Hlavní obsah

Babiš zprostí služby ředitele GIBS. Chce ovládnout bezpečnostní sbory, řekl Sobotka

Aby zdůvodnil svůj postup, četl trestně stíhaný premiér poslancům ve Sněmovně z neveřejných policejních dokumentů.

Reklama

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš oznámil poslancům bezpečnostního výboru Sněmovny, že neprodleně zprostí služby ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína.

Poslancům nejprve četl z policejních dokumentů, v nichž podle něj žalobci zaznamenali, že Murín účelově lhal žalobcům v kauze, v níž byl prověřován vysoce postavený policista. Řekl, že to je jeden z důvodů, proč v Murína ztratil důvěru. Murín je podle Babiše ohrožením demokracie.

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka však za Babišovým rozhodnutím vidí jenom to, že vláda v demisi se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně jejich generální inspekce.

„Ve skutečnosti jde o to, že vláda, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, vláda, která je v demisi, a vláda, v jejímž čele je člověk, který je sám trestně stíhaný, se v tuto chvíli snaží dehonestovat šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů a dosáhnout změny ve vedení jedné z důležitých institucí státu,” prohlásil Sobotka.

Babiše kritizovali vedle Sobotky i další poslanci.

Babiš hovořil o zproštění výkonu služby, což je jiný případ než odvolání z funkce.

Ředitele GIBS jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru Sněmovny. Odvolat ho lze pouze, pokud je proti němu zahájeno trestní stíhání nebo po uplynutí pětiletého mandátu.

Duel Seznamu: Proč jde ve skutečnosti Andrej Babiš po šéfovi GIBS? 

Duel Seznamu se věnuje sporu o šéfa GIBS.Video: Seznam Zprávy

Celý pořad Duel sledujte každý všední den od 19:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované