Hlavní obsah

Co se stane, až koronavirus pronikne do škol? První plán už je hotov

Foto: Profimedia.cz

Od září budou muset školy přijmout nová opatření (ilustrační snímek).

Reklama

Žáci z regionů těžce zasažených koronavirem budou moct dojíždět studovat do jiných okresů. Do karantény půjde vždy jen spolužák nakaženého z lavice.

Článek

Pokud padne na epidemiologickém semaforu na podzim pro některý okres červená, uzavřou se tamní školy. Někteří místní žáci ale do lavic stejně budou moct zasednout, a to ti, kteří navštěvují školu v jiném okresu.

Takový je postup podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové. Na dojíždění žáků do škol tak semafor nebude mít vliv. Ten rozděluje okresy v Česku do čtyř barev (bílá, zelená, žlutá, červená) podle stupně pohotovosti kvůli koronaviru.

„K tomu semafor vůbec nemá sloužit. Pokud žák nebyl v kontaktu s nemocným, může do školy jezdit do Prahy nebo třeba Karlových Varů, je to úplně jedno,“ uvedla Jágrová.

V praxi to ale tak jednoduché nebude. Vedoucí epidemiologické skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar odhaduje, že na podzim budou opatření v regionech víceméně podobná.

„Je to věc, která nás teprve v rámci nastavení principů čeká. My doufáme, že do červené zóny se žádný okres nedostane. Opatření pro žluté a zelené regiony budou pak velmi podobná, takže by se to mělo vyrovnat. Od 1. září se bude primárně vycházet z aktuálně platné regionální epidemiologické mapy, ale současně budou muset školy akceptovat opatření, která budou platit pro celou Českou republiku,“ řekl Seznam Zprávám Maďar. Celoplošná opatření se budou podle Maďara týkat především nošení roušek.

Jak to tedy bude na podzim se zaváděním opatření skutečně vypadat, zatím není přesně jasné. Každopádně se střední školy, do kterých žáci dojíždí třeba z celého kraje nebo ze sousedních regionů, připravují na alternativu, že žáci na vyučování nebudou moct dorazit.

To je případ i Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice. Navštěvují ji totiž nejen žáci z krajského města Jihočeského kraje, ale i dalších okresů. A třeba sousední Prachaticko je aktuálně v zeleném, prvním stupni pohotovosti, na rozdíl od bílého Budějovicka s nulovým rizikem.

„Máme obory, jako je třeba asistent zubního technika nebo laboratorní asistent, do kterých k nám dojíždějí žáci i z jiných krajů. Budeme proto připravovat systém, ve kterém se bude moct pracovat v rámci home officu. Počítáme tedy i s variantou, že by ne všichni studenti mohli přijít do školy,“ připravuje se na všechny varianty ředitel školy Karel Štix.

Do izolace jen soused, třída jede dál

Stejně jako v případě dojíždění žáků ale nebudou tak striktní ani karanténní opatření. Pokud se ve škole potvrdí nákaza, do izolace půjde jen žák s koronavirem a jeho soused z lavice. Třída bude pokračovat ve výuce, i když v omezeném režimu.

„Mám takovou představu, že bychom mohli postupovat obdobně jako u jiných infekčních nemocí. To znamená, že pokud se v konkrétní třídě potvrdí výskyt, tak samozřejmě to dítě, které bude pozitivní, půjde do izolace a jeho soused zamíří do karantény. Ostatní děti se vyšetří a nastaví se karanténní opatření pro třídu,“ předestírá postup pražská hygienička Jágrová.

Žáci z této třídy budou chodit do školy později, budou mít posunuté přestávky a na oběd se dostanou jako poslední. Ve škole ale zůstanou.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová potvrdila, že podobná pravidla jako v Praze by měla platit i ve zbytku Česka.

Čím víc kontaktů, tím víc karantény

Dosavadní vyjádření, ať už hygieniků, epidemiologů, nebo i ministra školství, ale směřují hlavně k fungování základních škol. Stejně jako nejaktuálnější informace pražské hlavní hygieničky o karanténních opatřeních ve třídách.

Pro střední školy a v podstatě ani pro druhý stupeň základních škol ale není reálné, aby jedna třída zůstala v karanténě a vyučování tam probíhalo normálně. Každý předmět má totiž často na starosti jiný učitel a na odborných školách mají navíc žáci praxe a cvičení. Není tak možné, aby třída zůstala s jedním učitelem v karanténě, a přitom se výuka nezměnila.

Stejně tak není reálné udržet třídy v izolaci, aby se navzájem žáci vůbec nepotkávali. Podle epidemiologa Maďara ale výzva k co nejmenšímu promíchávání kolektivů míří hlavně na situace, kdy se skutečně ve škole nákaza projeví.

„Čím méně tříd a ročníků se bude křížit, tím menší bude rozsah šetření ohniska nákazy a tím méně lidí skončí v karanténě. My si ale dobře uvědomuje, že ne všude to půjde nastavit,“ dodává Maďar.

Vyjma středních a druhých stupňů základních škol ale Ministerstvo zdravotnictví s resortem školství řeší i další problematický bod školní docházky – družiny. V nich jsou žáci z různých tříd na jednom místě poměrně dlouhou dobu, a tak hrozí i větší riziko nákazy.

Konkrétní pravidla pro jejich fungování stejně jako dalších součástí vyučování by mělo Ministerstvo školství nastavit před začátkem školního roku v manuálech. Hotové by měly být do 17. srpna.

Reklama

Doporučované