Hlavní obsah

Švýcarský tisk mluvil s matkou juniora: Co píší o kauze Andreje Babiše?

Foto: Repro: Poslední skaut

Ilustrační foto.

Reklama

V interview pro známý švýcarský deník Tages Anzeiger Beatrice Babišová mimo jiné potvrdila, že její syn skutečně pobýval na území Krymu, tedy v regionu, který Ruská federace ilegálně anektovala. „Určitě ale nebyl unesen,” řekla k výrokům juniora. Před měsícem při natáčení TV Seznam je nijak nekorigovala, syna spíše doplňovala.

Článek

Bývalá manželka českého premiéra poskytla v kanceláři svého právního zástupce Alexandra de Senarclens rozhovor dvěma švýcarským deníkům, listu Tribune de Genéve a Tages Anzeiger.

Rozhovor se odehrál poté, co manželku a jejího syna minulý víkend navštívil premiér Andrej Babiš, který se snaží znevěrohodit synova slova, jež zazněla v pořadu Seznamu Zvláštní vyšetřování. Jak po své návštěvě Babiš napsal na Fvém facebooku, matka i syn „už pochopili, jak je novináři zneužili“.

Interview s Beatrice Babišovou novinám advokát de Senarclens, který je aktivním politikem a předsedou ženevské organizace liberální strany FDP, sám nabídl. Žádost o rozhovor s Babišem juniorem právní zástupce odmítl s tím, že syn českého premiéra „čelí neúnosnému tlaku”.

Podle Tages Anzeigeru zastupuje švýcarský advokát Beatrice Babišovou a jejího syna od června letošního roku.

Babišová podle novinářů plynulou francouzštinou mluvila o tom, že „coby matka musí jednat, protože tato politická aféra získala značný rozměr”.

První žena šéfa české vlády říká, že má strach, aby se zdravotní stav Andreje Babiše mladšího dál nezhoršoval. „Můj syn je pod tlakem, který dál poškozuje jeho křehké zdraví,” řekla Beatrice Babišová v rozhovoru pro celostátní švýcarský deník Tages Anzeiger. O několik odstavců dál však uvedla: „Synův stav je stabilní, léčí se jen ambulantně.”

Tages Anzeiger rozebírá dotační aféru Čapí hnízdo a její vývoj. A popisuje obsah reportáže novinářů Seznamu Slonkové a Kubíka, kterou pořídili ve Švýcarsku. I to, že s nimi junior dál udržoval kontakt e-mailem.

Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Tages Anzeiger poskytuje i prostor stanovisku Seznamu a cituje ředitele zpravodajství Jakuba Ungera. Ten podle listu připomíná, že během rozhovoru s reportéry Seznamu stála Beatrice Babišová vedle svého syna a dokonce doplňovala detaily, na které Babiš junior zapomněl. „Mohla syna kdykoli zastavit,” uvedl podle Tages Anzeigeru Jakub Unger.

Švýcarský list v článku uvádí, že advokát Babišových potvrdil podání trestního oznámení kvůli údajně nepovolenému pořízení záznamu rozhovoru v ženevském domě, kde Beatrice Babišová se synem žije.

Noviny shrnují kauzu Čapího hnízda a konstatují, že se český premiér dostal kvůli obviněním ze strany vlastního syna pod „enormní tlak”. Tages Anzeiger ve svém materiálu neuvádějí, že by se kvůli zdravotnímu stavu Andreje Babiše mladšího neměly brát jeho výroky vážně.

Jakub Unger podle švýcarských novinářů upozorňuje na fakt, že Babiš junior byl ještě den před návštěvou českého premiéra v Ženevě v kontaktu s reportéry Seznamu. „Ještě nám poslal zprávu, že otec vyvíjí na matku tlak a že on sám musí přestat komunikovat.” Beatrice Babišová tohle tvrzení odmítá s tím, že „o tlaku nemůže být vůbec řeč”.

Celý článek Tages Anzeigeru najdete zde.

Reklama

Doporučované