidemie.

Podle Blatného je nyní Česko za bodem zlomu – nejhorší scénáře vývoje by tedy už zemi podle něj hrozit neměly. Ministr vyzdvihl i to, že začíná klesat procento pozitivních testů. „Číslo je pořád velké, ale klesá. Oproti minulému týdnu je pokles o více než devět procent,“ uvedl.

Počty hospitalizovaných se podle něj zastavily, neklesá ale počet hospitalizovaných na intenzivní péči. Problematické je navíc výrazné proniknutí nákazy mezi nejrizikovější populaci a do domovů sociálních služeb.

Ve středu přibylo v Česku 8 925 potvrzených případů nemoci covid-19. To je zhruba stejně jako v úterý, ale téměř o 7 000 méně než před týdnem, kdy byl zaznamenán dosud nejvyšší denní přírůstek pozitivních testů od začátku epidemie.

Aktuálně nakažených je 147 994, většina má mírné příznaky nemoci. Bilance úmrtí s prokázaným koronavirem se ale opět rozšířila, od středečního večera se počet obětí zvýšil o dalších 53 na celkových 5 570.

Reklama

Související témata:

Doporučované