Hlavní obsah

ČNB zlevnila peníze, snížila úrokové sazby na 0,25 procenta

Ilustrační fotografie.

Reklama

Bankovní rada České národní banky dnes snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta.

Článek

Úrokové sazby v Česku zažívají extrémně rychlý sešup zpátky k nule. Zatímco ještě v únoru činila základní úroková sazba 2,25 procenta, po dnešku se zastavila na 0,25 procenta.

Naposledy rada snížila základní úrokovou sazbu na konci března, a to o 0,75 procentního bodu na jedno procento. Předtím už sazby snížila na mimořádném zasedání 16. března, o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. Cílem snižování sazeb je zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem zase levnější půjčky na bydlení. Zveřejnění rozhodnutí dnes ČNB odložila o 45 minut, naposledy tak učinila i na zasedání na konci března.

ČNB snížila také lombardní sazbu, a to o jeden procentní bod na jedno procento. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada nechala na 0,05 procenta.

Reklama

Doporučované