Hlavní obsah

ČNB zveřejnila mzdy svých zaměstnanců, Rusnok si vydělal 4,4 milionu hrubého

Platy členů rady ČNB.

 

Reklama

Náklady na všechny zaměstnance byly podle banky o 7 procent vyšší než v předchozím roce. Na mzdy a benefity šlo loni 1,4 miliardy korun.

Článek

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni v centrální bance vydělal 4,4 milionu korun hrubého. Ve funkci guvernéra působí od loňského 1. července, předtím byl členem bankovní rady.

Nejméně si ve vedení ČNB vydělali noví členové rady, Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký, kteří se stali jejími členy k loňskému 1. červenci. Centrální banka to uvedla ve své roční zprávě o výsledku hospodaření, již předložila poslancům.

Viceguvernér Mojmír Hampl si podle zprávy vydělal 4,2 milionu korun hrubého, podobně jako druhý viceguvernér Vladimír Tomšík. Bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, který v bance skončil v polovině loňského roku, měl hrubý příjem 2,9 milionu korun. Benda a Nidetzký měli hrubou mzdu zhruba 1,8 milionu korun.

Na platy v ČNB jde 1,4 miliardy ročně

Osobní náklady na všechny zaměstnance ČNB, které vedle mezd zahrnují i benefity nebo náklady na vzdělávání, si loni vyžádaly 1,4 miliardy korun, což byl zhruba sedmiprocentní meziroční nárůst. Nárůst nákladů vyplynul podle zprávy jak z výsledků kolektivního vyjednávání, tak i z postupného obsazování nových pracovních pozic.

Počet zaměstnanců loni vzrostl o 13 na 1 365. ČNB uvádí, že navyšování počtu zaměstnanců není ještě u konce, protože centrální banka dostala od loňského prosince novou pravomoc dohlížet nad trhem spotřebitelských úvěrů včetně nebankovních subjektů.

Reklama

Doporučované