Hlavní obsah

Co říká policie o obvinění exministra Drábka: byl to promyšlený podvod za dvě miliardy

Seznam získal dokumenty o podrobnostech stíhání bývalého ministra práce kvůli evropským dotacím. Udělal jsem jen to, co mi doporučili podřízení, říká Drábek.

Reklama

Článek

V polovině roku 2015 dostali detektivové tip, který je zaujal: jedna z firem, jež se věnovala vzdělávání a školení lidí, je upozornila na podezřelý příběh.

Na způsob, jakým Ministerstvo práce začalo za exministra Jaromíra Drábka z TOP 09 rozdělovat téměř dvě miliardy určené právě na studentské stáže ve firmách nebo na vzdělávání lidí bez práce.

Výsledek pátrání dostal konkrétní rozměry tento týden: Národní centrála proti organizovanému zločinu zveřejnila, že stíhá bývalého ministra a jeho náměstka - tedy právě Drábka a jeho někdejší pravou ruku Vladimíra Šišku.

Seznamu se podařilo na základě policejních dokumentů zjistit podrobnosti případu.

Drábek se Šiškou podle detektivů porušili zákon tím, že dali účelově vzniknout ministerské organizaci nazvané Fond dalšího vzdělávání, přes níž měly v příštích letech protéct necelé dvě miliardy evropských peněz. Jenže protože tento Fond neměl správně nikdy vzniknout, čerpaly se dotace podle policie neoprávněně.

Podle detektivů si byli Šiška s Drábkem dobře vědomi, že nejdou legální cestou - proto také prý záměr neprošel povinnými připomínkami uvnitř úřadu, nevznikla právní analýza a ze zápisů z porad vedení není pořádně jasné, kdo je za projekt zodpovědný.

„Stanovisko jsem zveřejnil na webu. Více se k tomu v současné době nebudu vyjadřovat,” uvedl Drábek pro Seznam.

Na svých internetových stránkách napsal, že je stíhaný jen za to, že podepsal zakládací listinu příspěvkové organizace ministerstva. Policie prý nemá žádné důkazy, že to udělal úmyslně s tím, že chce způsobit škodu.

Z jednoho úřadu udělali jiný

Prvopočátek celého případu se začal podle policejního obvinění psát už v roce 2010. Drábek se Šiškou si tehdy vytipovali téměř neznámý Institut výchovy bezpečnosti práce se sídlem v Brně, který spadal pod ministerstvo. Šiška vyhodil ředitelku a oznámil patnácti zaměstnancům, že končí.

Pak změnili zakládací listinu tohoto institutu - tak, aby se nově věnoval vzdělávání a mohl tedy čerpat evropské dotace. Jedna z pracovnic tohoto institutu později policistům do protokolu řekla, že šlo o „velký podvod”.

Problém je, že zakládací listinu bylo možné změnit pouze zákonem, ne jen podpisem ministra. To později potvrdili i auditoři ministerstva a také Nejvyšší kontrolní úřad.

Nově vzniklý Fond dalšího vzdělávání přesunulo ministerstvo do Prahy a dostával od ministerstva stamilionové zakázky z evropských peněz, které resort získal. Současné vedení ministerstva v čele s Jaroslavou Němcovou z ANO teď intenzivně řeší velký problém: že všechny tyto dotace načerpané v minulých letech bude muset vrátit a navrch zaplatit jednou tolik na pokutách. Dohromady by to mohlo být přes tři miliardy.

Policie: Peníze se neztratily

Drábek policistům při výslechu řekl, že podepsal jen to, co mu doporučili podřízení. Nijak ho nevarovali, že by mělo být něco v nepořádku. Exnáměstek Šiška zase uvedl, že tuhle záležitost měli na starosti úředníci zodpovědní za evropské fondy.

Mimochodem, Šiška nyní sedí ve vězení - dostal čtyři roky za zmanipulování stamilionových IT zakázek na výplatu sociálních dávek. Drábek po propuknutí této kauzy, kdy na úřadech práce kolabovaly počítače, odešel v roce 2012 z ministerstva.

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Detektivové jsou si jistí, že v případě čerpání evropských dotací na vzdělávání šlo ze strany Drábka a Šišky o promyšlený krok. Někteří svědci jim řekli, že vše řídil přímo Drábek. Nebo že oba měli informace, že se čerpání má odehrávat přes protiprávně založenou organizaci. Přesto přípravy na její vznik nezastavili.

„Změna zřizovací listiny nebyla projednána standardním způsobem, tedy neproběhlo žádné připomínkové řízení, právní oddělení nebylo požádáno o stanovisko,” vypočítávají policisté.

Vyšetřovatelé v tom vidí přípravu dotačního podvodu a zneužití pravomoci se sazbou až 12 let.

Co je ovšem také důležité: vyšetřovatelé neuvádějí žádná podezření, že se stamiliony na vzdělávání využily jinak, než měly - nebo že se dokonce rozkradly. „Proti věcné stránce čerpání nejsou v usnesení žádné námitky,” upozornil i Drábek na svém webu.

Kriminalisté jen zdůrazňují, že ministerstvo později dávalo zakázky bez soutěže za dotační peníze právě svému fondu. Ostatně to byl jeden z důvodů, proč se na samém počátku obrátila na policii nespokojená vzdělávací firma, která tak přišla o část byznysu.

Reklama

Doporučované