Hlavní obsah

Co znamená číslo 400? Jakmile ho přesáhneme, vláda opět utáhne šrouby

Foto: vlada.cz

Roman Prymula se obává, že reprodukční číslo viru R by se mohlo znovu zvýšit.

Reklama

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly vláda přestane uvolňovat protiepidemická opatření v případě, že začne nakažených přibývat tempem okolo 400 za den. Co by se muselo stát, abychom tuto hranici překročili?

Článek

Prymula v Otázkách Václava Moravce oznámil, že očekává nárůst případů po příštím víkendu kvůli tomu, jak se Češi chovali o Velikonocích. Poklesla disciplína v dodržování protiepidemických opatření.

Zdravotnictví má podle něj kapacitu pro tisíc nových případů denně.

Je také téměř jisté, že ve společnosti je množství neodhalených případů s lehkým nebo bezpříznakovým průběhem nemoci. Vyplývá to z posledních publikovaných analýz a studií. Odhalený počet infikovaných se tak přímo odvíjí od testovacích kapacit a počtu testů provedených denně.

Momentální průměr z posledních tří týdnů je 211 nových případů na den. Počet provedených testů o víkendech se ale snižuje: padá až na polovinu hodnot z pracovního týdne. Když tedy neděle do tohoto průměru nezapočítáme, vychází průměr na 250 případů denně.

Důležitost testování v odhalování případů tak nezmiňují jen odborníci, ale ukazují ho i samotná data. Průměr pozitivně testovaných od doby, kdy počet testů překročil tisíc denně, je zhruba 5,5 %. Za poslední dva týdny se blíží spíše stavu mezi 3 a 4 procenty a celkem stabilně klesá.

Odpověď na otázku, kolik testů denně by muselo být v Česku provedeno, aby se stávajícím průměrem bylo odhaleno každý den přes 400 nových případů, je tak minimálně 10 tisíc a víc. A to i v případě, že by se reprodukční číslo R znovu zvýšilo a poměr pozitivně testovaných by vzrostl.

Mnoho z těchto případů by ale nemuselo zdravotnický systém vůbec zatěžovat, protože by jednoduše spadaly do lehké nebo bezpříznakové kategorie. K podobnému závěru nedávno došla švédská analýza dárců krve.

Nejvíce se tomuto číslu přiblížily dny 8. a 9. dubna, kdy laboratoře testovaly mírně nad 8 tisíc lidí a odhalily 295 a 257 případů. Naproti tomu poslední nedělní počet testů dělal jen 3233 a odhaleno bylo 89 pozitivních případů. Poměr tímto také klesl na 2,75 %. Podobný výkyv byl vidět i minulou neděli.

Náměstek Roman Prymula dále připustil, že by se reprodukční číslo viru R znovu mohlo dostat nad 1. V takovém případě by podle něj bylo vhodné, aby pokračoval nouzový stav.

Pokud by se tak skutečně stalo a číslo R by se zvýšilo zpátky například jen na hodnotu 1,1 a na ní i zůstalo, pak by se každým dnem zvýšil nárůst o desetinu. Nad 400 pozitivních testů bychom se tak znovu dostali do čtrnácti dnů, za předpokladu, že by míra testování výrazně nepoklesla. Jen by se tato zvýšená míra přenosu projevila ve statistikách až se zhruba týdenním až čtrnáctidenním odstupem.

I právě v této souvislosti zmínil Prymula důležitost individuálních opatření, jako je společenský odstup, dostatečná hygiena a nošení ochranných roušek.

Reklama

Doporučované