Hlavní obsah

Co kilometr, to euro. Tak se liší minimální mzda v Evropě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi státy Evropské unie zeje i po letech obrovská ekonomická propast. Dobře je to patrné třeba na minimální mzdě.

Článek

Minimální mzda je především politický ukazatel, který stanoví od stolu vláda. Ale i ona musí při svém tahu respektovat ekonomické zákony a neutáhnout firmám kolem krku mzdovou smyčku. A tak výše minimální mzdy napříč Evropou v podstatě odráží ekonomickou vyspělost daného území.

Smutná zpráva je, že i když se ve východní Evropě včetně Česka minimální mzda postupně zvedá, k vyspělejším západním ekonomikám se stále neblížíme ani na dohled. Přinejlepším, řečeno klasickou socialistickou anekdotou, držíme stopu. Obecně se ve východním křídle Evropy pohybuje pod hranicí 600 eur, na severozápadě pak nad 1500 eur.

Propastný je například rozdíl premianta a propadlíka v žebříčku, Lucemburčan s minimální mzdou přinese domů 2 142 eur hrubého, zatímco Bulhar 312 eur. Bulharskou metropoli Sofii a sídlo lucemburského velkovévody dělí vzdálenost necelých dvou tisíc kilometrů, s každým ujetým kilometrem tak obrazně roste i minimální mzda o jedno euro.

Rozdíly mezi Českem, které naposledy zvyšovalo minimální mzdu od Nového roku, a sousedními státy bývalého východního bloku nejsou nijak závratné. Nominálně sice Češi se svými 375 eury patří na evropský chvost, obsadili šestou příčku od konce. Ale česká minimální mzda snese srovnání se slovenskými 580 eury, trochu odskočili Poláci s 611 eury, pozadu ze členů V4 zůstávají Maďaři, kteří s minimální mzdou ještě neprorazili hranici 500 eur.

Hůř už dopadá srovnání s Německem, které po dlouhých debatách stanovilo minimální mzdu až od ledna 2015 a nyní činí 1 584 eur.

Rozdíly ve výši minimální mzdy se trochu stírají, pokud se zohlední kupní síla obyvatelstva. Změna optiky sice Lucemburčany z evropského trůnu minimální mzdy nevyšťouchne, ale na druhé místo se místo Irů propracují Němci. Změní se pořadí na chvostu, Bulhaři se odpoutají o jednu příčku ode dna a vystřídají je Lotyši. Ale zatímco nominálně se bulharská minimální mzda vejde do té lucemburské sedmkrát, v přepočtu na kupní sílu se tento rozdíl sníží na trojnásobek.

Jen šest států v Evropě nestanovilo minimální mzdu na celonárodní úrovni – Finsko, Švédsko, Dánsko, Rakousko, Itálie a Kypr.

Reklama

Doporučované