Hlavní obsah

Co je s Kim Čong-unem? Sociální sítě jsou plné teorií o vůdcově zdraví

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un.

Reklama

Severní Korea se za poslední roky stala synonymem izolovanosti a uzavřenosti. Zdraví jejích vůdců je považováno téměř za státní tajemství. V posledních dnech se ale po internetu šíří důležitá otázka; je ten momentální mrtev?

Článek

Severokorejský vůdce - podle webového portálu Daily NK a jeho nejmenovaného zdroje z KLDR - podstoupil 12. dubna kardiovaskulární zákrok, web údajně získává informace od severokorejských uprchlíků. Téměř okamžitě se spustily spekulace o vážném stavu, ve kterém by se měl Kim Čong-un nacházet. Neustaly, ani když tyto zprávy zpochybnili jihokorejští úředníci a úředníci z čínského oddělení pro mezinárodní vztahy nebo prezident USA.

Pochybnosti o vůdcově zdraví se začaly objevovat již dříve. Čong-un totiž nebyl na veřejnosti spatřen už dva týdny a médiím se nedaří zjistit nic o jeho stavu či místě pobytu. Nejen, že se vůdce neobjevil při oslavách narozenin svého dědečka Kim Ir-sena, ale podle všeho mimo veřejnost zůstává i během sobotních oslav 88. výročí založení Korejské lidové armády.

V pátek pak zaplavily sociální sítě zprávy o Čong-unově úmrtí, které postupně nabývaly na síle. Podle dostupných informací, které lidé šíří, měla japonská televize JNN odvysílat reportáž, ve které se objevilo vůdcovo vystavené tělo v průhledné rakvi. Někteří ovšem oponují, že jde pouze o upravenou fotografii, ke které byl využit záběr z totožného prostředí, ovšem za jiných podmínek - po úmrtí bývalého vůdce země Kim Čong-ila.

Další často se na internetu objevující teorií o Kim Čong-unově zdraví je mozková příhoda, která u něj měla nastat po provedené operaci. Tamní vláda i státní média zatím stále mlčí, oči světa jsou upřené jejich směrem a debaty pokračují. Pokud by šestatřicetiletý a bezdětný Čong-un zemřel, vlády by se na základě pokrevní linie měla chopit jeho sestra Kim Jo-čong, toto nástupnictví by ovšem bylo poměrně problematické vzhledem k poměrům v zemi.

I když je možné, že zprávy kolující internetem jsou falešné, přesvědčení lidí o špatném zdravotním stavu Kim Čong-una přetrvává. V sobotu ho navíc podpořila zpráva, že Čína vysílá do KLDR speciální tým zdravotnických odborníků, kteří by měli severokorejskému vůdci radit.

Tým měl z Pekingu odletět ve čtvrtek, uvedly anonymní zdroje agentury Reuters, více se zatím zjistit nepodařilo. Otázkou tak i nadále zůstává, zda může vůdce čínský tým žádat třeba o rady v boji proti koronaviru či v boji o vlastní zdraví.

Reklama

Doporučované