Hlavní obsah

Obtížně se říká, co teď bude. Ale je jisté, že spadneme do recese, říká viceguvernér

Záznam tiskové konference po zasedání bankovní rady.Video: ČNB, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bankovní rada České národní banky jednala o nastavení úrokových sazeb.

Článek

Česká národní banka očekává kvůli dopadům pandemie koronaviru silnou recesi, ve které tuzemská ekonomika setrvá po zbytek letošního roku.

Bankovní rada proto dnes snížila dvoutýdenní repo sazbu o 75 bazických bodů na rovné jedno procento. Současně rozhodla o snížení lombardní sazby na 2,00 % a diskontní sazby na 0,05 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 27. března 2020. Takto razantní snížení sazeb bylo k vidění při finanční krizi v roce 2009.

ČNB poodhalila i další opatření ke stabilizaci domácí ekonomiky. Na tiskové konferenci, kde guvernéra Rusnoka zastoupil viceguvernér Tomáš Nidetzký, poděkovala „lidem v první linii v boji s koronavirem“. „Úspěch bude záviset na kolektivní práci, a bude to víceboj,“ řekl Tomáš Nidetzký.

Hlasování o snížení sazeb bylo jednomyslné, řekl a dodal, že epidemie „dramaticky mění výhledy ČNB.“ Budoucnost je značně nejistá, řekl Nidetzký.

ČNB očekává útlum české ekonomiky a snížení inflace (pád cen). Tuzemský bankovní sektor ale vidí jako robustní a připravený na náraz. „Dojde ale k útlumu ekonomické aktivity, který se promítne do splácení úvěrů poskytnutých bankami,“ upozornil viceguvernér. „Bankovní sektor má dost likvidity, ale my nově dostáváme nástroje na dodání likvidity například do penzijních fondů i jinam,“ řekl Nidetzký.

ČNB je připravena i nadále snižovat úrokové sazby, pokud to bude nutné, upozornil viceguvernér. „Je obtížné predikovat, co víme jistě, je česká ekonomika v tomto roce vstoupí do recese,“ uvedl.

Razantní krok

„Snížení úrokových sazeb není překvapivé, volání po nižších sazbách naznačil i zápis z jednání bankovní rady z 16. března, pokles o tři čtvrtiny procentního bodu je ale razantní,“ komentoval oznámení ČNB Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Rada ČNB naposledy snížila jednomyslně úrokové sazby nečekaně na mimořádném jednání v pondělí 16. března. Dnes tedy v krátké době podruhé.

Cílem bylo zmírnit dopady situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti.

ČNB se už předchozím snížením sazeb vrátila na úroveň před loňským květnem. Předtím naposledy banka takto snížila sazby v době světové finanční krize.

„Je otázkou, kdy se podaří dostat šíření koronaviru pod kontrolu, a kdy se tedy začne život ve společnosti a ekonomice vracet k normálu. Hospodářské dopady jsou každopádně těžké a česká ekonomika má letos dle všeho nakročeno k hlubšímu celoročnímu propadu, než jaký nastal v důsledku finanční krize, když v roce 2009 HDP klesl o 4,7 %,“ napsal Jáč.

Někteří ekonomové upozorňují na to, že další snížení sazeb už nebude příliš účinné pro boj s ekonomickými dopady šíření koronaviru a povede k dalšímu oslabení koruny. Nicméně zároveň přiznávají, že ČNB přistupuje ke snížení sazeb pod tlakem okolností, kdy i další centrální banky provádějí kroky na podporu ekonomik. Důležitý podle nich bude také vývoj kurzu koruny.

Reklama

Doporučované