Hlavní obsah

Co má společného tvrdá hra Baroše s Ostravou a proč česká liga stárne? Odpovídal trenér Baníku

Podívejte se na rozhovor s trenérem Baníku Ostrava Bohumilem Páníkem.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Otevřený rozhovor nejen o Milanu Barošovi, ale také o závazcích k fanouškům, novém modelu ligy i základních předpokladech, jak v ní uspět. „Každý chce výsledky hned, ale tak to nefunguje,” říká trenér Baníku Bohumil Páník. Před rokem do Evropy překvapivě dovedl Zlín, za jak dlouho se mu to povede v Ostravě?

Článek

Naději i úlevu ostravských fanoušků spojuje jméno jednoho muže: trenéra Bohumila Páníka.

To on na jaře v takřka bezvýznamné situaci dovedl Baník v posledním kole k záchraně ligy a teď coby hlavní kouč buduje kádr, který by měl v horizontu několika let hrát na jejím vrcholu.

Jak dlouho bude trvat, než se Baník dokáže vyškrábat ze dna Fortuna:Ligy mezi českou špičku? I na to Páník odpovídal v otevřeném rozhovoru pro Seznam.cz. Jen peníze na nákup těch nejepších fotbalistů k tomu totiž nestačí.

„Přehnané nákupy vnáší do týmu dezorganizaci. Hráči si na sebe totiž musejí zvyknout. Když už takovou cestu nastoupíte, musíte je podržet a nechat sehrát. Já tvrdím, že to jsou zhruba tříleté bloky. A vidíte to i na Jablonci. Dneska vyběhl (nahoru), ale základ tam položili, když nakupovali hráče a říkali si Galácticos. Spálili se, neměli okamžitý úspěch. Mají ho až teď, po třech letech,” říká Páník.

Pojďme už odsud pryč. Dojemné loučení legendy Baníku se stadionem. Slavné Bazaly jdou k zemi.Video: Adam Sušovský

Baník Ostrava je poté, co si ligovou příslušnost zachránil až v posledním jarním kole výhrou nad Brnem, podle něj ve fázi jedna. Útok na evropské poháry ale i podle Páníka může díky změně ligového formátu přijít klidně o něco dřiv.

Ostatně byl to Páník, kdo před rokem nečekaně přes domácí pohár dovedl do Evropské ligy Zlín, jehož senzační cestu mnozí přirovnávali k tehdejší jízdě Leicesteru City za anglickým titulem. Páník byl srovnáván s jeho trenérem Claudio Ranierim, a stejně jako on dostal krátce po historickém úspěchu od klubu kopačky. A teď vede Baník.

Ať už bude tým v nové sezoně pod jeho vedením hrát jakkoliv, hlavní pozornost na sebe bude stejně vztahovat Milan Baroš. Hra legendy Ostravy a jedné z největších hvězd ligy budila emoce už v prvním kole. Baroš se celý zápas ostře a na hraně pravidel pral s obráncem Jablonce Davidem Hovorkou.

Někteří ho za jeho styl chválí, jiní mluví o zákeřnosti a červených kartách. Musí Páník kapitána svého týmu uklidňovat, nebo přesně takový styl po 37letém Barošovi vyžaduje?

„Tohle je ten styl, který já chci. Ten hráč se musí umět pohybovat na hraně a on to umí. Takový Bakoš v Plzni hraje úplně stejně, jen se o tom nepíše, protože je Milan známější a dosáhl v kariéře větších úspěchů,” říká Páník.

„Baroš je náš vůdce, bojovník a soubojář, který ukazuje, jak se má mužstvo chovat. Vedle něj nikdo necouvne ze soubojů. Na tom byl Baník vždycky postavený. Měl tvrdé a nekompromisní hráče, kteří nediskutovali, ale šli hrát. Vychází to z regionu, způsobu zdejšího tvrdého života. Náš divák cítí, jestli do toho hráči dali všechno. A jestli chceme, aby šli diváci za námi, musíme hrát takhle,” říká Páník.

Jak velký cítí závazek ze 6000 tisíc prodaných permanentek, kolik toho Milan Baroš zvládne v letošní sezoně fyzicky odehrát, proč je základní jedenáctka Baníku druhá nejstarší v lize a jak klubu pomohlo angažování dalšího vítěze Ligy mistrů Marka Jankulovského do pozice sportovního manažera? Podívejte se na celý rozhovor nahoře ve videu.

Video: Hapal není univerzální viník. Fotbalový glosář hledal skutečný důvod sparťanské ostudy

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované