Hlavní obsah

Covid-19 se nevyhýbá ani paralympionikům. Vesnice hlásí první tři případy

Foto: Profimedia.cz

Japonští sportovci zapalují při úterním úvodním ceremoniálu paralympijský oheň.

Reklama

aktualizováno •

Japonští pořadatelé paralympijských her v Tokiu aktuálně zkoumají možný výskyt koronavirového ohniska v paralympijské vesnici. V souvislosti s jejich pořádáním se dosud nakazilo několik desítek lidí.

Článek

Pořadatelé paralympijských her v Tokiu potvrdili výskyt dalších dvou nakažených z řad sportovců v paralympijské vesnici. Ještě v úterý se přitom hovořilo pouze o jednom covid pozitivním sportovci. Organizátoři proto vyšetřují, zda mohou potvrdit nebo vyvrátit výskyt nového ohniska, informuje britský server The Guardian.

S paralympijskými hrami v Tokiu je dosud spojeno 74 případů nákazy, uvedl minulý týden server Al-Džazíra. Kromě jednoho sportovce bylo v úterý identifikováno dalších devět nakažených z řad organizačního nebo doprovodného týmu.

Mluvčí olympijských her Masa Takaya uvedl k prvnímu případu nakaženého sportovce, že ho čeká 14denní karanténa. Jeho totožnost neodhalil.

Metropole Tokio, která je stále v nouzovém stavu, jen v úterý zaznamenala 4 220 nově nakažených a 9 úmrtí. Problematická je i situace v nemocnicích, kde je obsazeno zhruba 90 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče, napsala agentura Reuters.

V úterý zahájených her se zúčastní kolem 4 400 sportovců ze 160 zemí. Podobně jako olympionici i paralympionici ubytovaní v paralympijské vesnici budou denně podstupovat testování a platí pro ně povinnost nošení roušek a udržování rozestupů. Takaya dále uvedl, že zatímco běžní Japonci se jako diváci her účastnit nemohou, výjimku by mohli dostat pod striktními pravidly školáci.

Situace kolem covidu-19 zůstává v zemi dále vážná. Japonský ministr hospodářství Jasutoši Nišimura dnes podle agentury Reuters uvedl, že stav nouze bude vyhlášený v dalších osmi prefekturách. V platnost vejdou v pátek a potrvají nejméně do 12. září. Celkem tak bude nouzový stav platit téměř v polovině japonských prefektur.

V rámci opatření tak musí restaurace a bary zavírat nejpozději ve 20:00 a nesmějí podávat alkohol. Firmy v těchto oblastech by měly zajistit, že 70 procent zaměstnanců bude pracovat z domova.

Nově nakažených prudce přibývá od konce června. Aktuálně probíhající třetí vlna je dosud ta nejhorší. Denní přírůstky nově nakažených se jen za posledních několik dnů pohybují nad hodnotou 20 tisíc. V úterý japonská veřejnoprávní televize NHK uvedla, že za poslední den přibylo v zemi 21 570 nových případů nákazy koronavirem a 42 úmrtí. „Za nárůstem případů stojí lidé v produktivním věku. Musíme omezit pohyb osob na polovinu,“ prohlásil ministr Nišimura.

Přes pomalý začátek v zemi zrychluje i očkovací kampaň. Japonská vláda minulý týden oznámila, že polovina ze 125 milionů obyvatel Japonska už dostala nejméně jednu dávku očkování. Přibližně 49 milionů lidí, téměř 40 procent obyvatel, má vakcinaci dokončenou. Podle premiéra Jošihideho Sugy bude mít polovina Japonců dokončenou vakcinaci do konce srpna, ke konci září to bude téměř 60 procent obyvatel, uvedl na tiskové konferenci.

Japonsko začalo s očkováním v únoru, jako první přišli na řadu zdravotníci, od dubna se dostalo na seniory. Následně se vakcinace zpřístupnila všem.

Reklama

Doporučované