Hlavní obsah

Číslo R vyskočilo. Za měsíc by mohlo být 16 tisíc pozitivních denně

Foto: Profimedia.cz

Česko patří v přírůstku nakažených mezi nejhorší v Evropě.

Reklama

Vedení státního ústavu ÚZIS po spekulacích zveřejnilo, že reprodukční číslo R vyskočilo na hodnotu 1,59. Pokud neklesne, virus by se do měsíce šířil více než desetkrát rychleji.

Článek

Ještě 7. září šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v rozhovoru řekl, že tzv. reprodukční číslo R, které vyjadřuje rychlost šíření koronaviru, se nachází mezi hodnotami 1,2 a 1,3. Minulý pátek potom uvedl, že tento index činí 1,35.

Stále podle něj šlo o lineární, kontrolované šíření nemoci.

V úterý ráno však ÚZIS vydal tiskovou zprávu, která informuje o skoku reprodukčního čísla až na hodnotu 1,59, a píše o začínajícím „významném exponenciálním trendu“.

„Jednotlivé kraje se sice v hodnotě reprodukčního čísla liší, avšak ve všech je patrná vyšší hodnota než 1,0. Jde o posun proti předchozím týdnům, kdy řada krajů významnější růstový trend nevykazovala. V tuto chvíli lze proto hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření,“ uvedl ÚZIS.

Číslo 1,59 znamená, že rychlost šíření viru podstatně nabrala na tempu. Pokud v současnosti testy odhalí každý den zhruba tisíc nakažených, za měsíc by denní přírůstek nakažených vyskočil zhruba na 16 tisíc.

Jak k takovému číslu dojdeme?

Kromě čísla R vyjdeme také ze sériového intervalu neboli času přenosu mezi dvěma pacienty. Ten je u nového koronaviru pět až šest dnů.

Na jeden měsíc tedy vychází pět až šest sériových intervalů. Hodnotu 1,59 tedy umocníme na pátou, respektive na šestou, výsledek pak vynásobíme tisícem. Vyjde interval denního přírůstku nakažených zhruba 10 až 16 tisíc lidí.

Z dnešního pohledu se však nezdá pravděpodobné, že by taková čísla v polovině října skutečně vycházela ve statistikách. Už jen proto, že při současných kapacitách by hygienici nezvládali testovat potřebné množství lidí. Zároveň si už vláda začala uvědomovat vážnost situace. Pravděpodobně se schyluje k dalším omezením, aby se virus tak rychle nešířil.

ÚZIS v tiskové zprávě přiznal, že vydal informaci o skokovém nárůstu reprodukčního čísla až díky „nejasnostem a spekulacím“, zda stále tuto veličinu vůbec počítá.

Při první vlně epidemie na jaře šéf ústavu Dušek pravidelně o vývoji čísla R informoval, později ale se zveřejňováním přestal. Podle něj to nemělo smysl, protože koronavirus se šířil spíše v lokálních ohniscích. Lidé, včetně čtenářů Seznam Zpráv, se tak museli spokojit s alternativními výpočty tohoto údaje.

I nyní ÚZIS zdůrazňuje, že reprodukční číslo je pouze jedním z mnoha parametrů a složitě se počítá a interpretuje. „I když je číslo R velmi oblíbeným ilustračním parametrem, považujeme jej vzhledem ke komplikovanosti výpočtu pouze za doplňkový ukazatel, který je navíc vždy významně ovlivněn lokálními ohnisky, objemem a strukturou testů a interpretovatelnost celorepublikové hodnoty je omezená,“ uvedl šéf ÚZIS Dušek.

Pro datové specialisty, kteří se zabývají šířením covid-19, však číslo R představuje velmi důležitý parametr. V minulých týdnech, kdy počet nakažených začal překračovat dosavadní rekordy, proto vzrostl tlak na ÚZIS, aby začal číslo znovu pravidelně zveřejňovat.

Reklama

Doporučované