Hlavní obsah

Babiš u syna narazil. Ten trvá na tom, že byl na Krymu proti své vůli

Ukázka z pořadu Zvláštní vyšetřování, kde syn premiéra Andreje Babiše mluví o tom, z čeho má strach.Video: , Seznam Zprávy

 

Reklama

Přiznal to v TV Nova přímo premiér Andrej Babiš. Ten se vydal do Švýcarska syna přesvědčit o své verzi aféry.

Článek

„Když jsem se s ním setkal (v sobotu, pozn. red.), tak jsem mu vysvětloval, o co tady jde. Jde jim o to vyvolat spor mezi otcem a synem. Ale on je přesvědčený, že na ten výlet do Ruska šel nedobrovolně, přitom si tam našel přítelkyni,“ řekl doslova Andrej Babiš.

V televizi zároveň potvrdil, že odchod syna ze země se shoduje s dobou, kdy policie fakticky rozjela hlavní fázi vyšetřování Čapího hnízda a začala rozdávat obvinění. Premiér ale trvá na tom, že syna neschovával před policií, ale před novináři.

„Když vypukly ty pseudokauzy o mně a novináři stáli za barákem, tak se jeho stav zhoršoval a potom vlastně jeho doktorka (Dita Protopopová, pozn. red.) řekla, že by bylo lepší, kdyby šli s panem Protopopovem do Ruska,“ řekl Babiš.

„Byl na výletě, bylo tam teplo"

Na otázku, proč miliardář nezajistil synovi lepší péči než oblast okupovaného Krymu, se Babiš podivil a řekl: „Byl na výletě, byl tam spokojený, byl na Krymu, bylo tam teplo.“

Sám Andrej Babiš junior reportérům řekl, že byl na Krymu proti své vůli.

„To nebyl podle mě nápad mého táty mě vzít na Krym, to byl nápad jeho, toho Protopopova. Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel.“ Důvodem bylo podle juniora stíhání v kauze Čapího hnízda.

„Neměl jsem na výběr. Já jsem to bral a i v mailu pro policii jsem to nazval jako únos.“

I to premiér Babiš potvrdil v televizi Nova. Řekl doslova: „Syn chtěl okamžitě pryč. To nebylo možné z různých důvodů, tak napsal mail, že byl unesen.“

Mail tehdy doputoval k policii, ta však případ odložila. Začala jej vyšetřovat na pokyn nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana až minulý týden, poté, co Televize Seznam zveřejnila reportáž v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Na celý pořad Zvláštní vyšetřování se podívejte zde:

Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Reklama

Doporučované