Hlavní obsah

Co dělá Vaclík v karanténě? Užívá si čas s rodinou: děti, děti a cvičení

Foto: Profimedia.cz

Brankář české reprezentace a španělské Sevilly Tomáš Vaclík.

Reklama

Tomáše Vaclíka, brankářskou hvězdu české fotbalové reprezentace, toho času v sevillské karanténě, pro Seznam Zprávy vyzpovídal Jaromír Bosák. Rozhovor si můžete přečíst nebo také poslechnout v zařazených audioukázkách.

Článek

Španělsko prožívá těžké časy. Epidemie koronaviru v této zemi probíhá s velkou intenzitou. A Tomáš Vaclík, Fotbalista roku 2018 a druhý v pořadí ankety za uplynulý rok, žije v Seville v karanténě. Pro Seznam Zprávy mluvil o tom, jak složité je pro něj zvykat si na to, že se životní prostor jeho rodiny smrsknul jen na dům a zahradu.

Tomáši, jak jste na tom v současnosti s fyzickou kondicí?

Myslím, že jsem na tom fyzicky docela dobře. Samozřejmě ne jako v plné sezóně, ale na ty možnosti, které máme, nebo mám doma, je to dobré.

Jak vlastně v této době můžete trénovat? Máte možnost vůbec vyběhnout ven, nebo cvičíte jen doma?

My můžeme cvičit výhradně doma, protože ve Španělsku platí zákaz vycházení, stav nouze, takže se může leda do obchodů, k doktorovi a do práce. Jinak ven nemůžeme, takže se snažím cvičit na zahradě. Mám běžecký pás, na tom se dá udělat spousta věcí. Na zahradě mám i posilovací gumy a závěsný posilovací systém TRX, s tím cvičím hodně.

Je možná komunikace s trenéry, na čem byste měl individuálně pracovat? Respektive dostali jste nějaké tréninkové plány?

Od klubu máme připravený speciální program pro tohle období. Tudíž se nenudíme, cvičíme, makáme a připravujeme se tak, abychom byli co nejlépe nachystaní, až se vrátíme do klubu a začneme znova trénovat.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Vaclík při tréninku české reprezentace.

Je současná situace horší pro tělo, nebo pro psychiku?

Ono je to tak nějak nastejno, i když na psychiku je to obtížnější asi o trochu víc, protože člověk je „pouze doma“, nemůže nikam vyrazit a ani se projít někde jinde, změnit prostředí. V tomhle je to trochu náročnější, protože dny jsou takové monotónní. A hlavně pro mě je hrozně zvláštní, že nevím, kdy se bude začínat. Když má člověk dovolenou nebo jsou třeba Vánoce, tak člověk ví, odkdy se bude trénovat. Že to bude třeba třetího ledna a od desátého ledna se pak bude hrát. Člověk ví, kdy má prázdniny a kdy začíná příprava. Teď nevíme nic, takže si myslím, že pro hlavu je to teď náročnější než pro tělo.

Vzhledem k tomu, že máte dvě dcery, stává se z vás odborník na dětské hry? Teď je asi rodina středobodem vašeho zájmu…

No, odborník nejsem, ale zlepšuju se, zlepšuju. S dcerkou trávím teď spoustu času, protože její školka je zavřená, takže jsme doma. Hrajeme si, malá se snaží, chce s námi i cvičit, hrát si na zahradě. Ani ona není ten typ, který by chtěl sedět doma. Tak si můžeme hrát na zahradě, běhat, hrát na schovku, těch her je spousta. Druhá dcera je ještě malá, tam je to o tom udělat mlíčko, uspat a nechat spát.

Máte zprávy o tom, jak se bude vyvíjet situace se španělskou ligou? Jestli se bude dohrávat, nebo zda se anuluje?

Zprávy nemám žádné, vůbec nevím. Akorát včera vyšlo oficiálně, že se La Liga přerušuje na dobu neurčitou, předtím to bylo tak, že se vlastně přerušovalo jen do prvního víkendu po reprezentační pauze, teď už je to na dobu neurčitou. Myslím, že se to bude vyvíjet podle celkové situace kolem koronaviru. Tady ve Španělsku platí karanténa až do 11. dubna. ale dál vůbec nevím. My teď čekáme na zprávu od klubu, která by nám měla přijít v pátek - co se bude dít, jak se to bude vyvíjet dál, kdy budeme moct začít trénovat, nebo jestli budeme ještě doma. Uvidíme. Myslím, že všichni budou chtít, aby se soutěž dohrála, ale uvidíme, jestli se to stihne.

Jak nesou těžkou dobu Španělé, kteří jsou zvyklí chodit do společnosti, jíst venku, často se sdružovat?

