Hlavní obsah

Co když musím do nemocnice? Jak se chovat ve stavu nouze

Foto: Pixabay

Roušky omezí šíření viru do okolí. Noste je nebo nasaďte alespoň jiné krytí obličeje, vzkazují lékaři.

Reklama

aktualizováno •

Pro celé Česko platí omezení volného pohybu. Až na výjimečné případy lidé nemají opouštět své domovy. Seznam Zprávy přináší přehled doporučení, jak obstarat nejnutnější potřeby a neohrozit sebe ani své blízké.

Článek

Nový koronavirus se šíří při mezilidském kontaktu – jde o kapénkovou infekci přenášenou zpravidla vzduchem. Základní ochranou je proto co nejvíce omezit kontakt s okolím. Od pondělí je po celém Česku zakázán volný pohyb, lidé ale stále mohou jezdit do práce či nakupovat nejnutnější potřeby – důležité je proto dodržovat všechna ostatní doporučení a situaci se přizpůsobit.

Vyndejte roušky a mýdla

Jde o často opakované, ale stále zásadní pravidlo – na prvním místě je hygiena. Nutné je časté mytí rukou – ideálně dezinfekčním mýdlem, případně gelem. Dezinfekční gely jsou poslední dny nedostatkovým zbožím, lékárny a nemocnice je ale mohou vyrábět z dostupných surovin, návod na výrobu zveřejnila i Světová zdravotnická organizace (WHO) – k výrobě jsou však nutné určité pomůcky, které doma každý nemusí mít.

K důkladnému mytí rukou je nicméně dostačující i obyčejné mýdlo a voda – záleží na správné technice a pečlivosti. WHO vydala návod, jak si ruce správně mýt. Stejně tak by se lidé při pohybu na veřejnosti neměli dotýkat obličeje – virus si mohou z předmětů zanést do očí, pusy nebo nosu. Doporučuje se pravidelná dezinfekce mobilních telefonů a dalších osobních předmětů.

Foto: MZČR

Desatero rad ke koronaviru, které připravilo Ministerstvo zdravotnictví.

Zvýšená opatrnost je potřeba i při přepravě městskou hromadnou dopravou. „V MHD si prioritně sedejte. Pokud stojíte – nechytejte se tyčí rukama, opřete se třeba předloktím. Dodržujte mezi sebou vzdálenost alespoň jeden metr,“ vyzval například pražský dopravní podnik. Od úterka pak do pražské MHD nesmí nikdo s odkrytou tváří. Rouška či šátek nebo šála musí zakrývat ústa a nos.

Roušku by měl při styku s ostatními nosit každý, kdo je jí vybaven. K nošení roušek na veřejnosti vyzvalo třeba Ministerstvo vnitra, ke kterému se přidal i ministr zdravotnictví. Nákaza je přenosná, i když o ní nositel neví nebo nejeví příznaky – rouška omezí šíření viru do okolí.

Roušky jsou momentálně v lékárnách nedostupné – na sociálních sítích ale vznikla řada iniciativ lidí, kteří je šijí pro své okolí. Pomoc nabízí nejrůznější kurzy šití, videonávody na YouTube nebo facebooková skupina Česko šije roušky. Pokud ani takové cesty nejsou dostupné, je vhodné si nos a ústa překrýt alespoň bavlněným šátkem.

Senioři a nemocní

Individuální chování každého člověka chrání nejen jeho okolí, ale pomáhá zpomalit šíření nemoci, která může být fatální pro rizikové skupiny osob – seniory, chronicky nemocné a osoby s oslabenou imunitou. Právě lidé z těchto skupin a jejich rodinní příslušníci by měli být zvlášť opatrní. Pokud jde o těhotné ženy, podle dosavadních poznatků by u nich zvýšené riziko být nemělo.

