Hlavní obsah

Covid mezi dětmi: V červenci se jich nakazilo víc než po otevření škol

Foto: Profimedia.cz

Více dětí se nakazilo v červenci než po otevření škol na konci května.

Reklama

Je pro šíření koronavirové nákazy horší, že děti chodí do školy anebo že jedou na letní tábor? Něco mohou napovědět čísla ze statistiky.

Článek

Kvůli koronaviru se rušilo už několik dětských táborů. Jen v Praze se aktuálně vyšetřuje přes sto dětí, které se některého účastnily, a mohly by tak být na covid-19 pozitivní.

Jsou tedy tábory pro děti rizikové?

Odpověď je stále stejná – ne víc než jakákoliv jiná aktivita. Koronavirus se totiž na táborech objevil vždy tak, že ho tam přivezl jeden z účastníků, který se ale nakazil už před konáním akce.

V některých případech to bylo dítě, jindy vedoucí. Jako například na táboře v jižních Čechách, kde pobývala vedoucí, která se nakazila v pražském baru Techtle Mechtle. O případu Seznam Zprávy informovaly ve čtvrtek.

Ze statistik počtu nakažených dětí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZiS) vychází, že v druhé polovině července začalo postupně přibývat dětí pozitivně testovaných na covid-19. U těch do 5 let se situace nijak výrazně neliší, dlouhodobě se denní přírůstky počítají v řádu nižších jednotek.

V případě dětí od 6 do 12 let je ve statistikách vidět, že s končícím školním rokem a začátkem prázdnin začalo nakažených přibývat, stále se však nejedná o zásadní nárůsty. Jen 22. července byl dorovnán rekordní přírůstek ze začátku února, v dané věkové skupině testy odhalily 15 nových případů.

Z čísel tak mimo jiné vyplývá i to, že otevření škol pro žáky prvního stupně se na celkovém počtu nakažených vůbec neprojevilo.

Školy sice fungovaly od 25. května v omezeném režimu pouze v dělených školních skupinách a za zvýšených hygienických opatření, více dětí ve věku 6 až 12 let se ale nakazilo 14 dní před jejich otevřením než za prvních 14 dní jejich fungování. Tedy za dobu, kdy se u člověka nákaza projeví. Od 11. do 25. května se objevil koronavirus u 30 dětí v této věkové skupině, od 25. května do 8. června ale jen u 25.

Výraznější nárůst je pak vidět ve věkové skupině od 13 do 18 let. Například minulý pátek byl denní přírůstek 27, což je nejvyšší hodnota od začátku epidemie. Celkově se podle čísel koronavirus šíří mezi dospívajícími staršími třinácti let lépe než kdy předtím.

Problém přitom u dětí není samotná nákaza. Lidé do 18 let totiž většinou nemají výraznější příznaky a v naprosté většině případů se tak vyhnou hospitalizaci. Podle starších statistik ÚZIS k polovině května bylo s těžkým průběhem koronaviru hospitalizováno v celém Česku jen jedno dítě. Středně těžká nákaza se objevila u 3 dětí, lehká u 10 a bez příznaků bylo hospitalizováno 8 malých pacientů. V té době bylo přitom hlášeno už 713 nakažených do 18 let.

Školy se v březnu uzavíraly hlavně proto, že děti mohou fungovat jako přenašeči a od nich se pak může nakazit jejich rodina nebo známí, včetně lidí z rizikových skupin, u kterých by koronavirus mohl mít těžký a třeba až fatální průběh.

„V té době jsme museli vycházet z toho, že vlastně ty děti mohou být zdrojem nákazy do rodin,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy zpětně březnové uzavírání škol vedoucí epidemiologické skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar.

I proto se před začátkem nového školního roku diskutuje o opatřeních, která budou muset ve školách fungovat. Nejvíce epidemiology a Ministerstvo školství řeší školní družiny. Ty se totiž musí rozběhnout hned od prvního září, protože by rodiče stejně jako v březnu museli omezovat práci. Potkávají se v nich ale žáci z různých tříd a jsou spolu dlouhou dobu v malém prostoru. Epidemiologové proto v družinách vidí riziko možného rozšíření nákazy ve školách.

Reklama

Doporučované