Vzhledem k tomu, jak to tady všechno probíhá, jaké jsou zprávy a informace, tak myslím, že všichni chápou, že teď to takhle není možné. Oni jsou samozřejmě národ, který rád chodí ven, rádi si sednou, sdružují se. Teď to pro ně bude náročnější, ale myslím, že to všichni chápou, jaká je situace - ať už tady ve Španělsku, nebo v celém světě. Aspoň co tak vidím, tak se to všichni snaží dodržovat a v rámci možností toho, co můžeme dělat, zůstat doma a vyhýbat se kontaktu. Nedat tomu viru možnost dál se šířit. Všichni dělají maximum, aby to pomohli co nejdříve zastavit a aby se vrátilo všechno do normálu.

Foto: Profimedia.cz

Vaclík v této sezóně vychytal hned 10 čistých kont.

Někteří vaši kolegové „zabíjejí“ čas tím, že „paří“ hru FIFA či jiné hry. Jak jste na tom vy? Pokud hrajete, tak za koho?

Já vůbec. Za tu dobu, co jsem v karanténě, což teď bude deset, jedenáct dní, tak jsem playstation ani jednou nezapnul. Díky tomu, že mám doma dvě holky, tak na to vůbec nemám čas.

Podle vašich zkušeností – myslíte, že se, řekněme, bez tříměsíčního tréninku mohou zhoršit gólmanské návyky a dovednosti, třeba i orientace na hřišti?

Může se to stát, myslím, že pak bude zajímavé tohle sledovat, jak se tělo, návyky, intuice, automatismy, vlastně všechno změní. Myslím si, že na to není vůbec nikdo zvyklý, aby pauza trvala třeba tři měsíce – i když občas se někdo zraní na delší dobu. Ale normální to není, pauza obvykle trvá měsíc a pak už člověk zase začne trénovat a hrát zápasy. Bude to nějakou chvilku trvat, než se do toho člověk zase zpátky dostane, protože tři měsíce je hrozně dlouhá doba. Orientace, odhad na balon, rychlost reakce, to všechno to ovlivní a po třech měsících to rozhodně nebude v topu.

Možná je teď více času na vaši iniciativu 732×244. Tedy fotografie fotbalových branek. Kolik vůbec máte ve sbírce příspěvků? A roste jejich počet?

Roste a já jsem za to hrozně rád. Je to potom hezké ty branky vidět, když se to nasčítá. A když se tam vedle sebe sejdou třeba branky z Nou Campu nebo Manchester City a vedle nich třeba branka ze Znojma, kterou jsme teď nedávno postovali i na sociální média. Je tak potom hezké vidět, jaký veliký je rozdíl toho okolí. Branka samotná je stejná, rozměry jsou stejné, to se pro nás gólmany nikde nemění. Ale je hezké sledovat okolí branek. Jsem rád, že se nám podařilo spojit se ohledně toho se společností TCL, která se stala partnerem reprezentace. Ten projekt se jí líbil a chtěla by mi pomoci poslat jej trošku dál, do celého světa. Věřím, že se nám to společně povede a myslím si, že teď by to mohlo být pro lidi dobré, v téhle situaci by mohli přijít na jiné myšlenky, když se půjdou někam projít, což v Česku ještě lze, tak když uvidí nějakou branku, budou ji moci vyfotit a sdílet ji na mé stránky. Takže by to také trochu mohlo pomoci oprostit se od těch věcí okolo, co se teď dějí.

Foto: tomasvaclik.cz

Fotbalový projekt Tomáše Vaclíka.

Jak vypadá váš denní rozvrh?

Je celkem jednoduchý. Celý den jsem doma a snažíme se program koordinovat tak, aby co nejvíce vyhovoval dětem. Ráno nebo dopoledne si hodně hrajeme, vlastně v průběhu celého dne. Jednu část dne mám vždycky vyhrazenou na to, abych cvičil, abych trénoval, abych splnil tréninkový plán, který mám, abych se udržoval. Tak je to pořád dokola. Děti, děti a cvičení. Stoprocentně se nenudíme a snažíme si užít ten společný čas, který je během sezony pro nás vzácný. Takže se snažíme se všichni navzájem užít a dělat spoustu věcí a dělat je společně.

Musíte se v téhle době hlídat více, pokud jde o jídlo? Aby nešla kila nahoru?

Trošku. Výdej energie není takový, jako když je sezona v plném proudu. Člověk se trošku hlídá, ale nic složitého. Já nezdravá jídla nejím ani teď, ani v sezoně. Není to takové, že bych se musel vyloženě moc držet. Snažím se jíst normálně, střídmě, aby to potom nebyla velká práce dávat to dolů.

Otázka na českou reprezentační jedničku: přivítal jste přesun Eura na příští rok?

Přivítal, nepřivítal… Beru to tak, jak to je. Myslím si, že potom, jak se situace kolem koronaviru a přerušování a rušení všech soutěží vyvíjela, tak to byl logický krok, který následoval. Holt nebude Euro tohle léto, ale to příští. Věřím, že díky odkladu dostanou národní ligy více času k tomu, aby se dohrály. Všechno se vrátí do normálu a Euro prostě bude příští rok. Beru to tak, jak to je, a myslím si, že tohle rozhodnutí bylo správné.

Reklama

Doporučované