Hlavní obsah

Co s pozemkem za 119 milionů? Do hry se vrací i projekt z éry Béma

Foto: Architekt Jakub Cigler, Seznam Zprávy

Marek Dospiva ukázal, jak by mohla vypadat jeho vila i park v jejím sousedství.

Reklama

Majetková komise pražského magistrátu řekne, zda by se měl lukrativní pozemek prodat za 119 milionů spolumajiteli Penty Marku Dospivovi.

Článek

Vedení Prahy se během června po řadě měsíců vrátí k velkému realitnímu obchodu. Jde v něm o rozsáhlou parcelu v lokalitě Na Špitálce, která je součástí známé vilové čtvrti Hanspaulka.

V éře bývalé pražské primátorky Adriany Krnáčové za tento pozemek nabídl miliardář Marek Dospiva částku téměř 119 milionů korun.

Osmý nejbohatší Čech a spolumajitel Penty plánuje, že tady na pozemku o rozloze okolo čtyř tisíc metrů čtverečních postaví třípatrovou vilu. Z ní by měl výhled na Prahu.

Vedle ní má Dospiva zafinancovat také nový přírodní park, jehož hodnota nemá přesáhnout částku 44 milionů korun bez DPH.

Majetková komise pražského magistrátu bude nyní řešit, co s pozemkem bude dál. „Předpokládám, že by se mělo konečně rozhodnout a vyřešit tato léta trvající soutěž,“ uvedl pražský radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

Podle něho se budou řešit i jednotlivé varianty, které jsou nyní ve hře. Jsou pravděpodobně čtyři.

Praha pozemek prodá Dospivovi, nechá ho vybudovat park, ale ponechá si tu prostor, kde by v budoucnu mohla být škola. V tomto případě ale není jisté, jak by se k prodeji parcely Dospivovi postavili všichni zástupci koalice.

Nejekonomičtější pro Prahu je pak původní vize. Rozdělit pozemek a prodat jej po parcelách pro stavbu rodinných domů. Což byl projekt připravovaný v éře bývalého primátora Pavla Béma. V době, kdy radnici vedla Krnáčová, byl ale zrušen.

Další možností je, že by tu vznikla mateřská škola nebo školka. Nebo by tu pražský magistrát mohl nechat vybudovat park.

Proti plánovému prodeji Marku Dospivovi se ale postavilo vedení Prahy 6, do jejíž lokality tento pozemek spadá.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) napsal letos v březnu magistrátu dopis. V něm píše, že šestá pražská městská čtvrť dlouhodobě chce, aby tu byla právě škola.

„Městská část nevydá souhlasné stanovisko s umístěním jiné než budovy veřejné vybavenosti (školství),“ uvedl Kolář v dopise zaslaném pražskému magistrátu.

Zároveň doplnil, že Praha 6 také odmítá, že by ze svých peněz hradila údržbu plánovaného parku.

Podle odhadů - jak napsal starosta šesté městské části - půjde ročně o částku okolo dvou milionů korun. Kolář dodal, že o park by se měl starat magistrát nebo investor - tedy miliardář Dospiva.

Reklama

Doporučované