„Pokud žijete sami a skutečně nemáte příbuzné ani známé, kteří by vám mohli nakoupit či zajistit potřebné pohledávky, můžete využít donáškových nebo jiných distančních služeb,“ upozorňuje Ministerstvo zdravotnictví.

Pokud ani takové cesty lidé nemůžou použít, mohou si podle resortu na krátkou dobu dojít například na nákup nebo pokud mají psa, tak ho vyvenčit. Ale i v tomto případě ministerstvo apeluje na to, aby lidé byli maximálně zodpovědní vůči svému okolí, tedy při vycházce používali roušku, před odchodem z domu a při příchodu domů si pečlivě umyli ruce, a hlavně se nezdržovali v prostorech s větší koncentrací lidí po dobu nezbytně nutnou.

Kam volat?

Nová informační linka v souvislosti s koronavirem: 1212

V případě vážných zdravotních problémů či ohrožení života volejte linky 155 a 112.

Seniorům se nedoporučuje navštěvovat supermarkety, pošty, lékařská zařízení nebo městskou hromadnou dopravu.

V mnoha městech a obcích proto vznikly dobrovolnické skupiny lidí, kteří seniorům donáší léky či potraviny. Informace poskytují radnice nebo sociální sítě.

V Praze například funguje nonstop bezplatná linka pro pražské seniory nad 65 let na čísle 800 160 166. Na lince je možné získat informace nebo si ve spolupráci se soukromými obchodníky objednat balíčky potravin nebo hygienických potřeb.

Dobrovolníky sdružuje i web Pomáháme Praze.

Musíte do nemocnice?

Omezení pohybu vyvolalo otázky ohledně toho, zda se lidé mohou vypravit do nemocnice na nutné zákroky, pravidelné dialýzy a vyšetření. Podle mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se lidé s akutními potížemi nebo v nezbytných případech dostavit mohou.

„Plánované výkony se omezují, ale ten kdo musí, přijde. Pokud jde o nošení roušek v nemocnici – doporučení jsou všeobecně známá a řídíme se jimi. Rouška nebo alespoň šála zamezí, aby se virus roznášel dál. Je to jistá forma ochrany, kdy jdete do nemocnice,“ uvedla Marie Heřmánková.

Před ambulancemi a vstupy nemocnic by se nicméně veřejnost měla řídit pokyny na informačních cedulích. Kdo na sobě pozoruje příznaky respirační choroby, vůbec by vstupovat neměl a měl by se okamžitě telefonicky obrátit například na hygienickou stanici.

V karanténě zodpovědně

Pokud máte nařízenou karanténu – bezvýhradně ji dodržujte a zůstaňte doma. Nechoďte do práce ani na veřejná místa a nepoužívejte hromadnou dopravu nebo taxi. O obstarání potravin či léků požádejte jinou osobu nebo využijte donáškovou službu.

„V instrukcích pro dodání zboží musí být uvedeno, že nákup má být ponechán venku nebo na verandě či na jiném vhodném místě,“ dodává Ministerstvo zdravotnictví.

Měli byste zůstat v dobře větratelné místnosti s oknem, které se dá otevírat, a pokud to lze, měli byste být separováni od ostatních osob v domácnosti. Zavírejte dveře.

Snažte se o co největší izolaci od ostatních členů domácnosti – ministerstvo doporučuje, aby lidé v karanténě používali například koupelnu jako poslední a řádně ji po použití uklidili a vyčistili.

Osoba v domácí izolaci musí používat vlastní ručníky, které nepoužívají další členové domácnosti, a to jak pro osušení po koupání nebo sprchování, tak pro účely hygieny rukou.

„Pokud bydlíte na koleji či jiném místě, kde sdílíte společnou kuchyni, koupelnu a společenské prostory, měli byste zůstat jen ve svém pokoji se zavřenými dveřmi, vycházet jen v nezbytných případech a nosit ústní roušku,“ dodává ministerstvo. Kompletní přehled zásad zveřejnilo na svém webu.

Reklama

Související témata:

Doporučované