Hlavní obsah

Cosbyho vina jako zásadní mezník kampaně #MeToo. Evropská unie přijme do eurozóny Bulharsko a zakáže pesticidy. Změní Wembley majitele?

Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Co nejzajímavějšího přinesl poslední dubnový pátek, představí Jiří Hošek.

Článek

Americký herec Bill Cosby si po několika letech soudu vyslechl verdikt. Byl uznán vinným ve třech případech sexuálního napadení. Hrozí mu tak až deset let za mřížemi. Osmdesátiletý Cosby byl prvním Afroameričanem, který slavil úspěch v americké televizi. Do vynesení rozsudku bude na svobodě.

Bulharsko se stane dvacátým členem eurozóny. Do dvouletého přípravného režimu k přijetí eura jako měny by mělo vstoupit do roka. Podle bulharského ministra financí je však nutné celý proces neuspěchat.

Státy Evropské unie zakážou výrobu a užívání některých pesticidů na bázi neonikotinoidů. Ty totiž podle vědeckých výzkumů přispívají k poklesu včelí populace. EU tak rozšíří existující regulace z roku 2013.

Witold Pilecki, bývalý polský voják, před 75 lety uprchl z tábora v Osvětimi. Do něj se nechal úmyslně zavřít, aby sehnal důkazy o hrůzách páchaných nacisty v koncentračním táboře. V srpnu 1944 se zúčastnil krvavého varšavského povstání, kterému nečinně přihlížela sovětská vojska. Hrdinu Pileckého polský komunistický režim v roce 1947 zatkl, obvinil ze špionáže a po vykonstruovaném procesu v roce 1948 popravil.

Fotbalový svatostánek ve Wembley možná změní majitele. Miliardář Shahid Khan jej chce koupit za v přepočtu 26 miliard korun.

Reklama

Doporučované