Hlavní obsah

ČNB zřejmě opět zvýší úrokové sazby. Na inflaci se to projeví zhruba za rok

Zářijové navýšení úrokových sazeb nebude zřejmě poslední. Ilustrační foto.

Reklama

Inflace letos předčila očekávání a Česká národní banka hodlá reagovat na její růst. Bankovní rada bude tento týden jednat o zvýšení úrokových sazeb, které zřejmě zvýší. Podle odborníků se dá počítat s růstem firemních nákladů.

Článek

Členové bankovní rady České národní banky (ČNB) mají dlouhodobý cíl udržet inflaci na 2 procentech, její současná míra je ale 4,1 procenta. Podle expertů se tak dá očekávat, že ČNB tento týden opět zvýší úrokové sazby, tentokrát větším tempem - o 0,5 procentního bodu.

Část členů bankovní rady už předem avizovala, že s krokem souhlasí. Ekonomové se rovněž shodují v tom, že nepůjde o poslední navýšení v tomto roce.

Aktuální základní sazba je 0,75 procenta, její výše ale není finální. „Trh v tuto chvíli čeká, že další změna v podobném rozsahu přijde i na listopadovém jednání, kdy bude mít centrální banka k dispozici novou prognózu. V ročním horizontu by tak sazby mohly vystoupat k 2,5 procenta,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. Dodává, že jenom do konce letošního roku by se sazby mohly vyšplhat ke dvěma procentům.

Hrozí růst cen hypoték

Seidler připomíná, že se navyšování úrokových sazeb nepromítne na inflaci ze dne na den. Krok ČNB se tak projeví zhruba za rok. „Navíc je velká část inflačních tlaků dovážena a bude souviset zejména s růstem cen energií, potravin a komodit obecně,“ vysvětluje odborník.

V souvislosti se zvýšením úrokových sazeb se většinou očekává i posílení měny, což může rovněž ovlivnit míru inflace. Podle Seidlera se ale s navýšením o 0,5 procentního bodu počítá delší dobu a proto by rozhodnutí nemělo zapříčinit revalvaci koruny. „Posílení by přišlo v případě, že by ČNB nečekaně zvýšila sazby o 0,75 procentního bodu nebo by na tiskové konferenci řekla něco překvapivého ohledně dalšího zvyšování sazeb,“ říká Seidler.

Růst sazeb ČNB se ale nejrychleji promítne do úroků firemních úvěrů, jelikož jejich sazba je na sazbu České národní banky nejvíce navázána.
Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny, dodává, že by ČNB posílení měny uvítala, nicméně s výraznou revalvací podobně jako Seidler nepočítá. „My očekáváme drobné posílení koruny v příštím roce na 24,7 koruny za euro. Posílení koruny nelibě nesou exportéři, ale při takto mírném posílení koruny nepůjde o žádné drama,“ doplňuje.

Podle Navrátila je však možné, že pokud ČNB navýšení úrokových sazeb schválí, dojde ke zdražení úvěrů a jejich dosažitelnosti: „ČNB navíc plánuje i zpřísnit dostupnost hypoték nejen zvýšením sazeb, ale i dalšími podmínkami, jako je maximální výše hypotéky k ceně nemovitosti apod. Ke konci roku budou hypotéky výrazně méně dostupné, než jsou dnes.“

S tím částečně souhlasí i Seidler, podle kterého budou ceny hypoték dále mírně růst, jako v posledních měsících. „Růst sazeb ČNB se ale nejrychleji promítne do úroků firemních úvěrů, jelikož jejich sazba je na sazbu České národní banky nejvíce navázána,“ doplňuje.

Firmy postoj centrální banky očekávají

Rozhodnutí ČNB by tak mohlo ovlivnit financování firem. Řada z nich s tím ale už delší dobu počítá, což potvrzuje i Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR: „Rostoucí sazby jsou a budou realitou. Na rozdíl od jiných politik je tento krok předvídatelný a již vloni jsme ho jako Svaz průmyslu firmám avizovali. Zvýšení úrokových sazeb přinese vyšší náklady na financování v Česku a firmám tak porostou v době potřeby oživení ekonomiky další náklady.“

Nedomníváme se, že plánované navýšení repo sazby má potenciál českou ekonomiku jako celek jakkoliv poškodit.
Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory

Čížek ale oceňuje transparentnost rozhodování ČNB. „Rostoucí úroková sazba nás sice z pohledu rostoucích nákladů netěší, ale v kontextu celé ekonomiky a i dle našich průzkumů mezi podniky to není něco, co by většinu firem zásadně ohrožovalo,“ říká. Firmy navíc v poslední době řeší spíše nedostatek zaměstnanců nebo zdražení různých komodit. Financování jednotlivých podniků je tak pro podnikatele méně palčivým tématem.

Pokud ČNB navýšení schválí, bude navýšení úrokových sazeb teoreticky ovlivňovat primárně začínající drobné podnikatele, kteří by mohli přehodnotit výhodnost úvěrů. Ti jsou ale většinou zvyklí „sáhnout do vlastních rezerv“. Uvedl to Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory. „Nedomníváme se ale, že navýšení repo sazby o 0,5 p. b. má potenciál českou ekonomiku jako celek jakkoliv poškodit,“ dodal.

Reklama

Doporučované